På Dagbladet TVs valgsending onsdag uttrykte Oslo-ordfører Fabian Stang (H) at de første omdiskuterte avviksmeldingene ville bli offentliggjort fortløpende. Det vil de ikke. FOTO: SKJERMDUMP/DBTV

Kom med åpenhetsløfte

Høyre-ordfører Fabian Stang lovet løpende åpenhet om avvikene i eldreomsorgen på direkte-TV. Men sykehjemsetaten er ikke klar for å legge kortene på bordet.

Arbeiderpartiet har presset Oslo kommune til å gi løpende innsyn i de over 6.000 avvikene som Adresseavisen søkte innsyn om i mars. Oslo-byrådet har nå i valgkampen lovet åpenhet, men satte først inn kun ett årsverk til å anonymisere avvikene, slik at pressen kunne få tilgang til dem. Men på Dagbladets direktesending onsdag var det plutselig nye toner fra Oslo-ordfører Fabian Stang. Løpende innsyn kunne likevel være aktuelt:

– Om det er et ønske om at man skal gi ut en, to, tre av de vi har sladdet så er jeg åpen for det, sa Stang på direkten.

LES OGSÅ: – Vurderte å kjøpe hjelp til mor

Samarbeid med fagforeningene

Når Dagsavisen ringer Stangs presserådgiver er det tydelig at Stang har lovet mer enn han kan holde. Etter å ha blitt videresendt til byrådslederens rådgiver, eldrebyrådens rådgiver og sykehjemsetaten kommer det et skriftlig svar fra Stang:

«Jeg vil understreke at for min del må vi gjerne offentliggjøre avviksmeldingene umiddelbart for å fjerne enhver mistanke om at vi skal ha noe å skjule innen eldreomsorgen. Men de ansatte har rapportert med forutsetning om anonymitet og vi må derfor finne en løsning i samarbeid med fagforeningene før meldingene kan offentliggjøres. Jeg forutsetter at Ap og Raymond Johansen vil respektere fagforeningenes synspunkter i denne saken».

LES OGSÅ: Fabian Stang: – De tror de skal vinne valget ved å ta meg

Fagforbundet for åpenhet

Men Fredrik Olstad i Fagforbundet Pleie og Omsorg i Oslo vil ikke la Stang skyve fagforeningene foran seg.

– Jeg mener det er spesielt at det skal ta så lang tid. Selvfølgelig er vi opptatt av at de som varsler og pasientene skal bli anonymisert, men for meg som kjenner avvikssystemet i Oslo kommune, så virker det underlig at det skal være så vanskelig å sladde de detaljene i dataprogrammet som brukes, sier Olstad til Dagsavisen.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Tom for unnskyldninger

Byrådslederkandidat Raymond Johansen (Ap) mener Høyre-byrådet begynner å gå tom for unnskyldninger.

– Jeg kan personlig kjøpe noen tusjer til Fabian og resten av byrådet for å sladde de navnene. Å ikke offentliggjøre dette er brudd på offentlighetsloven. Alle kommunene må følge offentlighetsloven. Spesielt viktig er det med åpenhet rundt eldreomsorg, som er en av kjerneoppgavene til kommunen. Men her virker Høyre-byrådet til å være mer opptatt av å trenere saken, sier Johansen.

LES OGSÅ: Her er partienes eldreplaner

Imot offentliggjøring

Men ikke alle mener det er riktig å offentliggjøre de alvorlige avvikene.

Hovedverneombudet i Oslo kommune er blant dem som er skeptisk til offentliggjøring. Det er også helse-, sosial- og eldreombudet som frykter at en offentliggjøring av alle interne avviksmeldinger vil kunne påvirke meldekulturen negativt. De viser i et brev til at en aktiv meldekultur er en forutsetning for godt kvalitetsarbeid.

LES OGSÅ: Byrådet snur