Kjell Nordstöm, med Kadra Yusuf som er en av musene som har inspirert kolleksjonen Black Rose.

Mote med mening

Motevisningen Black Rose gikk av stabelen i Kulturkirken Jacob. Dagsavisen fikk smugkikke på kolleksjonen. Se også video fra hele visningen.

Oslo

 

Det er første gang på 35 år at Kjell Nordström, best kjent som Baron von Bulldog, viser en ren damekolleksjon.
– Dette prosjektet handler ikke bare om meg, men mange andre og det handler om mye mer enn bare å vise en kolleksjon. Det handler om de som skal bære klærne og de som syr dem, altså Sisters in business, sier Nordström, som med seg på laget har han fått designassistent Aleksander Sahr og skredderteamet Sisters in business. Det knyttes enorm spenning til visningen, som er under Oslo Runways paraply men vises i Kulturkirken Jacob.

En hyllest

Alle de 24 antrekkene i Black Rose-kolleksjonen er bygget på ideen om den «lille sorte» -i motebransjen kjent som kjolen som går til alt. Begrepet ble lansert i 1926 av Coco Chanel, og i Black Rose-kolleksjonen er alt svart bortsett fra noen små detaljer her i lilla og hvitt.
–  Jeg har også hentet inspirasjon fra mine egne motefavoritter som Diors «new look», YSL, Azzedine Alaïa og til og med Vivienne Westwood. Ideen er «den lille sorte», men mantraet er at kvinner er vakre uansett alder, etnisitet, kroppsfasong og kjønn – for man kan være kvinne selv om man ikke er født inn i en kvinnekropp. Og når man står for en slik tanke må man også vise det på catwalken, sier Kjell Nordström.

Kjendisshow

Kveldens catwalk er full av markante kvinner, som Unni Askeland, Linn Stokke, Shabana Rehman, Marianne Jemtegård og ikke minst journalist og kommentator i Dagsavisen, Kadra Yusuf.
–  De er ikke modeller, men muser – sterke personligheter som hver og en har vært med å inspirere det antrekket de bærer. Vi diskriminerer ingen, blant modellene er det stort spenn i alder, kroppsfasong og kjønn – her er kvinner, transpersoner og til og med en mann, og vi har tatt mål av oss til å klare å fremheve alle deres personligheter i denne kolleksjonen, sier Kjell Nordström.

Smugkikk

Som eneste avis får Dagsavisens Nye Trender en sneak preview av alle antrekkene på SIB Design Norges splitter nye atelier i Øvre Slottsgate. Der er Mia Gundersen for å hente en kjole. Hun sier magefølelsen hennes sier dette vil bli høstens store visning. Foran speilet står Kadra Yusuf sammen med assistent Aleksander Sahr, de jobber med en siste prøving foran kveldens show. Begge er litt er spent, men mest glade for at det snart endelig er showtime.
–  Det blir spennende og jeg gleder meg, sier Kadra Yusuf.
–  Kjell er en fantastisk designer. Men ikke nok med det. I dette prosjektet tør han å gå inn i samfunnet. Han er en do’er. Han tar ansvar ved å involvere Sisters in business, ved å åpne opp catwalken for forskjellige kvinner uavhengig av kjønn, etnisitet, størrelser og ved å ta klimaspørsmål på alvor og oppmuntre til å handle færre og kortreiste klær. Det er mote med mening, sier Kadra Yusuf.

Diskriminering

Kjell Nordström har sett seg lei på masseproduserte klær og feil kroppsfokus.
–  Jeg blir så forbannet av at kvinner skal bli diskriminert hver gang de går i butikken for å kjøpe seg et nytt antrekk. At de skal bli møtt med et krav om at de må se ut på en bestemt måte for at de skal kunne finne fine klær. Ingen skulle måtte finne seg i det! sier Kjell Nordström.

Sisters in Business

Alt i februar kunne Dagsavisen fortelle om Sisters in Business-prosjektet, skredderverkstedet som er drevet av og med faglærte innvandrerkvinner. Tiltaket er utarbeidet av Nav og Innovasjon Norge, og designer Kjell Nordström er headhuntet for å lede en del av bedriften som skal jobbe mot norsk motebransje.

Les også: Skreddersydd for norsk motebransje

–    Dette er vårt visittkort til bransjen og myndighetene, som viser hva vi er gode for og hva vi kan få til, sier Nordström.


Klokka 19.30 braker det altså løs i Kulturkirken Jakob.