Nyheter

Kjerstin Owren er Oslos nye mobbeombud

Assisterende rektor ved Holmlia skole valgt ut blant 116 søkere til den nyopprettede stillingen.

Av Hilde Unosen

Som et ledd i arbeidet med å få bukt med mobbing i Oslo, søkte Oslo kommune tidligere i år etter kandidater som vil besette en nyopprettet stilling om mobbeombud.

Det kom inn i alt 116 søkere, de fleste ukjebne navn, bortsett fra lærer og tidligere TV 2-profil Frithjof Wilborn. Det ble imidlertid ikke han som til slutt trakk det lengste strået.

I dag ble nemlig assisterende rektor ved Holmlia skole, Kjerstin Owren (33), presentert på Rådhuset. Hun er Oslos nye mobbeombud.

Les også: Oslo kommune med nye tiltak mot mobbing

– Spent

Etter blomsteroverrekkelse, klem og skryt fra ordføreren, kunne Owren gjøre sitt første intervju.

– Gratulerer med en viktig jobb. Er du nervøs?

– Jeg er spent og gleder meg veldig. Og jeg går inn i jobbe med en viss ærefrykt.

– Hva er det første du skal gjøre når du tiltrer 1. juni?

– Jeg skal starte med å lage en informasjonsside. Hva gjør et mobbeombud, hvem kan kontakte meg og hvordan. Så skal jeg kontakte Elevorganisasjonen, som gjør mye viktig arbeid, og få et innblikk i hvordan de andre mobbeombudene i landet arbeider.

Trygge klassemiljøer

Owren vil være den første i landet som har ansvar for både barnehage og skole, og skal være en uavhengig tredjeperson som foreldre og barn kan ta kontakt med i vanskelige saker.

– Har du selv opplevd mobbing?

– Nei, jeg har vært heldig. Jeg har vært elev på skoler med gode klassemiljøer, og ønsker at alle barn skal få oppleve å ha det trygt og godt i et klasserom. De erfaringene er vel så viktig å ta med seg, sier Owren, som skal samarbeide sammen med elev og lærling-ombudet i den nye jobben.

Uavhengig tredjeperson

Mobbeombudet, som etter planen skal starte i jobben innen neste skoleår, ansettes vil være det første i landet som har ansvar for barnehage og skole, og skal være en uavhengig tredjeperon som foreldre og barn kan ta kontakt med i vanskelige saker.

– Vi har sett mange triste mobbesaker, og ut ifra tilbakemeldinger vi har fått, savner foreldre og barn en uavhengig tredjeperson å forholde seg til, nå det ikke har løst seg med å snakke med skolen. Mobbeombudet kan veilede i vanskelige enkeltsaker som barnehagen og skolen ikke håndterer, ha en dialog med ledelsen, følge opp barn og foreldre, og holde saken til den er løst, fortalte byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Tone Tellevik Dahl, til Dagsavisen i februar.

– Det viktigste er at foreldre, barn og unge har en uavhengig tredjeperson der systemet ikke fungerer, sa hun.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Fadderordning

I tillegg til eget mobbeombud vil det senere komme tiltak som egne mobbeundersøkelser blant barn i barnehagen og elever på 1.–4. trinn, og fadderordning i ungdomsskolen.

Mobbeombudet vil samlokaliseres og samarbeide sammen med elev og lærling-ombudet.

– Mobbeombudet vil få flere virkemidler som kan brukes i kampen mot mobbing. Vi har også et eget læringsmiljøteam som jobber for å skape et godt skolemiljø på skoler som trenger veiledning og støtte, sier byråden.
I disse dager er kommunen i gang med intervjurundene til et nytt mobbeombud. Da søknadsfristen hadde gått ut, var det kommet inn 116 søknader fra folk som ønsker jobben som mobbeombud, fortalte byråd Tone Tellevik Dahl til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen