Kunstnernes Hus har tatt tilbake sin egen restaurantdrift og har kalt den «Bar & Restaurant». FOTO: ARNE OVE BERGO

Kunstferdig på «Huset»

Det er ingen kunst å bli fornøyd på Kunstnernes Hus.

 

5

Kunstnernes Hus Bar & Restaurant

Wergelandsveien 17

Tlf.: 941 80 095

Mat                  5

Meny                5

Miljø                 4

Service            4

Prisnivå           5

Posjerte egg, ostesmørbrød, andehjerter, kveldens grønne rett. Og alt er visstnok «økologiske retter som følger sesongene». Kunstnernes Hus har tatt tilbake sin egen restaurantdrift, har enkelt og greit kalt den «Bar & Restaurant» og lagt opp en meny som er ujålete, men en smule kunstferdig. I et drøyt års tid nå har stedet blitt driftet til glede for både kunstinteresserte besøkende og andre gjester som har utpekt «Huset» til nytt møtested.

Lokalet har ennå ikke det samme trøkket som i «storhetstiden» på 1990-tallet, da Archimboldo var byens fremste jetsetsted med et mylder av datidens TV-stjerner, modeller, musikere og den til enhver tid regjerende utelivsbermen. I noen få korte år var det staselige bygget fra 1930 et kraftsentrum ikke bare for kunsten, men også som sosialt treffpunkt. Så gikk det i svart, både på grunn av en oppussingsperiode og på grunn av et visst litteraturhus som åpnet et penselstrøk lenger oppe i veien og stjal både folk og renommé. Siden har varierende konsepter kommet og gått.

Dagens Bar & Restaurant er det beste som har skjedd Kunstnernes Hus siden den gangen det var stinn brakke hver kveld. Det er liv i huset igjen, menyen er fristende og maten holder et lekent og høyt smakfullt nivå. Byløvene har ved ulike anledninger hatt muligheten til å besøke stedet, både til lunsj og på kveldstid, og aldri har de skuffet på maten selv om servicen halter og tidsbruken til kokken er grenseløs. I tillegg til maten er det flere ting som veier opp i storstua i Wergelands­veien, avhengig av hvilke utstillinger som står på programmet og hvilke andre arrangementer som avvikles.

I kjelleren brygger de sitt eget Drone­brygg, eller husets eget øl om du vil. Prisene er absolutt akseptable både på mat og drikke, til og med hvit og rød vin til 380 kroner flasken. Selv om bedre viner – for eksempel en Grüner Vertliner eller en Chablis koster rundt 500-lappen også på Kunstnernes Hus, har de i det minste et utvalg som på en god dag kan matche kunstnerlønna. Og finnes det egentlig noen finere plass å sitte enn ved de store vinduene når høstsola får Slottsparken til å rødme utenfor?

Menyen har få, men fristende valg, og sesongmenyen på kveldstid nå i bakkant av Høstutstillingen består av tre retter pluss dessert: piggvar med nypoteter og neper, rødbeter med sellerikrem, solbær og pepperrot og villsvinnakke med kantarellstuing og tyttebær før det hele avsluttes med stikkelsbær fra Nes, med aquavitvaniljesaus og smørkjeksstrø med rug. Menyen koster den bokstavelig talt nette sum av 420 kroner. Her får man med andre ord mye for en nesten latterlig billig sum om man sammenligner Kunstnernes Hus Bar & Restaurant med likende steder der en fireretter lett koster en hundrelapp eller to mer.

Om man ikke vil ha full pakke, følger lunsjmenyen fra dagtid med inn i kvelden, og i tillegg har de «Kveldens rett», som er kyllinglår (230 kroner) eller stekt broccoli (160) om man velger en vegetar.

Til lunsj er en tartar av entrecote med sitron og tegelost absolutt å anbefale, med gode smaker og nye vrier over en klassisk rett, mens den kremede fiskesuppen med fennikel og blåskjell er nydelig og smaksrik. Den rommer også saftige stykker fisk og kjøkkenet er ikke gjerrig på blåskjellene heller. I avdelingen for klassisk tilsnitt høres posjerte egg ut som en anakronisme, men retten kommer som en fargerik og leken kreasjon der smakene fordeler seg mellom de store eggene, en trøffelmajones, spinat, speket eggeplomme og brunet smør som gjør retten skinnende. Eggene kommer fra Runar Sørli får vi vite av menyen. Den lister flittig opp de økologiske preferansene når det gjelder råvarenes opphav. Og nei, det er ikke gitt at alle vet hvem eller hva Runar Sørli er, men vi snakker altså om et blant matkyndige kjent gårdsbruk ved Skjeberg. Gjennom et konglomerat av gårdsvirksomheter er Sørli blant landets ledende økologiske leverandører av egg og kjøtt. Slik kan man fortsette å utforske det økologiske Norge ut fra menyen på Kunstnernes Hus: Holte gård, Rueslåtten gård, Hitra gårdsbruk og så videre. Noen tror åpenbart at veien til matkjennernes hjerter går gjennom referansene, men Kunst­nernes Hus har i det minste orden på smakene også.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Maten er vakkert presentert, men ikke overpyntet. Den står i stil med de enkle bordene i det staselige funkislokalet. Bordene er ribbet for duker og annet fjas til fordel for store vannflasker og enkle «kjøkkenglass». Servitørene, som åpenbart går til den samme tatovøren, er vennlige og akkurat passe til stede, og tar det ikke så nøye om et bord flyter av gamle glass eller om noen tømmes helt for stoler når flere stuer seg sammen.Det største problemet med lokalet er lydnivået, formet av et akustisk inferno av klirrende stålbestikk, harde fliser, betong og stive veggflater som sender den minste lyd inn i sirkulasjon og inn i samtalene. Men det er også noe av sjarmen med stedet, et høylytt, ungt og på alle vis bruksvennlig vannhull der maten scorer poeng utover det sosiale løftet som stedet gjennomgår.

Finnes det egentlig noen finere plass å sitte enn ved de store vinduene når høstsola får Slottsparken til å rødme utenfor?