Nyheter

– Løkka er blitt en catwalk

Naboer reagerer sterkt på at kjedene tar over for små bedrifter på Grünerløkka.

Av Hanne Sofie Fremstad

Mens byggearbeiderne bar ut rester av butikkhyllene fra Sultan, den kjente matbutikken på «Løkka», stoppet flere opp for å spørre hverandre hva som skjer. Flere naboer reagerer sterkt på at kjedene tar over for små bedrifter på Grünerløkka.

– Hva skjer her, a? Hvor skal de flytte hen, lurer en.

– De skal ikke flytte noe sted. Det blir ikke mer grønnsaker i Norge nå, svarer en annen.

Les også: Her kan det bli superveier for syklister

Husleie på 150.000

Butikken på et hjørnet i Thorvald Meyers gate, ovenfor Olaf Ryes plass på Grünerløkka, har de siste 24 årene vært et populært og mye besøkt alternativ for beboerne i bydelen. Eieren Erol Güven, sier til Aftenposten at han har blitt nødt til å legge ned driften på grunn av at husleien på 150 000 kroner i måneden ikke er mulig å betjene.

– Jeg så en skomaker legges ned for ikke så lenge siden, litt lenger oppe her. Det var mange, inkludert meg selv, som synes det var trist. Men det var jo ingen som gikk dit for å reparere skoene sine, sier Per Landemoen, Løkka-innbygger i seks år.

– Det er dessverre det som er følgene av gentrifisering. Huseierne har sine interesser, og vi får masse kjeder over alt. Jeg kommer til å savne Sultan, sier han.

En annen nabo, Dennis Jånsson, forteller at han også vil savne Sultan, og er ikke begeistret for at det ifølge Aftenposten er Espresso House som tar over.

– Jeg var innom Sultan nesten hver dag. Espresso House er ikke akkurat favorittkaféen, for å si det sånn, forteller Jånsson.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Løkka, den nye Bogstadveien

Monica Winther har bodd på Grünerløkka i 20 år og har sterke meninger om utviklingen til bydelen.

– Før var Løkka et trivelig sted. Nå har det søren meg blitt en catwalk. Løkka blir den nye Bogstadveien! De butikkene som har bidratt til å gjøre Løkka til det det er, blir presset ut, sier hun.

Hun er ikke alene om å være frustrert over å se bydelen forandre seg. Etter å ha bodd på Grünerløkka siden 1974, flyttet Jack i 2014. Øyvind bor her fortsatt, etter 23 år. De mimrer tilbake til dagene Grünerløkka var et sted «folk ikke turte å dra til». Jack husker godt da Sultan åpnet.

– Vi var ofte å handlet på Sultan, vi. Det var grønnsaksbutikken vår, sier Jack, som i likhet med Øyvind ikke ønsker å oppgi etternavn.

Les debatt: Bydelen vår er i ferd med å ødelegges. Og vi, idiotene, trenger en syndebukk

De mener at de stigende leieprisene er destruktivt for bydelen, og Øyvind frykter at han må flytte.

– Prisene her har blitt helt sinnsyke. Området har blitt et sted for unge folk med mye penger. Blir det dyrere nå, er jeg nødt til å flytte. Synd, for det bor mange trivelige folk her, forteller han.

– Det er umulig å bo her hvis du bare lever på pensjonen, sier Jack.

– Ja, eldre med dårlig økonomi har ikke råd til å bo her lenger. Snart havner vi gamle i Nordmarka, vi, fleiper Øyvind.

Les også: Slik blir den nye parken på Grünerløkka

Mer fra Dagsavisen