Sommer: I hagen bak rekkehuset på Oslos østkant poserer ordfører Marianne Borgen (SV) villig i det pøsende sommerregnet. Selv om regnet går bra er Oslos ordfører selv livredd for å bade i havet.

Marianne vil være borgernes Borgen

Oslos ordfører Marianne Borgen om å fylle skoene til Fabian Stang, gjøre seg spiselig på vestkanten og hvordan SV skal unngå å gå i «SV-fella» en gang til.

– Da jeg fikk jobben i oktober var det med litt skrekkblandet fryd. På den ene siden er det hyggelig å få en sånn tillit. På den annen side er man litt engstelig for om man greier å fylle rollen, sier Oslos ordfører.

Vi treffer ordfører Marianne Borgen i hagen hjemme på Østensjø. For snart ett år siden overtok hun jobben etter mannen som ofte ble omtalt som Norges mest populære politiker, Fabian Stang. Nå har hun fått smake på rollen.

– Selv i områder av byen der det er veldig få som har stemt på SV, er det sånn at de sier at «når det ble så galt som det ble, så var det i hvert fall fint at det ble deg». Det velger jeg å tolke i beste mening, sier hun og ler, før hun legger til:

– Jeg hadde stor respekt for jobben Fabian hadde gjort gjennom åtte år, og lurte på hvordan det skulle bli å klare å fylle en sånn rolle. Fabian var en personlighet som veldig mange rundt i byen var veldig glad i og hadde respekt for. Folk snakket om Fabian i veldig varme ordelag. Hvordan skulle det gå for en gammel opposisjonspolitiker å fylle en sånn rolle?

Les også: Borgen eller Gerhardsen? Hvem skal på Tøyen-seddelen?

Symbolpolitikk

For det var langt fra gitt at Borgen, som har vært en av byens mest ivrige og utålmodige opposisjonspolitikere skulle endte opp i en rolle som ofte først og fremst blir forbundet med symbolikk.

Nøyaktig hva som skjedde inne på forhandlingsrommet på Østmarksætra i fjor, vil ikke Borgen fortelle. Men hun kan si at det kom på bordet helt i sluttfasen av forhandlingene.

– Først framforhandlet vi en politisk plattform, et grunnlag vi skulle styre byen på. Deretter skulle vi fordele posisjoner. Det kom litt brått på meg, jeg må ærlig innrømme det. Det var ikke vårt utgangspunkt at jeg skulle bli ordfører. Men da det dukket opp, opplevde jeg det personlig som en hyggelig tillitserklæring fra de andre partiene, sier Borgen.

«SV-fella»

Da Oslo SVs største profil endte opp som ordfører, satt partiet igjen med en eneste byråd i Inga Marte Thorkildsen. Etter åtte år i rødgrønn regjering stupte SV på målingene, og mange la skylda på at de ikke klarte å få vist fram sin politikk. Hvordan skal SV unngå det samme i byråd med én eneste person rundt Raymonds bord?

– Vi er i realiteten fire partier som styrer Oslo. Da er det viktig å vise at vi greier å skape resultater med pragmatisme samtidig som vi noen ganger må fortelle hva vi hadde gjort om vi hadde hatt makta helt aleine. Det er en utfordrende øvelse. Og jeg tror vi har lært litt av erfaringene med å sitte i regjering. Vi jobber mye med å bli enda synligere framover, sier Borgen.

Hun trekker fram at Thorkildsen er godt i gang med viktige saker for SV innen eldreomsorgen, som avkommersialisering og tillitsreform blant de ansatte.

– En del av disse tingene tar det litt lang tid å få resultater på. Vi har hatt et borgerlig styre i 18–19 år i denne byen. Det tar tid å vise fram nye resultater. Men jeg mener vi er godt i gang, sier ordføreren.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Sint på regjeringen

Som ordfører sier Borgen hun er opptatt av å være en samlende figur og at hun med vilje er mindre politisk skarp i ordbruken nå enn hun var som opposisjonspolitiker. Særlig i møte med en blåblå regjering forsøker hun å være imøtekommende framfor skarp.

Med ett unntak. Borgen, som på lederplass her i avisen er blitt omtalt som «Mor Oslo», har alltid hatt en ekstra kjærlighet for å gjøre Oslo til en god by å leve i for barna. «En god by for barna er en god by for alle», har vært hennes motto så lenge hun har vært i politikken.

Og da regjeringen i revidert nasjonalbudsjett valgte å fjerne ordningen med gratis kjernetid i barnehagen i Groruddalen, sprakk den stive ordførerfasaden.

– Jeg er fortsatt veldig sinna på det. Jeg har vært litt forsiktig som ordfører med å gå ut mot regjeringen i enkeltsaker, men i akkurat den saken har jeg gått ut og sagt at jeg er sinna og fortvila på barns vegne over at regjeringen faktisk tar bort og ødelagt et integreringstiltak for barn som har vært vellykket, sier Borgen.

Se video: Marianne Borgen i kajakk, gikk over bord

Sommerpraten

Ferien, skal den helst nytes hjemme, i Norge eller i utlandet?

Aller helst i Norge, men noen ganger i Sverige der jeg har ei lita hytte.

Er den beste sommermaten grillmat, sprellfersk makrell eller servering på uterestaurant?

Jeg foretrekker grillet fisk. Jeg har to døtre som er delvis vegetarianere, så det blir mye fisk.

Fra stupebrettet, tar du bomba, svalestup eller mageplask?

På stupebrettet kommer jeg nok ikke. Jeg er veldig redd for å ha hodet under vann.