Nyheter

Løpeseddelpolitikk

I stedet for den klassiske fadder­uka fikk kunststudentene i oppdrag å lage løpesedler basert på bydelskonflikter i Oslo.

Bilde 1 av 4

Studieåret er nå kommet forsiktig i gang for både gamle og nye studenter ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). I stedet for den typiske fadderuka, fikk studentene på bachelor- og masterkullet ved linja for grafisk design og illustrasjon i oppdrag å oppsøke en konflikt i en av bydelene i Oslo.

Basert på konflikten skulle de designe en løpeseddel hvor begge sidene av konflikten ble presentert, for deretter å dele dem ut til beboerne i den valgte bydelen.

LES OGSÅ: – Synd å drikke for å få seg venner

Ned på grasrota

Formålet med prosjektet er å diskutere hva lokalpolitikk er, forteller professor og fagansvarlig Martin Lundell på KHiO.

– Vi ønsker med dette prosjektet å undersøke lokalpolitikken med løpesedler som utgangspunkt. Løpesedler framstår som avleggs i vår teknologiske tidsalder, men det gjør noe nettet ikke gjør, nemlig innbyr til direkte møter mellom mennesker der de er, sier Lundell.

Dagsavisen er til stede når løpesedlene deles ut til de ulike bydelsgruppene. Temaene varierer mellom alt fra gatekjøkken som fortrenges til fordel for kjedebutikker i Grorud, til uenigheter om hvorvidt gravlunden i Gamlebyen skal være en park for alle eller et minnested for sørgende.

Vi blir med Dorte Walstad (25), Christa Barlinn Korvald (20) og Thomas Karlsen (24) på løpeseddelutdeling i bydel Nordstrand.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Trehusvilla rives

De tre studentene har valgt å fokusere på konflikten rundt rivingen av en gammel trehusvilla.

– Vi leste et innlegg i lokalavisen om at en gammel, privateid villa skal rives fordi det skal bygges parkeringsplasser til et nytt leilighetsbygg. Folk i bydelen var generelt veldig opptatt av boligutbygging og befolkningsvekst, så vi følte vi traff spikeren på hodet, sier Walstad.

– Men opprørsånden var ganske død. Det virket som de fleste hadde akseptert at villaen skulle rives. Bydelen hadde vedtatt det, og da kunne ikke innbyggerne gjøre noe mer med saken, sier Karlsen.

Bedre sykkelveier

Studentene synes oppgaven var både utfordrende og morsom, og forteller at de både fikk bekreftet og avkreftet en del fordommer.

– Jeg merker jo at det er en velstående bydel, samtidig som det er en del tilflytting av folk som ikke tilhører overklassen, sier Walstad.

På spørsmål om hvilken lokalpolitisk sak som opptar dem mest foran kommunevalget 14. september, er ikke studentene i tvil om hva de ønsker seg mest.

– Vi vil at sykler skal prioriteres foran biler i trafikken, sier Karlsen.

Mer fra Dagsavisen