SJOKKERT: Charlotte Rustad er sjokkert over Utdanningsetatens fastsettelse av skolegrenser i hennes nærområde. FOTO: ARNE OVE BERGO

Kjemper for skolen

Foreldre ved Disen skole fortviler. Nå håper de på drahjelp fra politikere for å beholde nærskolen.

Tirsdag i forrige uke endret Utdanningsetaten (UDE) skolegrensene for 29 skoler over hele Oslo. Det fører til at mange barn ikke får gå på skolen de trodde de tilhørte. Mens foreldrene ved Østensjø skole fikk drahjelp av skolebyråden, som oppfordret Utdanningsetaten til å søke om å sette opp paviljong for de minste, fikk Disen-foreldrene lite gehør for sine protester.

Barn skal flyttes fra Disen til Årvoll skole, som ligger i to forskjellige bydeler og er fysisk avsperret med bom.

LES OGSÅ: Seksåringer skilles av bommen

Sjokkerte

Charlotte Rustad, som er mor på Disen, innrømmer at de ikke har vært pågående nok overfor UDE og politikerne.

– Vi trodde argumentene våre var så gode at det ikke var behov for noen lobbyvirksomhet. Vi er sjokkerte over at UDE likevel valgte å gå for den løsningen de bestemte seg for, sier Rustad, som har vært aktiv i saken om å beholde Disen som nærskole i Nordre Aker.

– Både driftsstyret, FAU ved skolen og bydelsutvalget har argumentert mot planene, sier hun.

Rustad forteller at engasjerte Disen-foreldre nå har avtalt et møte med UDE i nær framtid.

–Vi er veldig glade for at UDE nå vil gå i dialog, sier hun.

Vokser raskest

Dagsavisen har tidligere skrevet om fortvilte foreldre i Disen-området som har byttet adresse for å være sikre på at barna kommer inn på Disen skole.

– Jeg har en venninne som bor på «riktig» adresse, som har en sokkelleilighet for utleie. Men det er for galt at jeg skal måtte ty til slike tiltak, sier hun.

– Utfordringen for Disen skole er midlertidig og må håndteres med midlertidige løsninger. Kostnadene for familiene og nærmiljøet som er berørt av forslaget, er uforholdsmessig store. Dette gir ikke forutsigbarhet. Vi er helt fortvilet, sier Rustad.

Oslo er den hovedstaden i Europa som vokser raskest. Ifølge Utdanningsetatens nyeste beregninger trenger Oslo 10.000 nye elevplasser i grunnskolen de neste ti årene. Men flere Oslo-skoler er allerede fulle.

Charlotte Rustad og familien valgte å flytte til Disen i Nordre Aker nettopp fordi det var et trygt nærmiljø og kort vei til skolen.

– Vi stusser veldig når UDE sier i beslutningsbrevet at: «Årvoll skole er den nærmeste naboskolen med tilstrekkelig kapasitet til å avlaste Disen skole i årene framover». Det skal ferdigstilles 100 nye leiligheter i nærheten av Årvoll skole, i tillegg er det stor tilflytning av barnefamilier til nåværende boliger, sier hun.