Nyheter

Kjemper videre for Ullevål

Det holder ikke at direktøren har gått av. Nå mobiliserer motstanderne av sykehusutbyggingen til politisk kamp om Ullevål.

– Jeg kan ikke skjønne hvordan man kan gå videre med den store faglige motstanden, og nå motstand fra ansatte, sier Lene Haug, nestleder i Redd Ullevål sykehus.

I en kronikk i dagens Dagsavisen skriver Haug sammen med lederne for Gaustadklubbens fond, Aker sykehus venner og Rikshospitalets venner om at de står sammen videre i kampen mot nedleggelse av Ullevål sykehus og bygging av nytt sykehus på Gaustad.

Saken fortsetter under bildet

Oslo  20180715.
Ullevål Sykehus i Oslo.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Ullevål sykehus er vedtatt nedlagt. Foto: NTB scanpix

Striden rundt bygging av nytt Oslo universitetssykehus (OUS) har tilspisset seg den siste tida, og i forrige uke valgte OUS-direktør, Bjørn Erikstein, å trekke seg etter at ansatte uttrykte mistillit til ham i et brev til styret i Helse Sør-Øst. Dette skjedde få dager etter at Helse Sør-Øst vedtok de omstridte byggeplanene. At Erikstein har sluttet, endrer imidlertid lite, understreker motstanderne.

«Vedtaket er fattet, og dersom det ikke overstyres politisk, vil det bli gjennomført. Om direktøren heter Erikstein eller ikke, vil ikke ha direkte konsekvenser for Helse Sør-Østs plan,» skriver de i dagens kronikk.

Les også: Rødt krever svar om sluttpakke: – Absurd at Erikstein får etterlønn (DA+)

Politisk nivå

Lene Haug påpeker at situasjonen har vært ekstraordinær.

– Det har aldri skjedd at så massiv mistillit har vært uttrykt. Det er viktig å understreker at det ikke er en generell mistillit til Erikstein. Mistilliten dreier seg om saken, om utbyggingsplanen som det er store faglige uenigheter om, og prosessen hvor de ansatte ikke har blitt tatt med på råd, sier hun. Haug tror først og fremst det er bekymringen for tilbudet til pasientene som har motivert de ansatte.

– Det er ikke styret i Helse Sør-Øst som har siste ordet. Dette er offentlige sykehus og da påhviler det politisk nivå og ta den endelige beslutningen, sier hun.

– Hva syns du om politikernes måte å forholde seg til dette på?

– Jeg synes det er mange politikere som har tatt saken alvorlig. Dessverre har det tatt lang tid før de store partiene som Høyre og Arbeiderpartiet har kommet på banen. De små Oslo-partiene har støttet vår sak hele tida. Spesielt FrP. Når folk setter seg inn i saken, så virker det som om de støtter vårt syn. Politikerne har mye å gjøre, og de har en tendens til å stole på det direktørene i helseforetakene sier til dem. Men i denne saken så gjør de nok ikke det når de har begynt å gå dem litt nøyere etter i sømmene.

Les også: «En ny direktør for Oslo universitetssykehus har en formidabel jobb foran seg»

Støtte fra Oslo Høyre

Motstanderne mot Gaustad-prosjektet har ønsket en fullverdig utredning av Ullevål som alternativ. Det har de ikke fått. Før sommeren stemte et flertall i Stortinget for å akseptere Helse Sør-Østs plan om en «belysning» av Ullevål-alternativet. Denne belysningen konkluderte med at Ullevål-alternativet ville bli vesentlig dyrere enn Gaustad. Kritikerne mener imidlertid at Helse Sør-Øst har lagt feil premisser til grunn.

Til høsten må Stortinget igjen ta stilling til prosjektet, når lånesøknaden til utbyggingen skal vurderes. Både i Oslo Arbeiderparti og Oslo Høyre har det vært krefter som har villet sette foten ned for bygging på Gaustad.

Forrige uke skrev representanter for Oslo Høyre en kronikk i Aftenposten der de mente Ullevål-alternativet må utredes som et likeverdig alternativ til Gaustad.

– Stadig flere i Oslo Høyre støtter vårt syn. Det er også avvikende meninger i Arbeiderpartiet. Jeg håper at flere ramler ned på riktig side, sier Haug, som understreker at hun ikke tror kampen er tapt.

– Jeg synes det er vanskelig å ha tillit til direktør i Helse-Sør-Øst Cathrine Lofthus, og styret i Helse Sør-Øst og Oslo universitetssykehus, all den stund de ikke vektlegger den brede oppslutningen blant de ansatte. Det burde være helt nødvendig i en så stor sak, sier hun.

Les også: «Kampen for å bevare Ullevål sykehus er også en kamp for Østfolds innbyggere og brukere av Kalnes»

Må kreve utredning

Anne Christine Kroepelien (H), leder for bydelsutvalget på St. Hanshaugen er en av dem som skrev kronikken i Aftenposten. Hun mener behovet for Ullevål-utredning er åpenbart.

– Det er viktig å utrede hva som er den beste løsningen for innbyggerne før man treffer en endelig beslutning. Under enhver omstendighet bør det ikke være Ullevål-tomtas verdi som boligtomt som er avgjørende for sykehustilbudet til Oslos befolkning de neste 100 årene, sier hun. Kroepelien er krystallklar på at stortingspolitikerne må ta grep.

– Stortinget må kreve en likeverdig utredning av Ullevål-Aker-alternativet før det bevilges penger til et forprosjekt på Gaustad. Den belysningen som er gjort er utilstrekkelig og gir ikke et reelt sammenligningsgrunnlag. «Belysningen» fremstår som en skrivebordsøvelse for å trenere igangsetting av en grundig analyse av Ullevål-Aker-alternativet, sier hun.

Kroepelien ble engasjert i saken etter å ha vært innlagt på Ullevål sykehus med knust kne i fjor.

– De legene som hadde tre minutter til å se på kneet mitt hadde plutselig en halvtime til å forklare meg hvor lite faglig forankret denne beslutningen er, sier hun.

Dagsavisen har vært i kontakt med styret i Helse Sør-Øst for å få kommentarer til at motstanden mot utbyggingen fortsetter, men har foreløpig ikke fått svar..

---

Dette er saken

  • I 2016 vedtok styret i Helse Sør-Øst å legge ned Ullevål sykehus og bygge et nytt, stort regionsykehus på Gaustad, samt lokalsykehus på Aker.
  • Flere mener de planlagte sykehusene vil bli for små for en voksende befolkning, mens fagmiljøene frykter for pasientsikkerheten. De ansattes representanter i styret, samt flere partier og pressgrupper, ønsker at Ullevål skal bygges ut i stedet.
  • I januar vedtok styret til Helse sør-øst etter massivt press «å belyse» Ullevål som alternativ. Helse Sør-Øst la fram sin belysning 28. mai. Den konkluderte med at det vil koste nær 13 milliarder kroner mer og forsinke prosjektet med sju år om det nye sykehuset ble lagt til Ullevål.
  • Belysningen har fått kritikk fra flere hold, og flere har ønsket en full utredning av Ullevål-alternativet. (NTB)

---

Mer fra Dagsavisen