Partileder Knut Arild Hareide og finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen presenterte i går KrFs alternative budsjett. FOTO: TORE MEEK/NTB SCANPIX

Klar for kamp om flyktningkronene

KrF og Venstre vil svare på asylregningen med kutt i olje­pengebruk, mens regjeringen vil bruke flere oljekroner og ta fra bistandsbudsjettet.

Klokken 12.00 i dag legger statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) fram sine løsninger for hvordan Norge skal håndtere den økende tilstrømningen av asylsøkere. Ifølge UDIs anslag vil det komme over 30.000 asylsøkere til Norge i år og over 33.000 i 2016. Dersom lekkasjene i pressen er riktige, vil prislappen for dette ligge på 9,5 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Avlyser skattefest til de rikeste

Tøffere kamp

En rekke medier melder at regjeringen vil bruke noe mer oljepenger for å dekke inn regningen, men at den største endringen er på bistandsbudsjettet. Ifølge TV 2 vil regjeringen kutte fire milliarder kroner på bistandsbudsjettet. Regjeringens tilleggsinnstilling skal behandles samtidig som statsbudsjettet, og regjeringen er avhengig av KrF og Venstre for å få flertall for pengebruken og innstramningene.

Det blir en kamp om kronene – og flere engster seg nå for at årets budsjettrunde blir tøffere enn i fjor.

IRENE HALVORSEN: Tar fra de fattige

Øker skatt på bensin

KrFs alternative budsjett, som de la fram i går, var ikke lystig lesning for Frp-ere:

KrF vil øke skatter og avgifter på bensin, diesel, tobakk og alkohol, utsette pensjonsløft til gifte pensjonister, samt reversere regjeringens kutt i formuesskatten, for å få et økonomisk handlingsrom til asylregningen.

Til sammen bruker KrF åtte milliarder færre oljekroner enn regjeringen.

– Vi lager ikke et budsjett som er «Frp light», sa KrF-leder Knut Arild Hareide under pressekonferansen i går.

KrF legger ikke opp til verken kutt eller omprioriteringer i bistandsbudsjettet, snarere tvert om – KrF foreslår å bruke 800 millioner mer på bistand. For Hareide er det uaktuelt å bruke bistandspenger på hjemmebane.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Smertegrense

– Bistand skal hjelpe mennesker i nød utenfor Norge. Å hjelpe folk i Norge, er ikke bistand. Å starte kuttene på bistandsbudsjettet, i den situasjonen verden og Europa står i, er ikke riktig. Det kan føre til at regimer som i dag er stabile, blir ustabile, sier Hareide.

– Hvor går KrFs smertegrense?

– Vi har selvfølgelig en smertegrense, men vi må nå først se hva regjeringen legger fram. Men for KrF er det ikke akseptabelt å være med på å kutte i bistand, samtidig som regjeringen kutter i skattene til de med milliardformue, sier Hareide.

LES OGSÅ: Venstre vil ta imot 500 flere flyktninger

Kutter 12 milliarder

Venstre legger fram sitt alternative budsjett på mandag. Etter det Dagsavisen forstår, legger de opp til et enda mer ambisiøst kutt i oljepengebruken enn KrF. Venstre vil spare inn om lag 12 milliarder kroner, noe som frigjør et økonomisk rom til både å dekke inn asylregningen, men også gjøre et reelt kutt i oljepengebruken, noe Venstre har vært veldig opptatt av.

Etter det Dagsavisen erfarer, stiller Venstre seg svært kritisk til et bistandskutt på størrelsesorden fire milliarder kroner, men er åpen for å gjøre noen omprioriteringer på bistandsbudsjettet. Venstre-leder Trine Skei Grande kunne i går ikke kommentere Dagsavisens opplysninger.

Innstramninger

Utover de økonomiske forhold, vil regjeringen også legge opp til en rekke innstramninger i asylpolitikken som:

  • Kutte i ytelsene for dem som er på mottak.
  • Redusere de kontante utbetalingene til asylsøkere som kommer til Norge.
  • Gjøre innkvarteringen for dem som venter på å få søknaden sin behandlet, enklere.
  • Introduksjonsprogrammet skal kuttes.
  • Økt bruk av midlertidige opphold.

LES OGSÅ: Sivs oljesmurte skatteplan

Ikke ta lommepengene

Men også her må regjeringen trå varsomt. Det går en grense for hva KrF vil være med på.

– Det må være en helhet som vi kan forsvare. Det viktigste for meg er at de som trenger beskyttelse får en reell beskyttelse. Jeg vil ikke starte med å ta lommepengene fra folk.

– Frykter du at Frp vil bruke situasjonen for å få igjennom ytterligere innstramninger i asylpolitikken?

– Frp sitter i den regjeringen som har tatt imot flest asylsøkere noensinne. Jeg mener det viser at Frp er som alle andre partier på dette feltet, og jeg tror også de innser at det ikke er noen quick fix på dette. Jeg ønsker at alle partier setter seg ned sammen for å finne løsninger i fellesskap. Det er riktig i den situasjonen vi står i, sier Hareide.