Nå er målet topp fire for Vålerenga

(Manglerud/Star - Vålerenga 3-4). VIF fortsatte seiersrekken i ishockey søndag og humøret stiger: - Nå kan vi se oppover mot topp fire som er målet, sier VIF-trener Espen Knutsen til Dagsavisen etter lagets beste uke denne sesongen.

Bilde 1 av 2

Av Haakon Frydenberg Thon

MANGLERUD ISHALL (Dagsavisen):  For en uke siden: VIF stod med fem strake tap og lå kun tre poeng foran søndagens motstander Manglerud Star før de denne uka skulle møte Lørenskog og Sparta hjemme og MS borte. Det var derfor ikke helt usannsynlig at de to Oslo-klubbene kunne stå med samme poengsum når de møttes ettersom MS skulle møte ligaens bunnlag, Kongsvinger, på borteis torsdag. Men VIF veltet både Lørenskog og Sparta og rundet av en perfekt uke med seier borte mot MS. Det har gitt VIF-sjef Espen Knutsen troa tilbake.

– Det går bra nå. Tre seire på rad, så nå kan vi begynne å se oppover mot topp fire som er målet, sa han til Dagsavisen etter kampen.

VIF-back Erik Follestad Johansen innrømmer at det var tungt i november, men håper nå på at laget skal levere helt inn til julepausen.

– November har vært tøff. Vi har hatt dårlig flyt. Vi hadde fem tap på rad før denne uka starta, men nå har vi tre seire på rad.

Så nå blir det en god jul?

– Vi har to kamper igjen før pausen. Vinner vi de også så blir det en god jul, smiler Follestad Johansen.

Innholdsrik førsteperiode

Kampen på Manglerud fikk en knallstart. Tempoet var høyt og det var tydelig at de to klubbene gjerne ønsket å vise hvem som var best i byen.

– Du ser utpå der at det betyr mye. Jeg har jo sittet i den andre garderoben og spilt mot MS også så jeg  vet hvor viktig det er for begge lag å vinne denne kampen, sa tidligere VIF-spiller, nå MS, Jesper Hoel.

Og det var VIF som kom best i gang da Jonas Knutsen fikk stå helt alene ved høyre stolpe og enkelt sette inn 1-0 etter pasning fra Andreas Frisk. Halvminuttet senere pådro Vålerengas Colin Spaberg Olsen seg en tominutters utvisning for hekting. Og med en spiller mer på isen slo MS tilbake. Den hjemvendte veteranen Marius Trygg fikk fritt leide inn foran VIF-buret og satte pucken kontrollert opp i nettaket. Og med drøyt ett minutt igjen av den første perioden serverte Manglerud Star de 915 fremmøtte en kremscoring.  Det var tidligere VIF-spiller Jesper Hoel som åpnet VIF-forsvaret med en lekker flippassning før til slutt pucken fant veien til Eirik Salsten som sendte vertene i føringen.

– Vi spilte en dårlig førsteperiode og MS ledet fullt fortjent, innrømmer Shampo.

Gjorde jobben

VIF hadde med andre ord en jobb foran seg før de to siste periodene. Og i andreperiode kom laget ut og så vesentlig friskere ut, mens MS så desto tammere ut. Follestad mener at det var de som spilte MS dårlige og ikke MS som falt i kvalitet og får støtte fra tidligere lagkamerat Jesper Hoel.

– Vi starter dårlig. MS går mer på skøyter enn oss i førsteperiode. Vi vet at de kommer knallhardt, men vi tar tak i det i pausen og går ut og gjør jobben og er bedre enn dem i andre og tredjeperiode.

– Jeg er enig. VIF spiller oss dårlige utover i kampen og hindrer oss i å bruke tempoet vårt som er vår største fordel, sier Hoel.

Men utligningen lot likevel vente på seg for Vålerenga. 12 minutter og 59 sekunder for å være nøyaktig. Thomas Olsen fikk æren etter fint forarbeid av manglerudgutten Mathias Trygg og Anders Hilt Jørgensen. 38 sekunder senere kom 2-3 etter at Martin Laumann Ylven fikk stå helt alene i slottet og sette inn en enkel scoring.

– Vi surrer og glipper for mye defensivt. På i hvert fall to av måla får de stå helt alene og sette pucken i nesten tomt mål. Det er for dårlig, konkluderer Hoel.

Cocozza ut

Dermed var det MS som måtte i garderoben og legge en plan for å komme tilbake i siste periode. Den planen var neppe å la Filip Gunnarsson få styre inn et skudd fra Follestad Johansen etter et drøyt minutt.  Det var nok heller ikke med i beregningen at lagets kaptein skulle bli sendt i dusjen knappe fire minutter senere etter at han angivelig skal ha truffet en VIF-spiller med albuen i en dropp.

– Jeg så ikke situasjonen helt, men jeg tror dommerne mener at han setter albuen i ansiktet på VIF-spilleren i droppen og dermed gir han 5+video, sa Jesper Hoel om situasjonen.

Dermed mistet MS sin kaptein og poengplukker med to mål bak og et kvarter igjen å spille.

– Jeg vil ikke kommentere dommeravgjørelsene. Da havner jeg bare i problemer. Men denne kampen hadde sine situasjoner som gjorde oss frustrerte, sa MS-trener David Livingston om situasjonen.

Dommerne skal imidlertid ha kommet inn i MS-garderoben etter kampen og forklart at situasjonen ikke vil følges opp. Dermed slipper Cato Cocozza ytterligere suspensjon.

VIF skulle dermed spille fem minutter i overtall fem mot fire og hadde med det alle tiders mulighet til å sette spikeren i kista. Men MS kjempet heroisk og klarte å ri av hele utvisningen og med litt under syv minutter igjen av kampen reduserte Steffen Ratejczak til 3-4 etter at Per Kristian Person snappet opp en puck VIF tilsynelatende hadde kontroll på.

– Jeg føler vi har full kontroll på dem i de to siste periodene, men så gir vi bort 3-4-målet og da blir vi litt shaky på slutten. Men alt i alt føler jeg at vi hadde god kontroll, sier Espen Knutsen.

VIF er med dette nå bare åtte poeng bak Sparta Sarpsborg som for øyeblikket innehar fjerdeplassen Shampo ønsker seg. Laget gikk forbi Storhamar,som tapte 2-4 for Frisk Asker.  MS forblir på syvendeplass med sine 25 poeng.

Manglerud Star - Vålerenga 3-4 (2-1, 0-2, 1-1)

Manglerud ishall: 915 tilskuere.

1. periode: 0-1 (3.11) Jonas Knutsen (Andreas Frisk), 1-1 (4.32) Marius Trygg (Cato Cocozza, Rasmus Ahlholm), 2-1 (18.43) Eirik Salsten (Jesper Hoel, Anders Braavold).

2. periode: 2-2 (32.59) Thomas Olsen (Anders Hilt Jørgensen, Mathias Trygg), 2-3 (33.37) Martin Laumann Ylven (Frisk, Jørgen Karterud).

3. periode: 2-4 (41.05) Filip Gunnarsson (Erik F. Johansen, Jonas Oppøyen), 3-4 (53.19) Steffen Ratejczak (Joachim E. Hermansen, Per Kristian Person).

Dommere: Lasse Westby, Bergen og Lars-Arve Kronborg, Lillehammer. Utvisninger: Manglerud Star 2 x 2 min, 1 x 5 min. og 1 x 20 min., Vålerenga 2 x 2 min.

Skuddstatistikk: 18-33.

Øvrige kamper søndag:

Frisk Asker – Storhamar 4-2 (3-2, 1-0, 0-0)

Askerhallen: 1082 tilskuere

1. periode: 1-0 (8.19) Torstein Nordrum (Thomas V. Olsen, Oskar Nilsson), 2-0 (11.04) Ryan Hegarty (Mathias Baar), 3-0 (15.48) Espen F. Salo (Mikael Dokken, Nilsson), 3-1 (16.21) Martin Gran (Erik de la Rose), 3-2 (17.49) Hampus Gustafsson (Rose, Joakim Jensen).

2. periode: 4-2 (22.56) Dokken (Anders Bastiansen, Olsen).

Dommere: Robert Hallin, Jordal og Christian Persson, Ski. Utvisninger: Frisk Asker 8 x 2 min. og 1 x 10 min., Storhamar 14 x 2 min.

Lillehammer – Kongsvinger 4-3 (1-1, 1-1, 2-1)

Kristins hall: 1170 tilskuere

1. periode: 1-0 (16.04) Stian Nystuen (Tomas Trondsen, Henrik Rosengren), 1-1 (18.34) Sebastian Benker (Tom Mäkitalo, Sean-Michel Sunnqvist).

2. periode: 2-1 (28.08) Nicolas Ritz (Rosengren, Christer Rudi), 2-2 (30.54) Victor Zetterberg (Sebastian Skråmo, Simen Nielsen).

3. periode: 2-3 (41.03) Zetterberg (Patrik Wikstrand), 3-3 (44.54) Kristoffer Jonsson (Eric Meland, Daniel Åhsberg), 4-3 (49.39) Ritz (Åhsberg, Meland).

Dommere: Eirik Hansen, Jutul og Ole Stian Hansen, Lillehammer. Utvisninger: Lillehammer 4 x 2 min., Kongsvinger 5 x 2 min.