Simen Hegstad Krüger ble bestemann på Beitostølen søndag.

Lyn-duoen imponerte spesialistene

Det har gått gjetord om treningsjobben som Simen Hegstad Krüger (24) og Hans Christer Holund (28) har lagt ned i sommer og høst. Det gikk troll i ord på Beito søndag.

Av Egil Sæther

BEITOSTØLEN: "Knoll og Tott» fra Lyn innfridde til fulle, og duoen ble én og to på søndagens 15 kilometer i fri teknikk.

Forhåndsfavoritt Martin Johnsrud Sundby ble henvist til 7.-plass.

Lagkamerat Finn Hågen Krogh, som ble nummer fem etter den beste sisterunden av dem alle, hadde slik tro på lagkameraten at han var overrasket over at Krüger ikke vant med mer enn han gjorde.

– Det er bra å ha litt å gå på til verdenscupen. Det var et veldig bra løp i dag, og jeg er godt fornøyd med hvordan jeg løste det. Jeg klarte å disponere kreftene, og det er alltid utfordrende i de første løpene i sesongen. Det svarte egentlig bra hele veien. Jeg var egentlig usikker på om jeg skulle stille til start, for jeg drev og hostet og harket litt. Men det hjalp med en rolig dag i går. Da var jeg fit for fight, og jeg er veldig glad for å vinne i dag.

– Hans Christer Holund sier at han ikke var overrasket over at det var dere to på topp?

– Nei, kanskje ikke overrasket. Jeg var vel ikke storfavoritt, men kanskje en outsider. Jeg har følt meg sterk på trening i sommer og høst, og så er det alltid vanskelig å spå hvordan det vil slå ut i konkurranse. Det er noe annet å gå skirenn enn intervaller og hardøkter. Dette var en veldig god bekreftelse. Jeg har ambisjoner om å ta flere steg opp på pallen i verdenscupen også, sa 24-åringen.

God

Når vi har snakket med folk i miljøet i de siste månedene har navnene til Krüger og Holund ofte dukket opp. Skøyteekspertene har imponert på trening. Fredag ble Holund nummer tre på klassikken, mens Krüger ble nummer seks.

Forhåndstipsene slo nok en gang til.

– Jeg har også følt at jeg har vært bra i sommer og høst. De andre har forsøkt å legge på press meg og sagt at jeg bør være oppe der. Men det er noe annet og eget å gå skirenn, og det er alltid vanskelig å vite om det man gjør på trening er godt, for det er alltid noen som våkner når de får startnummer på brystet. Det å knipe til et lite hakk ekstra når man går renn er en viktig egenskap, og det føler jeg at jeg klarer i dag. Jeg gjør et veldig bra renn, selv om det dette bare er åpningen, sa Krüger til NTB.

Viktige renn

For Krüger kommer det viktige renn hver helg fram til jul fra nå av.

– Jeg håper å gå mye i verdenscupen. Det blir viktige renn spesielt i Lillehammer, Davos og Toblach som kommer på rekke og rad. Det er renn jeg har blinket meg ut. Det er viktige renn med tanke på OL.

– Og nå blir det vel Kuusamo i tillegg?

– Ja. Jeg håper det. Jeg håper at det var godt nok med seier i dag. Jeg regner med hakket hardere konkurranse neste helg.

Hans Christer Holund skulle gjerne ha hatt en seier han også, selv om to pallplasser på tre dager er solid så det holder.

– Det mangler et knepp opp, men når seieren går til klubbkamerat Simen Hegstad Krüger er det greit. Jeg er ikke veldig overrasket over at Simen vinner og at jeg er nummer to. Vi har fått gjort en solid treningsjobb i høst. Man er alltid spent når man begynner å konkurrere, men denne helgen viser at vi er sterke. Det er gøy å se, sa Holund.

Johnsrud Sundby langt bak

Martin Johnsrud Sundby (33) lover at vi får se en annen utgave av ham i Ruka til helgen enn under søndagens renn.

Der endte han opp 52,9 sekunder bak vinneren Simen Hegstad Krüger på 7.-plass.

Det er sjeldent svak kost til Sundby å være, og det var langt unna den formen han var i på fredag da han vant klassiskdistansen suverent.

– I dag var det blytungt, dessverre. Jeg åpnet som jeg skulle, men så ville bare ikke kroppen mer og det tok jeg hensyn til etter hvert. Jeg må definitivt ha bedre bein enn dette om jeg skal hevde meg i sirkuset neste helg, men det tror jeg at jeg skal klare å justere. Dette var bare en dårlig dag. Jeg var relativt bra på fredag, og jeg er ikke veldig bekymret.

Det hører med til sjeldenhetene at Sundby gjør det såpass dårlig som søndag, men han sier selv at slikt som dette kan skje selv den beste.

Variasjon

– Det kan variere litt. Det er større grunn til at det vil variere mer denne sesongen med det grunnlaget jeg har. Jeg er veldig lite bekymret selv om det er kjedelig å gå dårlige skirenn. Jeg har hatt noen dårlige dager innimellom tidligere også. Dette tar jeg med knusende tro.

Sundby føler at Krügers løp ville ha holdt langt også i internasjonal sammenheng. Sundby varsler rolige dager på Beito fram til avgang Kuusamo onsdag.

– Jeg gjør en normal åpning og føler at jeg er der jeg skal være. Men så stoppet beina, og det ble vel etter hvert mer søndagstur enn ski. Jeg er fortsatt inne i en røff treningsperiode etter høyden. Med ti tusen ting på Beitostølen med litt familie og ymse, er dette slikt som kan skje. Det er ikke lett å forklare hvorfor dette skjedde i dag og ikke på fredag. På fredag var jeg dritpigg, men ikke i dag. Det går litt opp og ned, men fra nå av skal det være relativt stødig. Jeg skal i hvert fall sørge for å ha bedre bein enn i dag neste helg.

Pustet fælt

Landslagstrener Tor Arne Hetland håper det ikke blir mange slike løp av Sundby i tiden som kommer.

– Martin hadde en litt tung dag. Det så ut som om han pustet fælt helt fra begynnelsen av. Det virket som om han ikke kom helt i siget. Da er det helt greit at han fikk årets dårligste skirenn nå og ikke senere i vinter. Det er første føling med kulden i år, og det kan hende at det har spilt inn, sa Hetland. (NTB)

Sesongåpning langrenn på Beitostølen søndag:

Menn, 15 km fri teknikk:

1) Simen Hegstad Krüger, Lyn 32.59,6, 2) Hans Christer Holund, Lyn 0.16,5, 3) Jan Thomas Jenssen, Hommelvik 0.30,7, 4) Andrew Musgrave, Storbritannia 0.37,1, 5) Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen 0.42,1, 6) Sjur Røthe, Voss 0.42,8, 7) Martin Johnsrud Sundby, Røa 0.52,9, 8) Simen Andreas Sveen, Ring 0.55,8, 9) Ole Jørgen Bruvoll, Lierne 1.04,2, 10) Anders Nøstdahl Gløersen, Rustad 1.13,6.

Kvinner, 10 km fri teknikk:

1) Marit Bjørgen, Rognes 23.55,2, 2) Ragnhild Haga, Åsen 0.12,6, 3) Heidi Weng, BUL 0.30,1, 4) Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik 0.32,3, 5) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heming 0.57,0, 6) Tiril Udnes Weng, Nes 1.12,7, 7) Anne Kjersti Kalvå, Lundamo 1.24,7, 8) Silje Øyre Slind, Oppdal 1.30,6, 9) Emilie Fleten, Gol 1.44,0, 10) Martine Lorgen Øvrebust, Stordal 1.53,1.