Det er mange små strandperler i indre Oslofjord, som kan nås med rutebåt. FOTO: CHRISTINE BAGLO

Kortreist miniferie

Sommeren er ikke over ennå. Her er en rekke flotte dagsturer som kan gi deg en siste snev av feriefølelse!

 

Rutebåtsightseeing i Indre Oslofjord

Ikke alle har fått med deg det supre nye rutebåttilbudet i Indre Oslofjord, som byr på en rimelig sightseeingtur til mange av de beste godbitene. Fram til oktober går sommerrutene B21 og B22 fra Rådhuskaia i Oslo, via Nesoddlandet eller Asker, til både Håøya, Oscarsborg festning, Drøbak – og du kan til og med fortsette helt ut til koselige Son, der du spiser supergod pizza på Ristorante 24. Du kan også hoppe av i Filtvet på Hurumlandet, eller i trehusidyllen Vollen i Asker, der du kan besøke Oslofjordmuseet og shoppe i gallerier og sjapper. Vanlig sonetakst for ruter benyttes. Husk at voksne kan ta med inntil fire barn gratis på lørdag og søndag!

Det er fortsatt også mulig å hoppe på en av rutebåtene som går fra Rådhusbrygge 4 til Hovedøya, Lindøya, Nakholmen, Bleikøya, Gressholmen eller Langøyene. Spis reker på nyoverhalte Gressholmen Kro eller Revierhavnen Kro på Hovedøya. Nyt en siste sommernatt på Langøyene, den eneste øya det er lov til å telte på.

Fornøyelser for hele familien

Tusenfryd har fortsatt åpent i helgene fram til og ut hele høstferien. Med ny vei tar det heller ikke mer enn 1,5 timer å kjøre fra Sandvika til Bjørneparken i Flå. Ny E6 gjør det også enkelt og raskt å komme seg til Tangen Dyrepark i Stange, en times kjøring fra Oslo. Omtrent det samme tar det å kjøre til Inspiria Science Centre i Sarpsborg, som ligger ved siden av Quality Hotel & Resort, som har både badeland og superland med masse leker og aktiviteter for barn. Du kan kjøpe en kombinasjonsbillett til begge for 215 kr.

Økologisk fjordidyll på Nesodden

En halvtime i båt fra Rådhusbrygga – og du ankommer økonirvana. Nyoppussede Hellviktangen byr på økologiske godbiter i usedvanlig idylliske omgivelser. Slipp ungene fri i parken, eller sol deg på badestranden eller klippene. Det er også et lite galleri, antikvariat og bokkafé, dekorert av dukkemaker Karin Noreger. Åpent søndager året rundt, fra 12–19. Du kan gå hit via kyststien fra Nesoddtangen brygge, en tur på cirka 45 minutter.

Juving

Det er ikke bare toppene som er spennende å gå tur på – noen ganger kan bunnene være vel så spektakulære! I Drammen og Lier kan du forsøke deg på juving. Asdøljuvet ligger i Lierdalen like utenfor Sylling, en 50 minutters kjøretur fra Oslo. Juvet har en unik villmarksflora, og stien krysser flere ganger elven Asdøla. Gå gjerne helt inn til idylliske Asdøltjern (ca. 4 km t/r) for bading, fisking og rast. Etterpå stikker du innom Madam Tveten, gårdshotell med gårdsbutikk og koselig kafé!

Kjøsterudjuvet er et 10.000 år gammelt juv i Drammen, som er 1300 meter langt, med en stigning på 250 meter. De loddrette veggene er opptil 60 meter høye, og på de vanskeligste partiene er det satt opp stiger. Du kan gå en fin rundtur i området, på 5,6 km, som er beregnet å ta tre timer. Turen kan starte ved Aronsløkka eller Turheisen ved Åssiden.

Mørkgonga ved Steinsfjorden i Hole er også en spektakulær, smal kløft som snor seg opp i bergveggen på vei opp til idylliske Migartjern eller åstoppen Gyrihaugen. De bratteste partiene er utstyrt med kjetting. Underveis får du fantastisk utsikt! Beregn to-tre timer på turen.

Obs – det kan bli svært glatt i juvene og det kan være stri vannføring ved mye nedbør. Bruk gode sko og gå når det er tørt!

Les utfyllende turbeskrivelser på ut.no.

Prøv en ny kyststi

Hvorfor alltid gå de samme, gamle turene? Det er opprettet flotte kyststier som følger strandkanten rundt nesten hele Oslofjorden. På www.oslofjorden.com/kyststi/kyststi_akershus.html finner du en fin oversikt. Drøbak, Vollen, Nesoddtangen og Sandvika (Kalvøya eller Høvikodden, er kan du også få med deg et besøk på flotte Henie Onstad Kunstsenter) er noen fine utgangspunkt det er lett å komme seg til også med offentlig transport. Husk badetøy!

Kunst på landet

Melgaard, Munch og Picasso – helt ute på jordet! Sommeren og høsten er høysesong for spenstige kunstutstillinger – og innen en drøy times kjøring fra Oslo kan du få deg sublime samtidskunstopplevelser i toppklassen i landskap som tatt ut av et Van Gogh-bilde.

• På Vestfossen Kunstlaboratoruim i Øvre Eiker kan du blant annet se godbiter fra Statoils kunstsamling «Tech 4 Change». Stikk også innom Arena Vestfossen, som er et annet senter for samtidskunst, og få med deg vakre Fossesholm Herregård, der barna kan kle seg ut som godseiere, hoppe i høyet og hilse på dyra. Gårdsmat får du på Mor Aases Gårdsbutikk. På turen kan du også rekke å få med deg en tur innom Blaafarveværket på Modum – eller til og med en tur i Sølvgruvene på Kongsberg.

Kistefos-museet på Jevnaker består av både et industrimuseum, kunstgalleri og skulpturpark, og kan fint kombineres med en tur på Hadeland Glassverk, som også har mange aktiviteter for hele familien.

• På Jeløya utenfor Moss kan du få utfordret sansene på Momentum-utstillingen på Galleri F-15, som ligger på staselige Alby Gård. Etterpå nyter du en Albykringle på Kafé F-15. Også tilbud om ponniridning og glassblåser. Bli gjerne natten over på hotellperlen Støtvik Hotell, eller bare ta en deilig lunsj eller snack i den amerikanske 1930-tallsinspirerte dineren – som også har fire bowlingbaner! Eller nyt brunsjen i hovedrestauranten 801 Oslofjord. Hotellet har også egen strand, spa med inne- og utendørsbasseng (dagpass 195 kr) og mange andre aktivitetstilbud.

• Gjemt oppe i et industriområde på Gjelleråsen i Nittedal, et kvarters kjøring fra Oslo, kan du dessuten nyte kunstverk i verdensklasse – helt gratis! Galleri Würth er et visningssted for Sammlung Würth, en av Europas største private kunstsamlinger, som består av nesten 17.000 verk fra slutten av 1800-tallet og fram til i dag, av blant annet Max Beckmann, Max Ernst, Ernst Ludwig Kirchner, Edvard Munch, Pablo Picasso, Anish Kapoor og Christo & Jeanne-Claude. En hemmelig perle! Café og museumsbutikk.

Tur rundt Hurumhalvøya

Hurumhalvøya er et litt mindre kjent paradis i vest. Villa Malla i Filtvet er kokken Sonia Lees lille middelhavsparadis i Filtvet, med kritthvit sandstrand, palmer og en evig populær Middelhavsbuffet i fjordgapet. Også middag, men dobbeltsjekk at det ikke er et arrangement her på ettermiddagen på nettsidene før du drar! Holmsbu, på den andre siden, er halvøyas lille kystperle, med fristende spahotell, gallerier og koselige serveringssteder, som Brdr. Jensen, Cafè Juno eller badehotellet. Det er mange fine strender å stoppe på om du tar en rundtur. Stikk gjerne innom gårdsutsalget på Eplegården i Sætre, som er åpent i helgene fra 28. august til lille julaften og kjøp med friskpresset eplemost.

Drøbak og Oscarsborg festning

Drøbak er kanskje det nærmeste du kommer en liten, hvit sørlandsperle i indre Oslofjord. Rusl rundt og snok i de små, koselige butikkene og utallige galleriene i de trehuspyntede gatene. Julehuset er åpent året rundt, det samme er akvariet. Kos deg i badeparken og nyt sommerstemningen i havna. Ta en lunsj på Galleri/café Teskje (med lekeplass til barna) eller Gamle Bageri Ost og Vinstue, nyt tapas på BareMas eller førsteklasses sjømat på Skipperstuen med utsikt til båthavna. Søte saker får du på Sjokolademakeriet. Du kommer hit med buss eller båt.

Det tar dessuten bare ti minutter å ta båten over til flotte Oscarsborg Festning, som er blitt en av fjordens fineste sommerperler. Her kan du bli med på omvisning, eller utforske Festningsmuseet og gå Festningsløypa på egen hånd, og se spenstige kunstinstallasjoner. Ta gjerne med badetøy! Det er også restaurant, uteservering og café her, samt gallerier og en liten butikk som er åpen i helgene og i sommerferien. Det er mulig å overnatte og kose seg på spa i de gamle, oppussede kasernene.

Minihytter

Du trenger slett ikke dra langt for å føle at du er i en helt annen verden – dra på hyttetur i nærområdet! Og du trenger ikke eie selv, eller ha greie venner. Turistforeningen og Kystled Oslofjord har fortsatt mye ledig plass på mange av hyttene i tiden framover! Flere av dem har en særdeles idyllisk beliggenhet og er lett tilgjengelige, som for eksempel Hovdehytta eller Småvannsbu i Asker Tømtehyttene på Raudløkkollen, Fjellvang i Lillomarka eller husmannsplassen Øversaga i Østmarka (alle DNT), eller for eksempel flere flotte Kystled-hytter på Nesodden, Håøya eller nyoppussede Bestemorstranda ved Bunnefjorden i Oppegård.

Finn flere perler på www.visitoslofjord.no

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!