Lover mer grønt på Ensjø

Byutviklingsbyråd Hanna Marcussen lover Ensjøbeboerne mer park og grøntområder.

– Vi føler oss lurt, sa Ragnhild Norheim Førland til Dagsavisen lørdag. Hun er blant Ensjø-beboerne som kjøpte leilighet med forventning om at grøntområdene i prospektene skulle bli realisert raskt.

Saken fortsetter under bildet. 

Ragnhild Nordheim Førland med barna Sigrid og Almar utenfor soveromsvinduene der kommunen ønsket å legge en felles grusvei. Foto: Naboaksjonen på Ensjø

For 12 år siden ble Ensjøbyen lansert som et av Oslos attraktive nye bomiljøer med åpnet Hovinbekk og trygge, bomiljø med store grøntanlegg. Skissene som skulle lokke folk til leilighetskjøp viser grøntområder rundt boligblokkene. Men virkeligheten i dag er en ganske annen. Det store felles parkdraget som skulle prege området mangler fortsatt. Ragnhild Norheim Førland fortalte Dagsavisen at familien neppe hadde kjøpt bolig på Ensjø hvis de hadde visst det de vet i dag.

Byråd for byutvikling i Oslo kommune, Hanna Marcussen (MDG) sier hun forstår godt at Ensjø-beboerne er utålmodige.

Les også: Etter 24 år i samme barnehage måtte Maria (57) ta en språktest. Det ble skjebnesvangert

– Viktig sak

– Kommunen jobber så raskt vi kan. At vi får tilstrekkelig med grøntdrag, parker og god kvalitet i uterommene i utbyggingsområder er en veldig viktig sak for meg. Jeg er opptatt av at alle, også de som bor i byen og ikke har egen hage, skal ha tilgang til fine grøntarealer nærme boligen sin, skriver hun i en e-post til Dagsavisen.

Hun minner om at Ensjøplanen ble laget i 2007, og at det har skjedd mye siden byrådet tok over i 2015. Turveier, leke- og sitteplasser, beplantning og belysning står på byrådens liste over gjennomførte tiltak.

– I tillegg er Hovinbekken gjenåpnet gjennom hele området, fra Teglverksdammen og ned til Ensjø Torg. I disse dager anlegges et vannspeil her som skal åpne til høsten, legger hun til.

Saken fortsetter under bildet. 

Hanna Marcussen (MDG) er byråd for byutvikling i Oslo. Foto: NTB Scanpix

Les også: En av Løkkas institusjoner stenger dørene: – Folk er på gråten 

I 2023

Parkanlegget som lokket blant andre Førland til boligkjøpet var prosjektert på privat eiendom der grunneier har inngått 10-års leiekontrakt med Avis bilutleie.

– Deler av utbyggingen av det ene planlagte grøntdraget på Ensjø har tatt noe ekstra tid fordi kommunen beklageligvis har støtt på noen utfordringer med en grunneier. Som byråd er det dessverre ikke alt jeg rår over, men vi følger opp med de virkemidlene vi har, sier Marcussen til det.

Hun forteller at kommunen har gått igang med å bygge vestre parkdrag, og at et «fungerende drag» skal være på plass neste år.

– Det siste parkdraget, østre parkdrag, er vi i gang med å forprosjektere for, slik at hele dette viktige området kan være på plass i 2023. Ensjø er et stort område hvor det fortsatt skal bygges tusenvis av nye boliger, og utbyggingen av de siste grøntområdene vil skje parallelt med boligbyggingen, noe som også har inngått i planen for området hele tiden, forteller Marcussen.