Byrådserklæringen i Oslo ble lagt fram på Østmarkssetra mandag formiddag. Raymond Johansen (Ap) var en meget fornøyd mann. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Leter etter mannskapet til byregjering

I dag la Raymond Johansen planene for byen. Men han mangler fortsatt mannskapet som skal være en del av hans nye byregjering.

Etter tre uker med forhandlinger på Østmarkssetra kunne Raymond Johansen endelig presentere byrådserklæringen sammen med Marianne Borgen (SV) og Lan Marie Nguyen Berg fra Miljøpartiet de Grønne.
– Det har vært krevende, så det å ha fått det til er utrolig deilig. Rune Gerhardsen sa til meg at etter andre verdenskrig har det bare vært han, Brynjulf Bull og meg som har vært byrådsledere for Ap. Det er ikke så mange, sier påtroppende byregjeringsleder Raymond Johansen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Førstkommende onsdag skal det nye bystyret konstitueres. Da skal også Johansen presentere sin byregjering. Men personkabalen er ikke helt ferdig.
– Nå er det mange forventninger og det må man tåle. Det har vært en god dag, men det er mye igjen.  Nå skal vi få på plass resten av mannskapet, sier Johansen. De eneste som nå er helt klare er ordføreren som fredag ble kjent at blir Marianne Borgen fra SV og regjeringssjefen selv.

Mer om byrådserklæringen her

Vil ha byregjering

For Johansen vil ikke ha noe byråd. I dag døpte han like godt hele byrådet til byregjering.

– Vi har ikke noe byråd i Oslo. Vi har en regjering. Et byråd gir råd, mens en regjering er en som beslutter. Vi har et parlamentarisk system i Oslo som i Bergen. Da blir det mer riktig å kalle det en regjering. 

Raymond Johansen trekker fram da han var generalsekretær i Flyktningrådet. På begynnelsen av 2000-tallet byttet hjelpeorganisasjonen navn til Flyktninghjelpen.

– Alle trodde Flyktningrådet ga råd til staten om flyktninger. Navnet Flyktninghjelpen kommuniserer tydeligere hva organisasjonen faktisk gjør, sier Johansen.

Han mener høyresiden etter at Erling Lae gikk av som byrådsleder, har gjort oslopolitikken mer uklar.

– Det er et forsøk på å kommunisere utad at vi har et parlamentarisk system og tydeliggjøre ansvar. Jeg tror ikke at det sittende byrådet bevisst har gjort det sånn, men at vi nå kaller det byregjering kan være med på å tydeliggjøre hvem som sitter med de ulike ansvarsområdene.

LES OGSÅ: Det skal bli bilfritt i Oslo sentrum

Vil ha politiske møter på kjøpesenter

Nå vil Johansen at alle lederne av de 15 ulike bydelene skal tituleres som bydelsordfører.

–  Veldig mange aner ikke hva et bydelsutvalg er. Vi har folkevalgte politikere som leder og har ansvar for bydeler med like mange innbyggere som en stor norsk kommune. Politikere må eksponeres mer, sier Johansen som gjerne ser et bydelsutvalgsmøte bli lagt til et kjøpesenter.

–  Vi må flytte politikken ut der hvor folk er. Det er veldig mange ting som har stor betydning for folk som blir bestemt av bydelspolitikerne.

–  For meg er det viktig å synliggjøre og flytte den politiske debatten ut, om det så betyr er å være kontroversiell , sier Johansen

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!