Nyheter

Marit Arnstad (Sp): – Oppsiktsvekkende

– Noe slikt som dette kunne aldri skjedd i staten, sier stortingspolitiker Marit Arnstad om hvordan direktører i Norges største kommunale etat opptrer.

Senterparti-politikeren viser til Dagsavisens sak der det blant annet kom fram at assisterende direktør Patrick Stark femdoblet budsjettposten som ville vise at skolebyråden brøt anbudsreglene. Starks inngripen skjedde dagen etter at nyheten om det alvorlige varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) sprakk i offentligheten.

Videre kom det fram at direktøren gikk utenom linjen og tok kontakt med lederen for kultur- og utdanningskomiteen for å få informasjon som senere samme dag ble brukt i varselet.

– Noe slikt som dette kunne aldri skjedd i staten og bør heller ikke skje i en kommune med parlamentarisk styre, sier Marit Arnstad, som selv sitter i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

– At en assisterende direktør blåser opp en budsjettpost uten at byråden er klar over det, samtidig som dette gjør saken langt mer alvorlig for henne, er nesten en ubegripelig situasjon, sier hun.

Les også: Her er hele varselet mot Inga Marte Thorkildsen (+)

– Stat i staten

Den erfarne Senterparti-politikeren legger ikke skjul på at hun mener framgangsmåten fra etatens side er oppsiktsvekkende:

– Dette er enten et uttrykk for manglende rolleforståelse og respekt for det parlamentariske systemet. Eller så er det et uttrykk for at skoleetaten i Oslo er en stat i staten der man opptrer fullstendig på siden av de fullmakter som et vanlig embetsverk i staten ville hatt, sier Marit Arnstad.

– Dette er helt i utakt med hva vi opplever og praktiserer nasjonalt, legger hun til.

I går uttalte en av Norges fremste eksperter på offentlige anskaffelser, advokat Robert Myhre, at han mener etatens handlemåte bør granskes nærmere av Kommunerevisjonen.

Vil vurdere risiko

Kommunerevisoren i Oslo, Unn Helen Aarvold, utelukker ikke at det kan bli aktuelt etter å ha lest de siste dagenes oppslag i Dagsavisen:

– Det avhenger dels av om vi får en bestilling fra kontrollutvalget. Vi i Kommunerevisjonen vil uansett se nærmere på saken internt og vurdere risiko og vesentlighetsaspekter, og på den bakgrunn avgjøre om det bør iverksettes ytterligere undersøkelser, sier Aarvold.

I saker med mistanke om økonomisk mislighet eller økonomisk vinning, plikter revisjonen å igangsette gransking.

– Hvis det ikke er økonomiske misligheter, men signaler som peker i retning av dårlig forvaltningspraksis, kan vi legge fram sak for kontrollutvalget, og så avgjør utvalget om det bør gjøres ytterligere undersøkelser, sier kommunerevisor Aarvold til Dagsavisen.

Ola Kvisgaard fra Høyre leder Kontrollutvalget og sier:

– Det som kommer fram, er interessant informasjon som Kommunerevisjonen vil vurdere innholdet i før de kommer med en uttalelse eller anbefaling til oss. Deretter vil vi ta stilling til hva vi skal gjøre, sier Kvisgaard og legger til:

– Høyre har hele tida ønsket mest mulig åpenhet om denne saken. Det var synd man ikke fikk en uavhengig gransking, slik opposisjonen hele tida har tatt til orde for i bystyret.

Kommentar: Tragedien Søgnen

Mer fra Dagsavisen