Nyheter

«Kampen for tilværelsen» kan bli julekalender

TV-suksessen «Kampen for tilværelsen» er borte for godt. Men nå kan den gjenoppstå som julekalender for voksne.

Bilde 1 av 3

«Kampen for tilværelsen» gikk i to sesonger, høsten 2014 og våren 2015. Etter siste episode var sendt, ble det klart at NRK måtte fjerne hele serien fra sitt nett-TV-tilbud da rettighetsperioden utløp i september. Noen DVD-/Blu-ray-utgivelse var ikke aktuelt. Dermed er serien nå borte for godt. Det finner manusforfatter Per Schreiner frustrerende:

– Folk er blitt vant til at serier er tilgjengelige. Derfor er mange forundret over at «Kampen for tilværelsen» bare er borte, sier Schreiner.

– Det er klønete av NRK at serien ikke er tilgjengelig lenger. Det er ikke noe i våre kontrakter som forhindrer NRK i å kjøpe ut rettighetene for nettvisning for en lang periode. Det virker som NRK strever med å få på plass nye avtaler for nettbruk.

Kan bli julekalender

Nå er de tre manusforfatterne Schreiner, Erlend Loe og Bjørn Olav Johannessen i dialog med NRK om en ny runde «Kampen for tilværelsen». Denne gangen som julekalender for voksne.

– Vi kunne godt fortsatt med å jobbe med hverandre og NRK om en ny produksjon med dette fiksjonsuniverset. Vi skal ha møter med NRK om dette og håper å få det avklart i løpet av måneden, sier Schreiner.

– Vi er i diskusjoner om en «Kampen for tilværelsen»-julekalender, men har ikke besluttet noe ennå, kommenterer NRKs dramasjef Ivar Køhn.

– Dette er fantastisk dyktige forfattere, vi vil gjerne jobbe mer med dem, sier dramasjefen.

– Folk ble fornærmet

Vi møter Per Schreiner på Damplassen i hjertet av Ullevål Hageby, som er åstedet for NRKs kritikerroste dramaserie.

– Noen av folkene her ble fornærmet. Det synes vi er strålende! smiler Per Schreiner.

Han er dramatiker og manusforfatter, blant annet kjent for filmen «Den brysomme mannen» (2006). Men i disse dager debuterer han som forfatter: I novellesamlingen «Min fars fem bad» møter vi enda flere ensomme familiefedre i indre Oslo. Om historiene ikke foregår i Ullevål Hageby, er det ikke langt unna, verken geografisk eller tematisk.

– Nesten alle novellene er Oslo-historier. Jeg kan plassere mange av historiene i bygårdene jeg ser fra kontorvinduet mitt på Majorstua, forteller Schreiner.

LES OGSÅ: Et herlig gjensyn - trist farvel

Møte på «Kampen»-kveld

De 14 novellene i «Min fars fem bad» er blitt til over en tiårsperiode. Noen av dem er blitt skrevet ferdig parallelt med «Kampen for tilværelsen». Og det var TV-serien som ble utløsende for at Schreiner fikk gjort novellene sine til en bok.

– I fjor høst hadde Litteratur på Blå temakveld om «Kampen for tilværelsen», med Erlend Loe og Bror Hagemann, som hadde skrevet bok fra Ullevål Hageby. Der traff jeg Tiden-redaktør Mattis Øybø, vi snakket om Ullevål Hageby og TV-serien, og han var interessert i jobbe videre med novellene mine, sier Schreiner.

Deler kontor

Schreiner deler kontorfellesskap med de to andre i «Kampen for tilværelsen»-teamet. Tilfeldighetene vil ha det til at Erlend Loe også kommer med bok i disse dager, også han med tematikk beslektet med «Kampen for tilværelsen».

– Vi har vel et begrenset repertoar alle tre, vi skriver de samme historiene om og om igjen. Serien er også strengt tatt en samling fortellinger fra ett sted, mer enn en sammenhengende historie. Og det passet å legge det til Ullevål Hageby. Ikke minst fordi det er nærme NRK. Dette var kortreist drama, sier Schreiner.

LES OGSÅ: Romslig hageby-humor

Serie og virkelighet

Avstanden mellom TV-serien og virkeligheten er kort på Ullevål Hageby. Der borte er vinduet der Tomasz falt ut i siste episode. (Det var jo ikke så høyt? Kanskje han overlevde?) Der bak ligger huset til den fallerte filmregissøren Jørgen. Der inne på kafeen sitter en middelaldrende mann og leser et manus, det er noe kjent med ham, det viser seg å være en av birolleinnehaverne i serien.

– Vi ville skrive om mennesker med både penger og mye kulturell kapital. Poenget var ikke å skildre Ullevål Hageby. Vi hadde ikke noe ønske om å være presise. Vi gjorde utrolig lite research. Vi kjenner mange folk her og kunne brukt vandrehistorier i serien, men vi gjorde ikke det, sier Schreiner.

– Men folk her i Ullevål Hageby tenker på seg selv som så liberale og ålreite folk at de ikke skjønner hvorfor noen skal latterliggjøre dem.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Pusse opp

I «Kampen for tilværelsen» skal det stadig pusses opp på kjøkkenet, mens tittelnovellen i Schreiners bok handler om å pusse opp badet. I TV-serien kommer en av karakterene til skjærsilden, i novellesamlingen kommer en mann til livet etter døden. I TV-serien har en av karakterene kjøpt en seilbåt for å stikke av fra familien. I en av novellene er en familiefar forsvunnet, men sønnen finner ham igjen ved seilbåten sin.

– Jeg har tenkt at jeg jobbet på to veldig forskjellige ting, men det gjør jeg kanskje ikke. Jeg har ikke sett parallellene så tydelig selv. Jeg skriver mye om avmektige menn i familier. Men det er jeg jo ikke alene om, sier Schreiner.

– Vi har noen tematiske linjer med fedre og barn også i «Kampen for tilværelsen». Man har en forventning om at fedre og sønner skal være venner. Men det er de ikke nødvendigvis. Forhold mellom foreldre og barn er interessante når de ikke fungerer. Ressurssterke folk forventes å være ålreite foreldre. Når de ikke er det, blir det både morsomt og tragisk.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Mer fra Dagsavisen