Nyheter

Kunnskapsdepartementet vil ikke hjelpe IB-elevene

– Vi kan ikke gjøre en slik endring nå, sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Aase Marthe Johansen Horrigmo (H). Uttalelsen er et svar på kravet om at det er skolenes elevvurderinger som må telle i Samordna Opptak - slik det er for andre elever i år.

Dagsavisen skrev onsdag om avgangselevene Sigurd Salvesen (18) og Sigurd Bjerkhaug (18) på den internasjonale IB-linjen ved Lillestrøm videregående skole. De er to av flere hundre norske elever som fortviler etter at ledelsen i International Baccalaureate Organisation (IBO) bestemte seg for å fastsette elevresultatene deres ved hjelp av blant annet historiske data fra tidligere elevkull etter at vårens eksamen ble koronastoppet.

Vanligvis får elevene på de internasjonale IB-linjene karakterene sine fastsatt ved skriftlig eksamen. Denne gangen ble historiske data fra elevenes skole altså tillagt avgjørende betydning sammen med skriftlige oppgaver og «predicted grades» - som tilsvarer halvårsvurdering eller standpunktkarakteren for andre elever.

###

Avgangselevene Sigurd Salvesen (18) og Sigurd Bjerkhaug (18). Foto: Mina Ræge. 

Les saken her:  – Det føles som fremtiden min avlyses eller settes på vent

Ba om strakstiltak

For mange elever har kriseløsningen ført til et voldssomt karakterfall. Konsekvensen er at elevene med stor sannsynlighet ikke kommer inn på utenlandsstudiene de drømmer om, og stiller svakere i Samordna Opptak til norske universiteter og høyskoler enn de ellers ville gjort.

Torsdag skrev Dagsavisen at advokat Jon Wessel-Aas reagerer kraftig på behandlingen elevene har fått.

I et seks sider langt brev til Kunnskapsdepartemenet (KD) ba advokatfirmaet Lund & Co DA på vegne av en berørt elev, departementet ta umiddelbare skritt for å finne en løsning som sikrer IB-elevene likebehandling med andre norske elever:

– Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) må handle umiddelbart. Elever på de internasjonale skolelinjene i Norge må få konkurrere på lik linje med andre videregående elever i kampen om studieplass ved norske universiteter, uttalte advokat Jon Wessel-Aas til Dagsavisen.

I brevet til Kunnskapsdepartementet ber Wessel-Aas og hans advokatkollega Mathilde S. Wilhelmsen, departementet bruke de mulighetene de hevder lover og forskrifter gir til å bestemme at det er IB-elevenes «predicted grades», altså standpunktkarakterer, som skal legges til grunn - og ikke IB-diplomet.

Saken ble bedt om å bli gitt høyeste prioritet i departementet da Samordna Opptak skal foreligge den 20. juli.

I går ettermiddag kom svaret fra KD. Det var lite oppløftende sett fra elevenes ståsted.

Saken fortsetter etter bildet 

Oslo  20130813.
Advokat Jon Wessel-Aas representerer Aftenposten i Oslo tingrett tirsdag. Morgan Andersen krever erstatning fra Aftenposten etter påståtte ærekrenkelser.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Advokat Jon Wessel-Aas mener departementet må ordne opp. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Krystallklar Elden: – Står til stryk

Globalt skal 175.000 IB-elever i 152 land, deriblant Norge, være berørt. Saken har vakt sterke reaksjoner internasjonalt.  Flere jurister har stilt seg kritisk til IBOs karakterfastsetting. En av dem er advokat John Christian Elden som nylig skrev dette på Twitter: «Et slikt karaktervedtak vil måtte bli kjent ugyldig».

På spørsmål fra Dagsavisen om hva han mener departementet bør gjøre, svarer Elden:

– De bør se bort fra den datagenererte karakteren som er fullstendig i strid med norsk lov og krav om individuell vurdering. Som for andre norske elever som gikk glipp av eksamen får man forholde seg til lovlige individuelle vurderinger før datavekting.

– Hva tenker du om den metoden IBO har tatt i bruk?

– Den står til stryk. Både ved manuell og maskinell vurdering, fremholder advokat John Christian Elden, som får støtte fra annet faglig hold.

Mener det er i strid med loven

Førsteamanuensis på juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen, Malgorzata Agnieszka Cyndecka, skrev i et debatt-innlegg i Bergens Tidene at en slik automatisert fastsettelse av karakterer står i et problematisk forhold til EU/EØS-rettens regler om vern av personopplysninger (GDPR), som Norge har implementert i personopplysningsloven.

Videre skriver hun at automatiserte individuelle avgjørelser etter GDPR i utgangspunktet ikke er tillatt, og at det er vanskelig å argumentere for at dette ikke er tilfellet for eksamensresultater som avgjør elevenes rett til studieplass.

– IBOs fastsettelse av karakterene til sine elever ved bruk av en algoritme står foreløpig til stryk, skriver hun.

Les også: Ekstremt karakterfall – Advokat Jon Wessel-Aas ber regjeringen ordne opp umiddelbart (+) 

– Måtte vært gjort i god tid

Kunnskapsdepartementet fastholder på sin side at det er lite de kan gjøre for elevene:

– Jeg skjønner at IB-elevene ønsker at opptaket skal ta hensyn til at karakterene ikke er avgjort som normalt, på grunn av koronasituasjonen. Men vi kan ikke gjøre en slik endring nå.

– En endring vil være til gunst for noen, og ugunstig for andre. Derfor måtte endringer vært gjort i god tid før opptaket og etter høring og saksbehandling som vanlig. Skal det gjøres en endring må den være lik for alle, sier statssekretær Aase Marthe Johansen Horrigmo (H) til Dagsavisen.

Hun forteller at KD, da det ble kjent at eksamen ble avlyst på grunn av koronakrisen, hadde administrative møter med norske IB der de informerte om at de ville la elevenes standpunktkarakterer bli stående som endelig resultat for elever i den ordinære videregående opplæringen i Norge.

Saken fortsetter under bildet 

OSLO, NORGE 20200203. 
Aase Marthe Johansen Horrigmo, statssekretær i Kunnskapsdepartementet, under toppmøte om inkludering på Youngs med brukerorganisasjoner, partene i arbeidslivet og regjeringen.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet Aase Marthe Johansen Horrigmo (H).Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Les også: Jan Bøhler: – Det er alvorlig når Ap i fjor høst gikk tilbake opp mot 20 prosent her i østlige bydeler

– Det er en vanskelig situasjon 

I svarbrevet til Lund & Co DA skriver KD blant annet:

«Departementet ser at enkelte IB-elever er i en vanskelig situasjon fordi organisasjonen The International Baccalaureate har bestemt at karakterene ikke skal fastsettes på vanlig måte på grunn av koronasituasjonen. Departementet har forståelse for at IB-elevene ønsker at opptaket skal ta hensyn til at karakterene ikke er avgjort som normalt.».

– Fra vår side har vi fulgt denne saken som nå har utviklet seg. Vi har forståelse for at det er en vanskelig situasjon for de det gjelder, og som får satt en karakter de mener er feil, sier statssekretær Horrigmo.

KD har åpnet opp for at IB-elever som ønsker å ta opp eksamen gjennom IB-systemet i november, kan konkurrere med førstegangsvitnemål også ved neste opptak.

– Dette er vanligvis ikke mulig, understreker statssekretæren.

– Vi har også bedt IBO redegjøre om hva de har gjort, og på hvilket grunnlag de har satt karakterer, legger hun til.

Departementet har tidligere opplyst til Dagsavisen at det ikke er aktuelt å dekke elevenes utgifter til å ta opp eksamen i flere fag, som beløper seg til mange tusen kroner.

Les også: Slik beskriver «de usynlige ungdommene» hverdagen sin

Reagerer kraftig

Elev Sigurd Bjerkhaug reagerer slik på departementets håndtering av saken:

– Dette oppleves som en ren ansvarsfraskrivelse fra KDs side. Det hjelper oss IB-elever veldig lite å måtte vente til november for å ta opp eksamen, for så å søke på nytt om et år. Vi føler oss kasta under bussen, sier Bjerkhaug til Dagsavisen.

Han sier at Kunnskapsdepartementets håndtering er ekstremt deffensiv, og mener de burde tatt grep allerede etter de første møtene med IB Norge i månedsskiftet mars-april da IBOs beregningsmodell og karkaterfastsetting ble kjent:

– Det burde jo være et mål for kunnskapsministeren å sørge for en rettferdig likebehandling av alle elever som går på norske videregående skoler, sier han.

Sigurd Bjerkhaug reagerer også på departementets «enkle løsning» ved å åpne for at IB-elevene kan gå opp til ny eksamen i november:

– Når du tar opp fag er det enten fordi du har prestert dårlig ved en eksamen, eller fordi du har forbedret deg og mener du kan prestere bedre. Vi har ikke en gang hatt eksamen. Da blir det feil at vi skal ta opp eksamen for å rette opp en systemfeil fra IBOs side, som KD kunne ha løst for elevene allerede i mars, sier Sigurd Bjerkhaug til Dagsavisen.

Dagsavisen har foreløpig ikke lykkes med å få tak i advokat Jon Wessel-Aas for å få en kommentar til svarbrevet som nå er sendt til advokatfirmaet Lund & Co DA.

Mer fra Dagsavisen