Aina Stenersen, påtroppende leder i Oslo Frp, vil ha en strengere asylpolitikk. FOTO: HÅKON MOSVOLD LRSEN/NTB SCANPIX

Leder i Oslo Frp vil ha alle asylsøkere på lukket mottak

Alle asylsøkere skal rett inn på lukket mottak, og permanent opphold skal avskaffes. Det er blant forslagene påtroppende leder i Oslo Frp vil fremme på årsmøtet i helgen.

Aina Stenersen er enstemmig innstilt som ny leder for fylkeslaget til Oslo Frp når partilaget skal ha årsmøte i helgen. Til møtet har hun og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde fremmet en rekke innstrammingsforslag de håper å få lokallaget med på.

I resolusjonsforslagene heter det blant annet at samtlige akuttmottak omgjøres til lukkede mottak, at man bør fjerne asylsøkeres rett til fri rettshjelp og at man skal avskaffe alle former for permanent opphold for asylsøkere.

– Vi har sett at dagens innvandringspolitikk ikke fungerer. Derfor ønsker vi å gjøre den mer ansvarlig, moderne og tidsriktig, sier Stenersen til NRK.

Hjem når krigen er slutt

I tillegg foreslås det at forsøk på å skjule eller forfalske identiteten i asylsøkerprosessen uten unntak skal resultere i avslag. Enslige mindreårige asylsøkere skal bli sendt til opprinnelseslandet når de oppnår myndighetsalder og forholdene i dette landet tillater det.

Stenersen sier at forslaget legger til grunn at asylsøkere og flyktninger som kommer til Norge, skal få være i landet mens det er krig der de kom fra, men at de skal tilbake til hjemlandet når krigen eventuelt er over.

LES KOMMENTAR: Returen over Storskog er blitt en nedtur for regjeringen (Arne Strand)

Nei fra Listhaug

Stenersen og Tybring-Gjedde får imidlertid ikke gehør hos innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Vi lever i et demokrati. Man må få lov til å lufte de tankene man har om innvandringspolitikken, sier Listhaug i sin første kommentar til utspillet.

Men foreløpig vil regjeringen konsentrere seg om de 40 innstrammingstiltakene som er sendt ut på høring, understreker innvandringsministeren overfor NTB.

– Jeg forholder meg til den politikken regjeringen fører, det er den jeg står for. Man står selvfølgelig fritt til å fremsette forslag på et årsmøte, men for regjeringen sin del er det disse 40 forslagene til innstrammingstiltak som gjelder.

– Så et eventuelt vedtak på årsmøtet til Oslo Frp vil ikke få noen konsekvenser for regjeringens politikk?

– Ikke umiddelbart, sier Listhaug, men viser til at det ifølge anslagene vil komme mellom 10.000 og 60.000 asylsøkere til Norge i år.

– Dersom det kommer 60.000, er det klart at vi må vurdere nye tiltak. Men hva det blir, er det altfor tidlig å si nå, sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!