Men er det sant?

Er det redaksjonsmøte i Faktisk.no? Har politikerne blitt robotisert bort av løgndetektorer? Neida, det er bystyremøte, og opposisjonen har bestemt seg for å faktasjekke hele byrådet.

Ryktene begynte så smått å surre før kveldens bystyremøte. Etter snart fire år med stort sett ganske kjedelige spørretimer, kunne det virkelig være riktig? At høyresida har snakka sammen på forhånd? Og lagd en felles plan for spørretimen? 

Var det sant?

Ohh, yess, det var det!

I kveldens spørretime gikk de opp en etter en. Perfekt organisert, nøye uttenkt og med absolutt presisjon gikk opposisjonen til frontalangrep. Ikke bare på en byråd, men på alle sammen. 

Og spørsmålet var det samme til alle sammen: Er dette sant?

Er det egentlig det?

Hallstein Bjercke fra Venstre spurte Lan Marie Berg fra MDG. Hun har sagt at 95 prosent færre nå bor i områder med farlig luftforurensning. Men er det sant?

- Jeg har grundig redegjort for disse tallene. Det er sant at de er basert på beregninger. Men det er de beste tallene vi har, svarte Lan.

- Skjønner byråden at det kan virke som litt skryt, når hun sier det på denne måten, spurte Carl I. Hagen fra Frp.

- Ordfører, jeg er ikke opptatt av å skryte, jeg er opptatt av å redusere luftforurensningen, sa Lan.

Så var det neste spørsmålsstiller, Eirik Lae Solberg fra Høyre. Han påpekte at Inga Marte Thorkildsen har sagt at bare en av fem kan velge videregående skole fritt. Samtidig viser tallene, sier Eirik, at hele 69 prosent fikk førstevalget sitt på inntak.

Så ... da Inga Marte sa at bare en av fem kan velge ... Var det sant?

- Tja, det er forskjell på å kunne velge helt fritt og å faktisk komme inn på førstevalget sitt, svarte Thorkildsen. Hun står på sitt. Hun vil ha endringer i inntakssystemet til videregående skole.

byst23

Men det er ikke på langt nær ferdig. Neida, høyresida var bare såvidt i gang. Neste soldat i rekka: Høyres Pia Farstad von Hall. Hun ville ta byråd Hanna E. Marcussen (MDG)

"Det er ti prosent flere fotgjengere i år enn i fjor", siterte hun Marcussen. Og lurte på hvorfor byråden ikke hadde nevnt at tellingene var gjort akkurat under fotball-VM ... så ... Var egentlig byråden sikker på at det var sant?

Og byråd Marcussen svarte så godt hun kunne. 

- Ja, ordfører, jeg er i hvert fall sikker på at det er tallene fra den Sweco-rapporten, sa hun.

Men vent nå litt! Har vi ikke hørt dette før? 

Joda! Den oppmerksomme leser husker kanskje NRK-programmet Debatten fra februar i år. Om du ikke husker det: NRKs mest dresskledde mann Fredrik Solvang gjorde nøyaktig disse debattene allerede da! Både med Bergs luftkvalitetstall og Marcussens fotgjengertelling. Han satte dem til veggs og pressa de to MDG-byrådene så safta rant ut av TV-apparatene. Men det er jo tross alt en måned sida, da.

Og ikke nok med det! Solvang var kanskje allerede inspirert av Minerva-journalist Aksel Fridstrøms artikkel "En luftig bløff" fra to uker før det igjen, som også satte de luftkvalitetstallene under sitt mest analytiske forstørrelsesglass. Og Fridstrøm er (i tillegg til å være en alltid skogseierdresskledd gamlis-ungdom på høyresida, som mest av alt ser ut som om han heide på Victor Hazell i Danny og den store fasanjakten), bystyrepolitiker for Høyre! Full sirkel!

Heldigvis er ikke retoriske poenger copyright-belagte, altså! Det skulle tatt seg ut!

Så, vi er nå fortsatt bare såvidt i gang.

Carl I. Hagen tok ordet igjen, og lurte på om det var sant at byrådet har bygget så mye sykkelvei som de påstår. 

Lan Marie Berg svarte noe om at de følger Oslostandarden for sykkelvei, (men debatten var veldig, veldig vanskelig å følge med på, fordi både Hagen eller Berg har hver sin litt pussige måte å si "sykkelvei" på, med veldig kraftig trykk på "sykk", så argumentene deres blir umulig å få med seg)

 

Espen Ophaug (fra Venstre) framførte en svææært legitim kritikk av byrådets utbyggingstakt på elbil-ladere (her meler elbilist-journalisten sin syke mor, bare så det er nevnt). Bare 19 kommunale ladere ble satt opp i fjor, i en by som fikk flere titusener av nye elbiler. Og ifølge Ophaug har byråd Berg skrivi på Facebook i oktober at dette byrådet har tredoblet antall kommunale ladere.

Var det sant?

Vel, Lan Marie Berg påsto at hun ikke husker akkurat den Facebookposten, så det får vi nok aldri svar på. Med mindre vi gidder å mase på henne om akkurat dette, og det gjør vi neppe, kjenner jeg verden rett.

Øystein Sundelin (Høyre) spurte om kommunen virkelig kom til å greie å kutte 36 prosent av klimautslippene. Kunne det (løftet) være sant?

(Som dere skjønner, nå begynner det "Er det sant"-greiene å dras litt langt, men ok. Nå som vi er så godt i gang)

Byråd Robert Steen (Ap) mente at de skulle prøve, men om de får det til blir først avklart når SSB har gjort sine analyser sånn godt uti 2022.

Camilla Wilhelmsen (Frp) lurte på om byrådslederen snakka helt sant da han skrøyt på Facebook av hvor mange boliger de har regulert. Var det helt sant?

Hanna E. Marcussen mente at man alltids kan diskutere hvordan man teller.

Julianne Ferskaug (Venstre) mente at Abdullah Alsabeehg kanskje hadde dratt på litt da han i et debattinnlegg i Nettavisen om hvor mange barn som har fått gratistilbud om AKS.

Inga Marte Thorkildsen synes det var litt pussig, og ville helst slippe å være overdommer over Alsabeehg. Han er jo ikke byråd. Så enkelte (deriblant Thorkildsen, sånn jeg forsto det), synes det var litt uvanlig at en byråd skal svare på vegne av en som ikke er byråd, i en spørretime. 

Så da tok liksågodt en annen som ikke er byråd, Andreas Halse fra Ap, ordet for å stille et en anelse mer positivt retta retorisk spørsmål. 

Er det riktig, spurte Halse, at hvis det blir et skifte etter høstens valg, vil AKS-foreldre få en ekstraregning på 22.000 kroner?

Vel, det spørsmålet var byråd Thorkildsen svært glad for å svare på.

bys43

Og der kunne vi jo vært i mål. Alle kunne gått mette og fornøyde hjem og tenke at "der tok vi dem, svina", fra hver sin side av denne lille politiske andedammen vi kaller et bystyremøte. 

Men Kristoffer Gustafsen ville det annerledes. Høyremannen måtte spørre bare bittelitt til. Han måtte få byrådsleder Raymond Johansen på gulvet, så også han måtte svare for alle sakene. Var det virkelig sant, alt dette? Og er det egentlig viktig å snakke sant? 

Men du gir ikke Raymond Johansen muligheten til å klatre opp på såpekassa helt ustraffa.

Johansen fortalte at det var helt sant at de luftkvaliteten er bedre, det er helt sant at de lager gratis aks, det er sant at de ansetter flere lærere, det er sant at de styrker kollektivtrafikken og at det er masse aktivitet i sentrum og det er helt sant at ditt og det er helt sant at datt, helt til alle disse historiene om halvsannheter fra byrådet til slutt bare framsto som små fragmenter i skrytebildet Raymond ville tegne av sitt eget regime.

Men var det sant?

Faktisk.no har ikke dukka opp ennå. 

Enn så lenge holder jeg ikke pusten. 

Dette er tross alt politikk. 

Sannhet, det får noen andre drive med.

Bys

Blir du nysgjerrig? Tror du journalisten har dekket møtet løgnaktig og utspekulert? Vel, du kan alltids se hele bystyremøtet på Oslo kommunes websider.