Vinmonopolet vil trolig begynne å holde åpent på "aftenene", men først må bedriften bli enig med funksjonærklubben. FOTO: MARTIN GUTTORMSEN SLØRDAL

Krangler om nyttårsaften, påskeaften og pinseaften

Ledelsen og de ansatte er ikke enige om betalingen for å jobbe på nyttårsaften, påskeaften og pinseaften. De er ikke engang enige om at de er uenige.

 

Av Lene Svenning, frifagbevegelse.no

Ifølge funksjonærklubben i Vinmonopolet har ledelsen i bedriften avvist forslaget fra en partssammensatt gruppe om kompensasjon for arbeid på det som i dag er fridager. Helge Storvik, leder i den HK-tilknyttede funksjonærklubben, er forbannet.

Arbeidsgruppe

Stortinget vedtok i desember i fjor at Vinmonopolet kan holde åpent på nyttårsaften, påskeaften og pinseaften. Det var imidlertid ingen automatikk i at det skulle skje, for i tariffavtalen mellom partene i Vinmonopolet er disse aftenene fridager. En endring i denne avtalen kan bare skje hvis partene er enige om det.

LES OGSÅ: - Ikke ett sykehjem ut på anbud igjen

I påvente av den varslede lovendringen ble ledelsen og funksjonærklubben under tariffoppgjøret i 2014 enige om å sette ned en arbeidsgruppe som skulle drøfte aften-spørsmålet fram mot tariffoppgjøret i 2016. Ifølge funksjonærklubben har arbeidsgruppa blitt enig om et forslag: Fridagene skal bestå i tariffavtalen, men en særavtale skal sørge for at det blir mulig å holde åpent disse tre aftenene, mot at de ansatte får godt betalt for å jobbe de tre dagene, og at det er frivillig. Ifølge Storvik har Vinmonopolets ledelse avvist forslaget fra den felles arbeidsgruppa. Det liker han dårlig.

Forbannet

– Jeg er forbannet. Det løser ingenting at bedriften kommer trekkende med at de har styringsretten, sier Helge Storvik til HK-Nytt.

Lederen i funksjonærklubben var fornøyd med at gruppa hadde blitt enige om et forslag. Å begynne denne diskusjonen forfra under tariffoppgjøret neste år, synes han ikke er en god løsning.

– Trekker vi dette inn i tariffoppgjøret, mister vi fort kontrollen. Der skal både LO Stat og Spekter ha et ord med i laget. Det er vi og ledelsen som kjenner Vinmonopolet best, og det er vi som bør klare å finne en løsning på dette, sier han.

Fortsatt dialog

Vinmonopolet har et helt annet syn på saken. Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen avviser at Vinmonopolet har forkastet et felles forslag fra arbeidsgruppa.

– Vi ønsker å jobbe videre med dette arbeidet og har fortsatt dialog med funksjonærklubben, så dette er ikke et helt riktig bilde slik vi ser det, sier han.

– Dette arbeidet er ikke avsluttet. Derfor finner vi det ikke riktig å uttale oss mer om innholdet i det, sier han.

LES OGSÅ: Stortinget vil utvide polutsalgene

Stor gulrot

Storvik skulle ønske Vinmonopolet ikke skulle holde åpent på disse aftenene.

– Dette er noe Stortinget har bestemt, ingen av oss HK-medlemmer ønsker det. Men nå er vi nødt til å løse dette på et vis. For oss er det viktig at nyttårsaften, påskeaften og pinseaften fortsatt er tariffestede fridager, men er gulroten stor nok, kan bedriften få folk til å jobbe, sier han.