Nyheter

Mener Skeid er landets kuleste klubb

Skeids nye daglige leder mener flere i landet bør ha Skeid som sin klubb nummer to.

Bilde 1 av 3

Om et par uker starter Daniel Holmeide Strand som ny daglig leder i Skeid. Fra sin base på Nordvestlandet har han aldri hatt noen tilknytning til klubben, men han har sett Skeid utenfra.

Historie og sjel

– Jeg ser på det som Norges kuleste klubb. Den har en historie og den har sjel. Det er en klubb man lett sympatiserer med, sier 29 år gamle Strand til Dagsavisen.

Han kommer fra breddeklubben Blindheim i Ålesund og da han nevnte hans nye jobb for den 72 år gamle styrelederen der, fikk han vite at vedkommende hadde Skeid som sitt nasjonale favorittlag på 50-tallet.

Det var den gangen de spilte tre cupfinaler på rad på Ullevaal og publikumstallet vippet 30.000.

En samlet klubb

Nå er hverdagen annerledes. Klubben samler noen hundre på hjemmekampene på Nordre Åsen og kjemper en daglig kamp for poeng og økonomi. Og at de 1200 medlemmene i klubben skal ha en god treningshverdag.

– Du kommer til en klubb som jager opprykk og som samtidig diskuterer om de skal være en bredde- eller toppklubb?

– Jeg vet at diskusjonen pågår, hvordan klubben organiseres er det jo en generalforsamling som avgjør, men utad er Skeid uansett en samlet klubb. Og med sin historie skal spillerne i Skeid ha et A-lag å se opp til. Det er et konkurranseelement vi ikke skal glemme, og unge spillere må få muligheten til å bli veldig god i Skeid, sier han.

Allerede kommende lørdag er det nytt informasjonsmøte på Nordre Åsen om klubben skal organiseres i en eller to økonomiske enheter.

Utplassert i VIF

Strand er utdannet ved Sports management-studiet i Molde og skrev bacheloroppgave om Vålerenga (!). Der var han utplassert i et halvt år i 2014 og tittelen på oppgaven lød: «Hvordan kan Vålerenga mobilisere Oslo?»

Nå er det Skeid som trenger mobilisering, både økonomisk og faglig.

Laget leder sin 2. divisjonsavdeling, og kjemper om opprykk til 1. divisjon (OBOS-ligaen) der ingen Oslolag er å finne i dag.

Rommet bak Vålerenga er stort og ledig i hovedstaden.

Og han har en oppfordring til alle innflyttere i Oslo som kanskje ikke har noe lokalt lag, men som holder med klubben fra sin barndomsby.

– Jeg kjenner flere som har Skeid som sin klubb nummer to, folk fra nord og vest og sør som bor i Oslo av forskjellige årsaker. Jeg mener Skeid er en institusjon i norsk fotball med sin historie og utvikling av toppspillere vi ser den dag i dag, sier han.

Jobbe med bredden

Han har også vært daglig leder i Skjold utenfor Haugesund og det er breddeaktiviteten i Skeid som er daglig leders viktigste oppgave.

Klubben jobber kontinuerlig med nye anlegg og neste håp er å få et nytt klubbhus i samarbeid med kommunen. De venter også med lengsel på å få oppgradert kunstgresset på Nordre Åsen. Og Skeid er også en klubb for skiløpere og ikke minst bandyspillere, der man også har en historie å ta vare på.

I sitt halve år i Vålerenga jobbet han både på treningsfeltet og med marked og arrangementer. Vålerenga er administrativt og økonomisk noen divisjoner over Skeid. På nivå tre ligger Osloklubbene nesten på linje og kjemper om de samme ressursene. På nivå fire finner vi også historiske klubber som Lyn og Frigg som også har spilt på øverste nivå i Norge.

Hans siste setning i bachelor-oppgaven handler om det vanskelige Oslo-markedet. Han avslutter: «Skal Oslo mobiliseres kan første steg være å finne ut hva Oslo vil ha».

PS. Skeid møter opprykksjagende Egersund (ett tap på siste 14 kamper) på Nordre Åsen lørdag.

Mer fra Dagsavisen