Nå har Youngstorgets storstue fått tariffavtale

Et av Arbeiderpartiets og fagbevegelsens favorittbarer har omsider fått tariffavtale for de ansatte.

 

I 16 år har baren og utestedet «Internasjonalen» holdt til i førsteetasje på Folketeaterbygningen. Kun noen etasjer lenger opp holder Arbeiderpartiet til, og kun få meter unna ligger Folkets hus og LO.
Youngstorget har i mange tiår vært arbeiderbevegelsens viktigste møteplass, og her arrangeres 1. mai hvert år.

I en årrekke har «Internasjonalen» vært en populær møteplass for både fagforenings- og partifolk, både for uformelle møter, arrangementer og debatter. Men til tross for både navnet, beliggenheten og kundene har baren manglet et helt sentralt element for arbeiderbevegelsen: Tariffavtale.

Les også: Hudpleie er kvinnenes byggebransje – men nå har første bedrift i Oslo fått tariff

Tariffavtale på plass

Nå er det slutt på en tariffri hverdag for de ansatte på «Internasjonalen». For første gang har de ansatte og eierne blitt enige om å få på plass tariffavtale hos det populære utestedet.

– Vi holder på. Det blir klart om kort tid, sier styreleder hos Internasjonalen Stefan Johan Jansen til Dagsavisen.

– De som jobber på «Internasjonalen» tok kontakt med oss, og ville gjerne få ordnet lønns og arbeidsforhold. Det kom i kjølvannet av at vi fikk til tariffavtale i baren «Bonanza» på andre siden av Youngstorget. Så vi har hatt en del møter med «Internasjonalen», og det ordnet seg rett før helga, sier Svein Frode Pettersbakken i Fellesforbundets avdeling 10 til Dagsavisen.

For kun få år siden var det ingen av barene rundt Youngstorget som hadde tariffavtale for sine ansatte. Det skapte hodebry blant annet for LO i Oslo, som arrangerte debatt 1. mai på et utested uten tariffavtale. Også sentrum-venstre tankesmien Agenda har slitt med å finne steder på Youngstorget å arrangere møtene sine.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Dominoeffekt

Men de siste årene har vinden snudd, og i dag har blant annet Kulturhuset og Bonanza tariffavtaler.

Pettersen i Fellesforbundet håper nå på en slags dominoeffekt i utelivsbransjen, og håper flere steder vil følge etter og gi sine ansatte tariffavtale.

– Vi håper på litt medfart nå, og at bransjen begynner å våkne opp litt. Det er oppegående tillitsvalgte på disse stedene, og det er takket være dem som er genuint opptatte av bransjen at vi får dette til, sier han.