Muse Amanuel Kibrom (t.h.) og Nid Saowinne Vollstad kombinerer norskopplæring med fagbrev som kokk. FOTO: ARNE OVE BERGO

Med lidenskap for god mat

De kommer fra hele verden, og de kom til Norge av forskjellige grunner. Nå tar de fagbrev som kokk på Oslo Voksenopplæring.

– Jeg har en lidenskap for god mat. Her har jeg fått muligheten til å ta fagbrev som kokk, samtidig som jeg lærer godt norsk, sier Muse Amanuel Kibrom til Dagsavisen.

Fra Eritrea

Dagsavisen er med den siste hektiske halvtimen, før gjestene skal få oppleve 16 forskjellige retter, fra mange forskjellige land. Alle rettene er presentert i en kokebok elevene har laget

– Det er litt nervøs stemning nå, men vi har kontroll, sier Kibrom, og anretter lekkert sin egen rett.

Felles for alle er lidenskap til god mat.

Fra gryter og panner settes smaksløkene på prøve.

Kibrom kom til Norge fra Eritrea for fem år siden, og har en drøm om å åpne egen restaurant i Norge.

Tirsdag sto de 16 elevene, som er inne i sitt andre år på kokk- og servitør, for maten da de hadde invitert samarbeidspartnere, veilederene på lærestedene og lærerne sine til lunsj.

LES OGSÅ: Oslos restaurantfestival er en god anledning til å prøve noe nytt

Smakfullt

– Jeg lager en rett som heter Tibs, som er basert på lammekjøtt. Den er typisk for Etiopia og Eritrea, og serveres ved høytideligheter og spesielle anledninger, sier han.

Nid Saowinne Vollstad er 29 år gammel, fra Thailand, og flyttet til Norge i 2012.

– Jeg har alltid likt å lage mat, men har ingen utdannelse innen faget. Jeg har jobbet en del som vikar, men har ikke kunnet bli fast ansatt. Siden jeg manglet utdannelse, var jeg ikke sen om å søke, sier 29-åringen, som presenterte en smakfull Tom Yam Kung-suppe for gjestene.

– Men ikke fullt så sterk som i Thailand, smiler hun.

Hun ser også for seg en fremtid som kokk på en norsk restaurant, når hun om to år har fått fagbrevet.

En liten time senere har vi vært gjennom snaut halvparten av de 16 rettene. Mer var det ikke mulig å få plass til.

– Jeg håper det smakte, smiler gambiske Yassin Njie. Hun sto bak retten «Jollof Ris», som er en svært populær rett i Vest-Afrika.

Les restaurantanmeldelser på Dagsavisen.nos temaside Byløvene

Langt over snittet

– Vi ønsket å lage et løp, hvor man kan få fagbrev innen fire år. Dette er et tilbud til voksne, arbeidssøkende minoritespråklige, sier rektor på Oslo Voksenopplæring, Torunn Thomassen til Dagsavisen.

– Vi kombinerer teori og praksis og vi integrerer språklæring i all innholdslæring. Elevene lærer å lære og de lærer språket for å lære, sier hun.

– Vi lykkes veldig godt med dette, og eksamens- og standpunktkarakterene er langt over gjennomsnittet i Oslo og på landsbasis, sier hun videre.

På arbeidsmarkedet er disse attraktive og sikret jobb den dagen de er ferdige.

– Næringen skriker etter lærlinger, sier kongresssjef ved Oslo kongressenter Helge Johansen til Dagsavisen.

– Hos oss er Lu Tun fra Myanmar kokkelærlig, og selv om det er mange utfordringer, er vi godt fornøyd, sier han.

For deg med for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!