Nyheter

Lunde-leieren: Kåffas fristed

Hvert år samles barn og unge i KFUM på Lunde-leieren. Tirsdag tok A-lagstrener Jørgen Isnes med seg fire spillere for å besøke plassen, og vi ble med.

Bilde 1 av 2

SON (Dagsavisen): Lunde-leieren er et velkjent begrep i KFUM. Plassen ligger idyllisk til i Son utenfor Oslo, men til tross for at Jørgen Isnes er A-lagstrener i klubben hadde han aldri tidligere vært på besøk her. Tirsdag tok han med seg fire A-lagsspillere for å besøke leieren for første gang.

To av spillerne, Mansour Gueye og Tobias Collett, ble hentet til klubben denne sommeren. Isnes sitt håp var å vise de noe av hva klubben handler om og samtidig bygge en sterkere kultur og tettere bånd mellom bredde og topp.

– Jeg ønsker at de skal skjønne litt mer av hva «Kåffa» er, og jeg tror dette er en fin greie. Jeg ønsker at spillerne på A-laget skal bli kjent med barn og unge i klubben slik at man kan hilse på hverandre når man møtes i og rundt KFUM-hallen, sier Isnes da Dagsavisen møter han på grusbanen.

Der ungene er i full gang med forskjellige aktiviteter.

– OL kaller de det, sier Isnes.

Yannis Moula hadde ansvaret for maurløp.

Yannis Moula hadde ansvaret for maurløp. Alle foto: Haakon Thon

Masse aktivitet

Det er triksing med utviklingsleder Carl-Erik Torp, «lundemeteren» med keepertrener fot yngres avdeling og akademiet Oskar Wardzala, presisjonsskyting (fotball) med nyinnkjøpte Mansour Gueye, maurløp med Yannis Moula, terrengløp med ball ledet av A-lagskeeper Knut Andre Skjærstein og innkast med en annen nysignering, Tobias Collett.

– Tobias skulle kaste innkast for å vise unga, og han kasta kjempelangt. Så jeg lurer faktisk på om vi skal gå for litt lange innkast når han spiller framover, ler Isnes.

Deltagerne blir delt opp i lag i det de ankommer leieren. Under hele oppholdet konkurrerer de i alt fra oppvask, lagånd, quiz, oppstilling osv, og Isnes lar seg imponere.

– De er fantastiske. Fantastisk disiplin og flotte unger. Flere av disse kommer til å spille på A-laget, med eller uten meg som trener, sier han.

– Vi ønsker å bygge egne forbilder, fra egen klubb. Men det er viktig at de som også kommer inn blir en del av dette. Det er en av grunnene til at vi er her i dag, legger han til.

Tobias Collett (med ballen) og keeper Knut Andre Skjærstein (t.v. for Collett) fikk tid til å slappe av sammen med trener Jørgen Isnes (stående) og driftssjef Terje Andersen.

Tobias Collett (med ballen) og keeper Knut Andre Skjærstein (t.v. for Collett) fikk tid til å slappe av sammen med trener Jørgen Isnes (stående) og driftssjef Terje Andersen.

Populær

Ungene som er på leieren er født i 2003 og 2004. De er de eldste KFUM har hatt på leieren, og kan bli ledere allerede neste år. Og at leieren er populær er det ingen tvil om. Daglig leder Thor-Erik Stenberg kan melde om enorm pågang for årets Lunde-leir.

– Vi har allerede hatt to leire så langt, men på grunn av stor etterspørsel har vi i år også satt opp en tredje, og det går kjempefint, forteller han.

Tobias Collett, som hadde ansvar for innkastene under «OL», kom nylig til KFUM fra Jerv. Grimstad-gutten var veldig spent da han forlot moderklubben til fordel for «Kåffa» i sommer. Han synes det var moro å møte klubbens yngre.

– Det er litt nostalgi å være her. Man har jo vært på leirskole selv da man var yngre, sier Collett etter noen timer på leieren.

– Jeg visste ikke helt hva jeg kom til i dag, men det er veldig gøy. Det er et veldig fint springbrett inn i klubben, forteller Collett.

Les også: Visekapteinen spår Kjelsås-opptur: – På sporet igjen (DA+)

Det gleder nok trener Isnes seg over å høre. Ett av målene for turen var nemlig å gi de nye spillerne sterkere følelser, og bli en større del av klubben.

– Når vi kommer hjem igjen så vil de kjenne igjen ansikter og det vil være med å bygge en god kultur. Jeg tror også det er positivt for spillerne selv og stå foran større eller mindre grupper her og snakke. Det lærer man av, sier Isnes.

– Jeg håper også de får en følelse av hvilken fin klubb dette er, og at det kan bli en motivasjonsfaktor for å bli værende i klubben. Det er jo det vi ønsker, fortsetter han.

Og det ser ut til å ha fungert for Collett.

– Det er akkurat det det er. Jeg synes ikke det er vanskelig å føle noe for denne klubben selv om jeg ikke har vært her lenge, og det skal klubben ha mye av æren for, sier backen.

Erik Jonvik (t.v.) og Christoffer Dahl (i midten) er to av leirsjefene på Lunde.

Erik Jonvik (t.v.) og Christoffer Dahl (i midten) er to av leirsjefene på Lunde.

Stolt av leieren

Etter middag dukker Christoffer «Doff» Dahl opp. Han ga seg etter forrige sesong på A-laget, men er fremdeles aktiv i klubben. Han kom til klubben som 15-åring og har aldri vært deltager på leieren selv, men han har vært med som leirsjef i seks år.

– Lunde-leir er det beste med «Kåffa», og det er det jeg er mest stolt av å snakke om. Det her falt jeg umiddelbart for, sier han.

«Doff» tror også at det er viktig at Isnes og A-lagsgutta har tatt turen.

– Det gir deg litt mer tilhørighet til klubben. Det snakkes mye om Lunde-leieren i KFUM og da har de vært her og tatt del i det, sier han.

Les også: VIF-nykommer: – Har merket stor forskjell på norsk og nederlandsk fotball (DA+)

– Mange klubber etterlyser klubbfølelse, men hva gjør egentlig klubbene med dette, spør han videre før han svarer selv:

– Man burde få en innføring i klubben man kommer til, da er det lettere å bli glad i den, mener «Doff» som håper at enda flere A-lagsspillere tar turen neste år.

Også utviklingsleder, og NRKs fortballekspert Carl-Erik Torp kan bekrefte at Lunde-leieren var noe av det første han hørte om da han kom til klubben. Han hadde også sitt første møte med leieren tirsdag.

– Jeg kom til «Kåffa» da jeg var 15-16 år, så jeg har aldri vært her selv, men jeg husker at det var mye snakk om Lunde-leir så det er veldig fint å være her å få se det. Jeg har hørt så mye, og sett så mange bilder herfra at jeg føler nesten at jeg har vært her før, sier Torp til Dagsavisen.

– Jeg har ikke vært i Paris heller, men føler at jeg har sett Eiffeltårnet. Det blir litt det samme, legger han smilende til.

Les også: Grorud-treneren: – Billig lærepenge (DA+)

Både Carl-Erik Torp og Christoffer Dahl har vært i andre klubber enn KFUM, men de vender alltid tilbake til KFUM. Her føler de seg hjemme.

Og akkurat det å legge til rette for klubbens motto; «en klubb for livet», er noe de jobber hardt for.

– Livslangt engasjement er noe av det KFUM handler om. Jeg har vært andre steder og blitt glad i både klubbene og menneskene der, men KFUM er så mye mer enn det. Og mye av det som gjør denne klubben annerledes finner du her på Lunde-leieren, slår «Doff» fast.

– Du skal ikke bare lære å slå innsidepasninger. Du skal utvikle deg som menneske også. Her på leieren får man livstrening og lærer folkeskikk, legger han til.

A-lagstrener Jørgen Isnes fikk ansvaret med å arrangere en fotballturnering . Her beundrer han sitt eget hjemmelagde verk som viser både tabell, kampoppsett og toppscorere.

A-lagstrener Jørgen Isnes fikk ansvaret med å arrangere en fotballturnering . Her beundrer han sitt eget hjemmelagde verk som viser både tabell, kampoppsett og toppscorere.

20 år på leir

En som virkelig har levd med KFUM hele livet er tidligere A-lagsspiller Erik Jonvik. Han har vært på Lunde-leir i 20 år, og har vært både deltager og leder. Nå er han leirsjef.

– Når du kommer til «Kåffa» skal det ikke bare være en ny drakt, en ny hjemmebane og nye lagkamerater.  Vi utvikler ikke bare fotballspillere, men også. Her på Lunde-leieren blir man kjent på en annen måte som man kan ta med seg inn på banen, forteller han før han tar oss med til han første opplevelser med plassen.

– Da jeg var ung var jeg veldig seriøs. Fotball var alt og hadde førsteprioritering. Jeg var samtidig litt beskjeden. På Lunde-leir måtte man stå foran større eller mindre grupper og snakke. Det gjorde meg tøffere, og det hjalp meg også på banen, legger han til.

Han er også enig i at A-lagsspillernes dagstur til Lunde kan bidra til at de tar et stort og kjapt steg inn i KFUM-familien.

– Ja, det tror jeg det kan gjøre. Og de som kommer inn skal føle seg trygge med en gang, det er viktig. Her kommer de tett på barna med en gang og vi håper det kan bidra til at de får lyst til å være her lenge. Noen forsvinner, men da håper vi alltid at de kommer tilbake igjen, forteller Jonvik.

At det stadig vil komme spillere utenfra etter hvert som A-laget satser tyngre vil være naturlig. Jørgen Isnes legger ikke skjul på at klubben har ambisjoner om å rykke opp til 1. divisjon, og med et sterkt håp om ny arena er det mange piler som peker riktig vei for Ekeberg-klubben. Han er likevel klar på at KFUMs verdier ikke må bli glemt i satsingen.

– Vi ønsker å rykke opp, men det er viktig at vi ikke glemmer hvilke verdier som ligger i bunn, og som har gjort at klubben har lykkes. Vi må ikke glemme denne delen av KFUM, konstaterer han.

Det er Jonvik enig i.

– Det er ekstra viktig når klubben satser at vi finner de riktige typene som ønsker å bidra inn i klubben, sier han.

– Det var fantastisk

Mot slutten av dagen på Lunde tar vi turen nedover mot stranda. På veien slår vi av en prat med Mansour Gueye om hvordan dagen har vært og om KFUMs tanker og ideer har slått an hos midtstopperen som kun har vært i klubben et par uker.

– Jeg trodde kanskje det kom til å bli litt slitsomt etter at jeg starta dagen med fotballskole klokka åtte, men det har vært fantastisk. Først og fremst å bli kjent med barna, sier en smilende Gueye i det vi nærmer oss strandkanten.

– Føler du deg som en større del av klubben nå, enn før du kom?

– Det er veldig spesielt, for jeg har bare vært her i to uker, men det var veldig gøy å få møte barna og jeg føler at jeg har tatt et stort steg inn i klubben, innrømmer han.

– Bygger det litt selvtillit også å være på en sånn greie og se ungene som ser opp til deg fordi du spiller på A-laget?

– Ja, det er gøy. Neste gang jeg spiller vil jeg vise meg fram for dem, avslutter han.

På slutten av dagen tok Thor-Erik Stenberg (t.h.) med seg A-lagspillerne og trener Jørgen Isnes ned til svaberget ved vannkanten. Fra venstre, foran: Yannis Moula, Tobias Collett. Fra venstre, bak: Knut Andre Skjærstein, Mansour Gueye, Jørgen Isnes og Thor-Erik Stenberg.

På slutten av dagen tok Thor-Erik Stenberg (t.h.) med seg A-lagspillerne og trener Jørgen Isnes ned til svaberget ved vannkanten. Fra venstre, foran: Yannis Moula, Tobias Collett. Fra venstre, bak: Knut Andre Skjærstein, Mansour Gueye, Jørgen Isnes og Thor-Erik Stenberg.

Mer fra Dagsavisen