Nyheter

Kan ta tid med avklaring i Oslo

Oslo Ap er byens største parti og Raymond Johansen er klar for å starte samtaler med de andre opposisjonspartiene. Miljøpartiet de Grønne vil kreve ordføreren i forhandlingene. Se valgresultatet her.

Bilde 1 av 3

Sjekk valgresultatet i vår valg-applikasjon til slutt i saken!

Av Dag Høie, Marie Melgård, Tor Sandberg, Sofie Prestegård og NTB

Miljøpartiet De Grønne er nå Oslos tredje største parti med 8,1 prosent av stemmene og er jokeren i kabalen. Og de vil ta seg god tid. Etter det NTB forstår regner partiet med at bare sonderingene med Arbeiderpartiet, Høyre og de andre partiene kan ta en uke. Deretter skal det forhandles om konkret politikk og posisjoner med den utkårede motparten.

Partiet får fem medlemmer i bystyret. Det er fire flere enn forrige gang. Ap får 20, Høyre får 19, Venstre og Frp får 4 hver, mens Rødt og SV får tre hver. KrF ender opp med 1. Høyre har dermed mistet 3, mens Frp og SV har mistet en hver. Rødft har gått fram 1,4 prosent og får en representant mer i bystyret enn etter forrige lokalvalg.

Ap ble såvidt Oslos største parti med 32 prosent av stemmene. Høyre fikk 31,8.

Ap ønsker å samle SV, Rødt og MDG til sonderinger for å se om det er mulig å gå videre til faktiske forhandlinger om makta i Oslo. 

– Jeg er klar til å begynne å ringe rundt, og har allerede begynt litt. Jeg skal bruke tirsdagen på å avtale når vi kan møtes, og jeg har stor tro på at jeg kan møte med MDG allerede på onsdag, sa partiets byrådslederkandidat Raymond Johansen til VG i natt.

Det er 18 år siden forrige gang Ap kapret makten i hovedstaden.

LES OGSÅ: MDGS ordførerkandidat hetset på Facebook

Krever ordføreren

Johansen under sreker overfor NTB at det skal forhandles, men at det er en sak han ikke vil inngå kompromiss om: Aps eiendomsskattforslag i Oslo.

– Jeg skal lede forhandlingene og vil skape et godt klima slik at vi blir kjent. Men eiendomsskatten som vi legger til grunn, kommer vi ikke til å inngå kompromiss om, sier Johansen.

MDGs forhandlingsutvalg i Oslo består av lokallagsleder Torkil Vederhus, førstekandidat Lan Marie Nguyen Berg, andrekandidat Harald Nissen og tidligere nasjonal talsperson Hanna Marcussen. Men både ordførerkandidat Shoaib Sultan og partiets ene stortingsrepresentant Rasmus Hansson følger med fra sidelinjen og kommer gjerne med innspill underveis.

Hansson svarte et klart ja på at partiet vil ha ordføreren i Oslo i partilederdebatten valgnatten. Han sier partiet vil kreve at Sultan skal bli ordfører i bytte mot at blokken de samarbeider med får byrådslederen.

– Sultan vil bli den mest representative ordføreren Oslo noen gang har hatt, sa Hansson ifølge NTB

Raymond Johansen sier dette til VG om ordførerposisjonen i hovedstaden:

– I Oslo trenger vi brede løsninger, men vi har lang tradisjon i Oslo for at ordføreren kommer fra ett stort parti som har mange velgere bak seg.

KOMMENTAR: Høyre er en taper

Sultan: Vi har mange krav

Dagsavisen snakket med Shoaib Sultan om ordførerposisjonen under valgvaken.

– Kommer dere til å forhandle med både Høyre og Arbeiderpartiet?

– Nei, vi forhandler bare med en, men vi har sonderinger med begge først. Basert på det rammeverket vi kommer frem til i sonderingene, kommer vi til å forhandle med en av dem.

– Hva vil være de viktigste kravene?

– De vil komme i forhandlingene, svarer Sultan, men gjentar noen av kjernesakene fra valgkampen:

– Vi vil bedre bylufta med færre biler, vi vil ha sammenhengende sykkeveier, bedre kollektivtrafikk, menneskevennlige byrom og vi gikk til valg på å sette klima og miljø høyere opp på kommuneplanen.

LES OGSÅ: Ernas mann: – Siv må vurdere regjeringsdeltakelsen

– Stemt med de røde

Begge blokkene i Oslo vil trenge Miljøpartiet De Grønnes støtte. De kappes om å ville forhandle med MDG, som er valgvinneren i hovedstaden. Ordfører Fabian Stang tror at Ap kan være villig til å gi MDG ordførerposten.

Miljøpartiet De Grønnes toppkandidat Lan Marie Nguyen Berg har hele tiden fremholdt at de er et blokkuavhenig parti som skal forhandle med alle som vil forhandle med dem etter valgdagen. Høyre-byrådet har hardnakket hevdet at MDG tilhører venstresiden, men dersom porten til makt går igjennom MDG, sier kilder til Dagsavisen at de regner det som sannsynlig at også Høyre vil ta en prat med de grønne.

– Når man får et vippeparti som sier at de er blokkuavhengig, så er det naturlig at de snakker sammen. Men min erfaring er at de er på den røde siden. I Oslo har MDG i åtte av ti saker stemt med de røde, sa Høyre-ordfører Fabian Stang på valgnatta.

På vippen

MDG har på få år vokst dramatisk, ikke bare i Oslo. Ved forrige lokalvalg fikk partiet 0,9 prosents oppslutning. I år ligger partiet an til å få mellom 4 og 5 prosent på landsbasis. Det betyr at partiet vil gå fra 24 kommunestyrerepresentanter på landsbasis totalt, til flere hundre.

Partiet kan havne på vippen i 20 kommuner. Mange vil med interesse følge med på hvorvidt partiet velger venstresiden i flest tilfeller. Det vil i så fall tas til inntekt for synet om at MDG er «grønn utenpå og rød inni».

Hansson insisterer imidlertid på at selv om det skulle ende med hovedsakelig rødgrønt samarbeid rundt omkring, betyr ikke det at partiet ikke er blokkuavhengig.

– Da betyr det at venstresiden gir oss bedre miljøpolitikk enn høyresiden, men vi blir jo ikke sosialister av den grunn. Vi blir samarbeidspartnere for dem som gir best miljøpolitikk og den dagen høyresiden leverer bedre, er de en interessant partner, sa Hansson

Mer fra Dagsavisen