Nyheter

Kattedrapet på Ekeberg: Hvem er det som er istand til å være sadistisk mot dyr?

Psykopater, sosiopater eller bare naturlig nysgjerrighet og kjedsomhet? I følge psykolog Pål Grøndahl er det mange grunner til at folk gjør grufulle ting mot forsvarsløse dyr og barn.

Nylig kunne Dagsavisen fortelle om katten Kaffe som ble torturert til døde på Ekeberg i Oslo. Mange hevder at det er en sammenheng mellom de som utfører denne typen sadisme mot dyr og de som blir voldelige mot mennesker - et godt argument for at dyredrapssaker bør etterforskes og gjerningsmenn straffet før de får utvikle seg i gal retning.

Psykolog Pål Grøndahl er rettspsykiatrisk sakkyndig og psykolog­spesialist ved Kompetanse­senter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri ved Oslo universitets­sykehus. Med 20 års erfaring som rettspsykiatrisk sakkyndig i en rekke rettsaker har han fundert mye over hvem som begår drap og bestialske voldshandlinger. Han er ikke i utgangspunktet sikker på at de som plager dyr nødvendigvis vil bli voldelige voksne.

Les også:Bestialsk kattedrap i Oslo opprører nabolaget

– Men nå synes jeg jo at vold mot dyr er verdt å oppklare uansett hvem som står bak, enten det dreier seg om drap på kjæledyr eller vanskjøtsel av husdyr sier Grøndahl til Dagsavisen.

– Katten Kaffe ble stukket med grillspyd, en ønsket sadistisk handling. Hvordan skal man forstå det?  Det er jo ren ondskap.
– Ja. Og ondskapen kan være spesielt vanskelig å forstå. Men jeg tror ingen er født onde, det handler snarere om medfødte begrensninger, og de kan gjøre at man har større sjanser for å begå onde handlinger som voksen, sier Pål Grøndahl og legger til at når vi skal prøve å forstå barn som plager dyr så er det flere måter å undersøke det på.

Normal utforskertrang

For det første så er små barn i utgangspunktet utforskende. De plukker på ting og plukker ting fra hverandre, de plukker ting i filler.

–  I det dragsuget så går det nok med endel insekter, småplaging av katter og hunder og så videre. Dette kan vi si er en naturlig utforskertrang som ikke trenger bety at det er noe i veien med barnet, men snarere dreier seg om det å vokse opp og lære, sier Grøndahl.

Psykopatene

Men, så finnes det såkalt kalde barn, det vil si barn som utviser en avvikende form for følelseskulde, forteller han.

– Dette er følelsemessige avvik som kan være arvet og vi snakker da om psykopati, sier Grøndahl.

– Når vi skal vurdere psykopati så har vi en standard sjekkliste å gå etter og tortur av dyr er ikke ett av sjekkpunktene. Dermed er det ikke noe der som peker i direkte retning av at et bestialsk kattedrap er en handling utført av en med psykopatisk lidelse. Men så finnes det en annen indirekte vei å se på folk som har en psykopatisk personlighet, nemlig at de savner empati. De har ikke har skyldfølelser eller tar ikke ansvar for sine handlinger, sier Grøndahl.

Mangler empati

Det kan være barn som for eksempel ikke forstår når andre gråter. De bare ser på med undring, uten å klare å leve seg inn i den andres følelser.

– Når man ikke forstår og har empati kan sadisme, altså en ønsket handling om å påføre andre smerte, være noe man gjør fordi man kjeder seg, spesielt om handlingen ikke får noen konsekvens. Man har så lite frykt at det å plage et dyr kan være en av mange mulige veier å gå for å oppnå spenning. Neste gang gjør de kanskje et brekk i kiosken på hjørnet, ikke nødvendigvis for å få penger eller noe annet, men for å se hvordan det går. Slike handlinger kan være begynnelsen på en lang og brokete vei inn i et voksenliv med psykopatisk lidelse, forklarer Grøndahl.

Les også: NOAH utlover dusør i kattedrapsaken

Sosiopatene

Mangel på empati kan også være tegn på sosiopati, som i følge psykologen trolig er et resultat av miljømessige betingelser.

– Barn med denne typen lidelse kan sees som et produkt av omgivelser som ikke har lært dem det de trenger. Det kan være foreldre som ikke bryr seg, eller som også mangler empati. Dermed har ikke barnet muligheten til å tilegne seg et normalt følelsesregister. Men disse barna kan lære, dersom barnevern eller andre kommer inn i bildet og barna kommer i et bedre miljø, sier Grøndahl.


– Men finnes det måter å oppdage denne typen avvik hos barn på et tidlig stadium før de skader noen?
– Barnehageassistenter er gjerne godt trent i dette, de ser fort når et barn oppfører seg nok forskjellig til at det er grunn til å reagere. Utfordringen blir foreldrene, det er så forskjellig hvordan de takler det. Du har for eksempel de som ikke bryr seg, eller de som truer med advokater. Og så har du de som fornekter det og insisterer på at det er noe som vil «gå over av seg selv» og at barnet vil vokse det av seg.


– Det er vondt å innrømme at det lille englebarnet ikke er så snilt?
– Det er forståelig. For vi har en tendens til å benekte at barn kan være født til verden med store, følelsesmessige begrensninger. At vi ikke våger å si det og lar være å gripe inn når barnet gjør noe som er feil og tror at det er noe de vil vokse av seg er ikke bra, for det er jo helt åpenbart at disse barna trenger tydelig støtte og tiltak, sier Grøndahl.

Kan leve normalt

I følge psykologen kan folk som mangler empati lære seg å leve et normalt liv der de ikke skader andre. Men ikke fordi de har følelser for andre.

– De kan lære seg å være mindre utagerende, fordi de skjønner det er best for seg selv. At det er lurt. Ikke fordi det er bedre for andre. De skjønner for eksempel at det å redusere uønsket adferd er bedre enn å måtte ta en straff, sier Grøndahl. Og forklarer videre:

– Barn med psykopatiske trekk kan til en viss grad lære å gjenkjenne ansiktsutrykk hva andre mennesker prøver å signalisere, slik at de er istand til å se om reaksjonen er positiv eller negativ. At for eksempel når munnvikene går opp så er det et smil og når de går ned så er det fordi man er lei seg eller har det vondt. Det ble gjort en test der barn skulle respondere på en video der noen lo – og hvor kontrollgruppen syntes det var morsomt mens en liten gruppe bestående av følelseskalde barn/ungdommer mellom 11 og 16 år ikke ble berørt eller skjønte lite av det i det hele tatt.

Ensomme og paranoide

Et problem for barn som er født uten empati er at de kan bli isolerte, noe som igjen kan føre til at de blir paranoide og aggressive mot en verden de opplever er mot dem.

– De er gjerne ensomme mennesker som ikke skjønner andre, og andre forstår ikke dem. Noen utvikler en redsel om å ikke gjøre noe mot andre, fordi man frykter andre vil komme dem i forkjøpet. At for eksempel om ikke du jukser på eksamen og kommer inn på et studie, vil noen andre gjøre det og komme inn isteden for dem, sier Grøndahl.


– Mange av dyredrapssakene blir ikke oppklart. Er det grunn til å være bekymret når folk med slike personlighetstrekk ikke blir tatt?
– Det er umulig å si. De aller fleste med psykopatiske trekk klarer seg faktisk rimelig greit i voksenlivet. Noen blir såkalte hverdagspsykopater som liker å kontrollere andre mennesker og kanskje konsentrerer seg om å terrorisere familien. Mens andre selvsagt kan ende med å gjøre verre ting.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen