Nyheter

Nå kommer vannsklia i Frognerbadet

Etter å ha vært stengt i to badesesonger, kan de første vågale sette utfor den nye vannsklia litt ut i juli.

Bilde 1 av 3

I disse dager blir de nye elementene i stål satt på plass. Større, høyere og raskere enn noen gang.

Den gamle sklia ble etablert i 1982, og var i så dårlig forfatning at den hverken innfridde tekniske eller HMS-krav til sikker drift av anlegget og personsikkerhet.

I 2017 ble det bestemt at den 30 år gamle vannsklia i Frognerbadet skulle erstattes. Bystyret bevilget da 12.5 millioner kroner til ny vannsklie

KID gjennomførte vinteren 2017 en anbudsrunde med sikte på å bygge en sklie før sommeren 2018. men da det kun ble mottatt ett tilbud som hadde forbehold om ferdigstillelsesdato, ble konkurransen avlyst. I tillegg lå prisnivået over det bystyret hadde bevilget.

Bystyret økte så budsjettrammen sommeren 2018, til 23,1 millioner kroner for å fullfinansiere prosjektet og sikre gjennomføring. Det er imidlertid ikke bare penger som bare går til ny vannsklie, da deler av uteområdene foran sklia skal også oppgraderes.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Sømløst

– Det er tre grunner til at den har vært stengt de siste to sesongene. Sikkerhetshensyn, klima og helse. Den har ikke hatt avløp, bare et basseng med stillestående vann der sklia ender, noe som har ført til at det har vært kloret mye. Og kloret stillestående vann har ikke vært bra for de badende. Heller ikke for miljøet, siden vannet kunne finne veien til Frognerelva, sa byråde for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen (Ap) til Dagsavisen da anleggsmaskinene rev den gamle sklia i fjor høst.

###

Slik blir den nye sklia på Frognerbadet. Illustrasjon: Oslo kommune

I går var hun, sammen med Dagsavisen på befaring på anleggsplassen i Frognerbadet, og hun likte det hun så.

– I den gamle sklia var det skjøter. Noe som gjorde vondt i rumpa når man skled. Blir det sånn her også, undret byråden.

– Nei, her blir skjøtene sveiset og polert. Så her sklir man sømløst uten fare for sårt akterspeil, sier prosjektleder Oliver Kofler til Dagsavisen med et smil.

Les også: Her rives sklia på Frognerbadet

Tre separate løp

Den nye sklia består av tre separate løp, to for adrenalinjunkiene, og ett for mindre barn. Barnesklia får også et eget trappeløp, atskilt fra de voksnes.

– Skliene starter 10.5 meter over bakken, og lengden på skliene varierer mellom 110 og 114 meter, sier prosjektlederen.

– Og hastigheten?

– Det kommer nok til å gå unna. Og de som har sklidd slike sklier noen ganger vet at det finnes triks for å få farten opp, sier han.

Store deler av Frognerparken og Frognerbadet er vernet, og setter begrensninger på hvilke inngrep man kan gjøre.

23 millioner kroner

– Det er antikvariske verdier vi må ta hensyn til særlig i uteområdene, og vi har samarbeidet tett med Byantikvaren, sier byråden.

I utgangspunktet satte byrådet av 12 millioner kroner. Men det viste seg å ikke være nok, og man måtte gå en runde til og legge inn et høyere beløp.  Sluttsummen ender på 23 millioner kroner.

– Mye av grunnen til det er vanskelige grunnforhold. Frognerelva renner rett ved siden av, og det sammen med leire var en utfordring, sier Rina Mariann Hansen.

Området rundt badeskliene skal opparbeides, og vil blant annet innhold et område for basketball.

Den gamle sklia var privat drevet, og man måtte betale for hver gang man tok en tur.

– Nå er sklia inkludert i inngangsbilletten, og med en pris på bare 25 kroner for de under 18 år, blir dette et supert sted legge sommerferien, sier byråden.

Mer fra Dagsavisen