Nyheter

Matauk i parken

Dyrking av poteter, tomater og andre matvarer i deler av Oslos parker, kan bli en realitet i og med etableringen av byøkologisk innovasjonssenter.

– Det er absolutt aktuelt å gjøre grøntarealene til noe mer enn dagens sterile gressplener, sier byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen (MDG).

– Vi ser at det er stor interesse for å dyrke selv. Slik matproduksjon i deler av parkene vil også kunne framstå som positive dekorasjoner, og som et sosialt tiltak ved at det skaper nye fellesskap.

I dag er det oppstartsverksted for det byøkologiske innovasjonssenteret som byrådet ønsker å få på plass. Hele 150 deltakere skal i løpet av dagen komme med sine innspill til hva senteret bør omfatte og inneholde. Blant deltakerne er det både arkitekter, byplanleggere, forskere og ungdommer.

Les også: Skal forvandle oslofolk fra bilister til bønder i byen

– Det grønne skiftet

Planene om et byøkologisk innovasjonssenter ble lansert av det nye byrådet i fjør høst. 1,5 millioner kroner er satt av til forprosjektet som gjennomføres i år. Det er altså fortsatt uklart hvordan nyvinningen blir, men hensikten er soleklar.

– Det byøkologiske innovasjonssenteret skal være en katalysator og inspirator for det grønne skiftet. Det skal inspirere hver enkelt i Oslo til å gjøre klima- og miljøvennlige valg, slik at den enkeltes økologiske foravtrykk blir minst mulig, sier Marcussen.

Les også: Høster grønt med kongelig gjødsel

– Parallelt med dette skal kommunen gjennomføre de store tiltakene for å få til det grønne skiftet. Tanken bak alt dette er å skape den bærekraftige byen, og å få naturen inn i byen igjen, tilføyer hun.

– Hvor er det mest å hente?

– Byøkologi er et veldig stort tema som handler om samspillet mellom mennesker og naturen, og om alt fra klimagassutslipp til insekter på taket. Når det gjelder klima handler det i stor grad om transport. Det er viktig å jobbe for at flere planlegger livet slik at det går opp uten privatbil. Det ser vi at flere allerede gjør, blant annet ved at unge ikke tar lappen og at salget av elsykler øker, svarer Marcussen.

Løsninger

Det byøkologiske innovasjonssenteret må også si noe om hvilke andre problemer det er behov for å løse, hvilke løsninger som er aktuelle, hva folk kan gjøre på egen hånd og hva de kan få økonomisk hjelp til gjennom ulike støtteordninger, påpeker Marcussen. Solceller på taket er et aktuelt tiltak, når det gjelder det siste.

Gjennom innspillene fra de 150 deltakerne på oppstartsverkstedet, tror Marcussen det også kan oppstå idéer til nye forretningsmuligheter. Allerede finnes det spennende innovasjon med miljø- og klimavennlig vinkling, påpeker hun.

– Foodora, som sykler rundt med mat fra restaurantene, er et eksempel på dette, nevner Marcussen.

Les også: Tre-stjerners urter midt i byen

Mer fra Dagsavisen