GLATT: Snøbyger over sentrale deler av Østlandet kan føre til glatte veier i dag, advarer Meteorologisk institutt. ILLUSTRASJONSFOTO: VEGARD GRØTT/NTB SCANPIX

Nå kommer snøen

Snøbyger over sentrale deler av Østlandet kan føre til glatte veier fra mandag morgen, advarer Meteorologisk institutt.

I natt vil temperaturene såpass lave mange steder på Østlandet, at nedbøren kan komme som snø.

Snøbygene kommer i morgentimene mellom klokka 5 og 7. Flere kan dermed våkne opp til 4 centimeter med snø i de kystnære områdene i Vestfold og nordover mot Drammen, og Oslo.

I indre Akershus mot Gardermoen kan det komme opptil 10 centimeter med snø i løpet av dagen.

Sleipe forhold

I løpet av formiddagen vil imidlertid temperaturene stige til plussgrader på Østlandet og nedbøren vil gå over som sludd og regn.

– Vi kommer til å få vanskelige kjøreforhold på veiene med glatte ishinner. Særlig idet snøen går over til sludd. Det kan bli ganske sleipt, advarer vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt.

I markaområdet utenfor Oslo kan høytliggende områder få snøbyger mesteparten av tiden, men ifølge meteorologen er det vanskelig å si hvor og om snøen blir liggende.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Kuling på fjellet

– Det er ikke snakk om skiføre i alle fall. Da må vi nok opp i høyereliggende strøk, råder Johnsen.

Skal man gå på ski anbefaler meteorologen fjellområdene Beitostølen, Finse og deler av Geilo. På Finse kan det komme opptil 15-20 centimeter med snø i dag. Kjøreforholdene kan imidlertid bli svært turbulente i store deler av Sør- og Midt-Norge. Spesielt på fjellovergangene mellom øst og vest.

– Det kan blåse opp en god del og det bli kuling flere steder. En kombinasjon av snø, vind og snøfokk, sier Johnsen.

Også Vestlandet blir preget av nedbør i høyereliggende strøk. I dag og i morgen er det ventet kraftige regnbyger vestpå.

I fjellområdene i Sogn og Fjordane er det varslet lokalt kraftige vindkast fra sørøst. I Rogaland og Hordaland kan nedbøren komme opp i 40-66 millimeter i løpet av 24 timer. I Møre og Romsdal og Trøndelags-området blir det mindre nedbør med temperaturer over null grader. Nordland skiller seg spesielt ut med godt vær både i dag og i morgen, men med mulighet for regnbyger onsdag kveld. Som regel blir det mindre nedbør desto lenger nord man kommer. Troms og Finnmark får vinterlige forhold og kuldegrader, men ikke nedbør. (NTB)

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!