Nyheter

Mistenker sponsor for politisk boikott

Da statseide Turkish Airlines så at Film fra Sør skulle vise armensk film, ville de likevel ikke sponse festivalen, sier festivalsjefen. Feil, sier flyselskapet.

Bilde 1 av 2

Oslos største filmfestival, internasjonale Film fra Sør, arrangeres i disse dager for 25. gang. Uten det statseide tyrkiske filmselskapet Turkish Airlines som sponsor, slik det opprinnelig var planlagt.

– I forkant av årets festival var vi i kontakt med Turkish Airlines om en sponsoravtale. Vi hadde blitt enige og skrevet klar utkast til avtale, da Turkish Airlines' representanter plutselig trakk seg. I tida mellom kontraktoppsett og underskrivelse hadde de fått sett programmet og oppdaget at vi viser den armenske filmen «One, Two, Three». Vi mener det er derfor de trakk seg, sier festivalsjef Lasse Skagen i Film fra Sør til Dagsavisen.

Full redaksjonell frihet

Det er i år hundre år siden Tyrkias folkemord på mellom en halv og halvannen million armenere. Det er fremdeles en svært omstridt historisk hendelse, som Tyrkia nekter å kalle for et folkemord. Forholdet mellom nabolandene Tyrkia og Armenia er konfliktfylt.

– Vi klargjorde hele tida overfor Turkish Airlines at vi selvsagt skulle ha full redaksjonell frihet over programmet på Film fra Sør. Tidlig i prosessen ba de om å få se hvilke tyrkiske filmer vi skulle vise, noe de fikk, med klar beskjed om at de ikke hadde anledning til å komme med innvendinger mot eller endringer i utvalget, sier Skagen.

Les også: Disse filmene må du få med deg på Film fra Sør

Måtte stryke logo

Forhandlingene fortsatte, til Turkish Airlines kom med et forslag til avtale.

– Vi svarte at vi kunne godta dette. Så ba Turkish Airlines om å få se hele programmet. Noe de fikk, med samme påminnelse om vår redaksjonelle frihet som sist. Etter å ha sett dette, da kun endelig signering av avtalen gjensto, valgte de imidlertid å trekke seg fra hele avtalen. Det skjedde så kort tid før festivalen at logoen deres allerede var lagt klar for trykking i festivalprogrammet vår, og regnet med pengene, sier Skagen.

Armensk dansefilm

Han er overbevist om at den armenske filmen på årets festivalprogram er grunnen.

– «One, Two, Three» er en dokumentar støttet av Sørfond, om noen pensjonister i Armenia som begynner å danse. Den er ikke politisk, stiller seg ikke kritisk til Tyrkia på noen måte. Og hadde den vært det, hadde prinsippet selvsagt vært like klart fra vår side. Jeg er ganske sjokkert over hvordan et tyrkisk statseid selskap oppfører seg bare fordi noe handler om Armenia. Har i alle mine år aldri opplevd noe lignende. Dette er en type sensur vi i Film fra Sør tar stor avstand fra. Kulturministeren er jo veldig opptatt av at kulturlivet må skaffe seg private sponsorer, men for oss er det helt utelukket å gi fra oss redaksjonell frihet for å skaffe sponsorer, sier Skagen.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Økonomisk grunn

Daglig leder i Turkish Airlines i Norge, Selim Soyer, nekter imidlertid for det Skagen sier:

– Grunnen til at vi trakk oss fra sponsoravtalen, var at den ble altfor dyr for oss. Det handler ikke om Armenia. Se bare til Oslo World Music Festival. Vi sponser dem, og de har både armenske og kurdiske artister på programmet. Problemet var at vi ønsket å sponse Film fra Sør med flybilletter, mens de helst ønsket penger. Det passet ikke oss. Men vi driver absolutt ikke sensur, sier Soyer til Dagsavisen.

Egne tall

Film fra Sør beskriver saksgangen helt annerledes:

– Turkish Airlines kom selv med forslag om hvordan fordelingen skulle være mellom flybilletter og penger. Kontrakten de i siste stund lot være å undertegne, var en gjentakelse av tallene de hadde sendt oss på e-post, før de altså ringte og trakk seg. Det er vanskelig å finne andre grunner enn de politiske her, sier Lasse Skagen.

Dagsavisen har fått innsikt i eposter som bekrefter at Turkish Airlines først kom med et tilbud, men valgte å trekke seg like etter at de hadde sett hele programmet for årets festival.

Oslo World Music Festival bekrefter at Turkish Airlines er en av deres mange sponsorer, og at flere armenske artister deltok på arrangementet Music Freedom Day i mars, som er del av deres helårsvirksomhet. Festivalsjef Alexandra Archetti Stølen understreker på det sterkeste at også de opererer med full programfrihet, og aldri ville la seg diktere av sponsorer eller andre til å velge eller la være å velge en artist, uansett land.

Mer fra Dagsavisen