Nå sender kommunen ut brevet som varsler deg om at eiendomsskatten kommer. ILLUSTRASJON: NTB SCANPIX/FAKSIMILE

Nå kommer varselet om eiendomsskatt

Det rødgrønne oslobyrådet er nå i full gang med å varsle boligeeiere om at nå kommer eiendomsskatten. I dag sendes de første 15.000 brevene.

Før valget lovte byrådsleder Raymond Johansen & co. at det ville bli eiendomsskatt. Og fikk mye motbør. Nå, et halvt år etter de inntok Oslo Rådhus, sender byrådet ut varsel til Oslos borgere om at nå kommer eiendomsskatten. Det er eiere av boliger, fritidsboliger, ubebygde tomter regulert til bolig som vil få varselet, skriver kommunen på sine hjemmesider.

Men du må ikke lete i postkassa etter brevet. Det sendes digitalt – først!

Vi sender først ut 15.000 elektroniske brev først for å se hvordan det blir mottatt. Først elektronisk, men hvis du ikke åpner det, vil vi sende det i posten, forklarer byrådssekretær for finansbyråden Torkil Vederhus i Miljøpartiet de Grønne (MDG) til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Skatteseddelen kommer i juni

Men selv om man har fått varselet betyr det nødvendigvis ikke at du skal betale eiendomsskatt.

I brevet forklarer vi hvordan verdiene vurderes. Det er viktig for oss å sikre at folk er opplyst før vi sender ut skatteseddelen. Den vil antakeligvis komme i juni, sier Verderhus.

Kemnerkontoret er klare for å svare på spørsmål som måtte dukke opp.

– Det er derfor vi sender ut 15.000 brev først. Så får vi en pekepinn på hvor mange spørsmål som kommer og hvor mange vi trenger til å svare, sier Vederhus.

LES OGSÅ: Fondsforvalter kritisk til økende klasseskille i boligmarkedet

Skatteetatens boligverdi er utgangspunktet

 Kommunens beregning av eiendomsskatt tar utgangspunkt i Skatteetatens boligverdi.

I 2016 brukes boligverdien per 31.desember 2014. Skatteetaten fastsetter boligverdi som et anslag på boligens markedsverdi, beregnet ut fra boligens areal, byggeår, boligtype, beliggenhet og opplysninger om omsatte boliger i kommunen, skriver kommunen på hjemmesiden. Den samme informasjonen som vil bli sendt i brevet finner du også her.

Hvis du mener likningsverdien for din eiendom er feil, må du henvende deg til Skatteetaten, ifølge kommunen.

– Er dere godt forberedt på nok en runde med spørsmål og henvendelser på eiendomsskatt?

Det blir veldig spennende! Det var mange som lette etter informasjon om dieselforbudet på hjemmesidene da forslaget kom. Så det blir spennende om det blir like mye nå, sier byrådssekretæren fra MDG.

LES OGSÅ: Her er den blå byen