Nyheter

Legger ned sykehjemmet til Ruth (98): – Det er galskap ​

Etter nesten 90 år som aldershjem, er det bestemt at Eugene Hanssens aldershjem skal nedlegges i sommer. Det synes Ruth Kristiansen (98) er en fryktelig dårlig idé.

I 20 år har hun bodd på aldershjemmet, og er lite lysten på å flytte. Her bor hun sammen med 12 andre damer, men siden rommene ikke har eget bad, må det legges ned.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Privat sykehjem

Private sykehjem kan bare søke om driftsavtale dersom sykehjemmet har toalett og bad på hvert rom.

Eugene Hanssens aldershjem er privat, og drives av Eugene Hanssens stiftelse.

– Her greier vi oss helt fint uten bad på rommet. Det er små forhold her, og badet ligger rett over gangen, sier den spreke damen til Dagsavisen.

– Det er galskap å legge ned dette, sier hun, og kikker rundt seg, hvor tre andre aldrende damer nikker bekreftende.

Ruth Kristiansen sto også på barrikadene sist aldershjemmet var truet av nedleggelse, i 2004. Da var hun bare 84 år.

– Det var en kamp vi vant, sier hun med et smil.

Men er ikke like optimistisk nå.

Les også: Etterlyser penger til barnehagenorm i revidert

95 i snitt

Med en snittalder på 95 år er de 13 beboerne gamle, men ikke gått ut på dato. Damene vet hva de vil.

– Jeg kan ikke skjønne hvorfor de har bestemt det. Her har vi det så bra. Det er hjemmekoselig, og vi føler en trygghet og ro her som vi ikke vil få på et vanlig sykehjem. Men snur ikke politikerne, så må jeg vel følge med på lasset, sier 98-åringen stille.

– Vi får lenke oss fast, sier en av de andre damene bestemt.

– Jeg hadde håpet å kunne feire 100-årsdagen min her. Om jeg får leve så lenge da, sier Ruth Kristiansen.

Må damene flytte, splittes også det nære fellesskapet de i dag har opp.

Der et vanlig at sykehjem har et klart institusjonspreg med lange korridorer, sterile og ofte upersonlige rom, men med bad og toalett på hvert enkelt rom. Men på Eugene Hanssens aldershjem er det som å komme inn i et vanlig hjem for 90 år siden.

Tiden har stått stille. Det samme har innredningen gjort. Likevel er det et sted som har en funksjon, manglende fasiliteter til tross.

Styrer Marit Haugland har vært ved aldershjemmet siden 1977. Nå frykter hun for framtida.

– Det er fryktelig trist at politikerne vil legge ned dette. Her er det små forhold, og vi er som en familie. Her tar alle vare på hverandre. Både ansatte og beboere. Er det en som er borte, så merkes det, sier hun.

– Vi har beboere som er greie fysisk, men som ofte har psykiske plager. Hos oss finner de en ro og trygghet de kanskje ikke finner andre steder.

Les også: Regjeringen kritiseres for å bare sette av «gamle penger» til lærernorm

Aldershjem

– Dere kaller dere for aldershjem. Hva er forskjellen på det og et sykehjem?

– Den største forskjellen er vel at de som kommer til oss i utgangspunktet er noe friskere enn de som kommer på sykehjem, sier bestyreren.

Hun håper at også slike små enheter skal kunne ha livets rett.

– Regjeringen er opptatt av forskjellige typer boformer. Og dette aldershjemmet burde passe bra inn i så måte. Det bør være plass til oss, sier hun.

I dag er det seks og en halv stilling ved aldershjemmet.

– Vi har ansatte som har vært her i både 10 og 20 år. Vi er også rimeligere i drift enn et tradisjonelt sykehjem, sier hun.

Spesiell atmosfære

– Min mor var her i over to år, til hun døde nå i mars. Her har jeg vært fire ganger i uka i over to år. Atmosfæren på dette stedet er spesiell. Jeg er overrasket over at et godt fungerende sted legges ned, og jeg er glad jeg ikke føler dette på kroppen nå. Jeg har inntrykk av at de som er her trives, sier Eivind Bergman.

– Dette stedet egner seg godt for dem som er relativt fysisk oppegående, men som er engstelige og har problemer. Vi har hatt mange her som har vært psykisk syke, mens om har funnet trygghet i et lite miljø. Her går det an å drive forskjellsbehandling i form av å gi folk det de trenger ut ifra sine behov, sier tilsynslege på aldershjemmet, Trond Torkildsen, til Dagsavisen.

Les også: Foreslår ernæringsteam

Firkantet

Han har vært der siden 1980.

– Dette er det eneste aldershjemmet av denne typen som er igjen i Oslo. Og det er ikke klokt å legge det ned, sier han.

– Byrådet har sagt at det skal legges ned 5. juni. Vi håper å få endret dette, sier Frps helsepolitiske talsperson i bystyret, Aina Stenersen, til Dagsavisen.

Hun vil nå fremme et privat forslag for bystyret, hvor Frp ber byrådet ikke være så firkantet når det gjelder krav til bad og toalett på alle rom.

– Jeg føler at byrådet misbruker dette ene kravet for å stoppe og legge med private og kommersielle aktører i Oslo, sier Stenersen.

– De pårørende klager over å bli dårlig behandlet av sykehjemsetaten i forbindelse med flyttingen, og jeg mener de må ta selvkritikk på dette. De eldre, og pårørende, opplever prosessen med flyttingen som en enorm belastning, sier hun.

Stenersen mener byrådet bør bruke skjønn i denne saken.

– Det er synd at et slikt tilbud skal raseres, sier hun.

Ellen Godal har sin gamle mor på aldershjemmet.

– Hun er dessverre blitt svært dement på kort tid. Da tenkte jeg at nå blir hun vel flyttet på sykehjem. Men Marit Haugland sa at «vi flytter henne ikke. Da blir hun bare så urolig». Den holdningen er ikke så vanlig, sier hun.

Les også: Nærvær ga mindre fravær

Risiko

Hun synes det er trist at aldershjemmet nå er vedtatt nedlagt.

– At de har det bra kommer ikke an på om det er bad på rommet eller ikke. De hadde ikke bad og toalett på rommet hjemme heller. De trenger hjelp, og hadde de hatt bad på rommet er det også en risiko for at de tenker at dette klarer jeg selv i stedet for å be om hjelp, og så kanskje faller de. Her ser de de enkeltes behov, og ikke bare en gammel dame i en krok. Det er veldig viktig, sier Ellen Godal.

Sykehjemsetaten har forståelse for at beboerne helst vil bli boende der de er.

– Mange beboere har bodd lenge på aldershjemmet og er tett knyttet til dette. Det er slik at dagens kontrakter for drift av Eugene Hanssens aldershjem utløper i juni 2018. Ettersom regelverket ikke tillater en direkteanskaffelse av denne typen plasser uten en åpen konkurranse, skal bydel St. Hanshaugen nå i samarbeid med beboere og pårørende samarbeide for å finne hva som er rett omsorgsnivå framover for dem som bor på aldershjemmet, sier direktør for private langtidshjem, Anne Berger Sørli, til Dagsavisen.

– Vi har forståelse for at en del beboere helst skulle blitt boende. Vi skal derfor samarbeide tett med beboere og pårørende for å finne smidige løsninger for beboerne. Vi håper at nye gode tilbud skal være på plass i begynnelsen av juni, mens det for noen muligens kan være nødvendig å bruke litt mer tid før det optimale tilbudet er tilgjengelig, sier hun.

Mer fra Dagsavisen