Foreldrene til den døde jenta skal flere ganger de to siste ukene oppsøkt helsetjenesten med bekymring for barna. FOTO: Våler kommune i Hedmark

Jentebaby døde - tvillingbroren innlagt på sykehus

En ti måneder gammel jentebaby på Haslemoen transittmottak døde sent onsdag kveld. Også tvillingbroren skal være svært syk og er innlagt på Elverum sykehus. Dødsfallet etterforskes rutinemessig av politiet.

Den lille jenta døde av hjertestans. Dødsfallet ble umiddelbart rapportert til politiet og Helsetilsynet. Den døde jenta skal nå obduseres ved Rettsmedisinsk institutt for å finne dødsårsaken. Helsetilsynet skal avklare ansvarsforholdet.

Virusinfeksjon

Også jentas tvillingbror ble innlagt på sykehuset.

– Vi ville tilby ham en seng, tilsyn og omsorg, sier Graadal.

Tvillingsøsknene er fra Idlib i Syria og har bodd på Haslemoen transittmottak i Våler i Hedmark sammen med foreldre og to søsken i to måneder. Det bor 700 asylsøkere på mottaket som drives av Norsk Folkehjelp.

– Det har gått et virus på mottaket med forkjølelse hoste og feber. De to søsknene har vært syke i to uker, forteller syriske Mohammad som kjenner familien.

Ifølge Mohammad har foreldrene gjentatte ganger de to siste ukene oppsøkt helsetjenesten med bekymring for barna og bedt om at de måtte bli undersøkt av lege og sendt på sykehus.

– De fikk beskjed om at dette går over av seg selv, at det ikke var nødvendig med antibiotika, at det holder med hostesaft og paracetamol, sier Mohammad til Dagsavisen.  

– Dårligere tirsdag

Tirsdag skal den lille jenta, ifølge Mohammad, ha blitt mye dårligere. Kroppstemperaturen hennes skal ha sunket og hun ble sendt til legesjekk. Onsdag morgen var helsetjenesten på transittmottaket kun bemannet med sykepleier, ikke lege. Faren og datteren ble da hastesendt til legevakta, som umiddelbart fikk henne innlagt på Innlandet Elverum Sykehus. Der døde jenta i 22-tida samme kveld.

Ifølge Mohammad er jentas tvillingbror fortsatt innlagt på Elverum Sykehus og er veldig dårlig. Mens han snakker med Dagsavisen konfererer han med kameraten som var med i bilen som tolk til sykehuset.

Klokka 14 i dag var det minnestund for det avdøde barnet på Haslemoen.

LES OGSÅ: Slår alarm om forholdene for asylsøkere

Flagger på halv stang

– De 700 asylsøkerne på mottaket er svært preget av dødsfallet som rutinemessig etterforskes av politiet. Vi flagger på halv stang i dag. Dette er en trist sak som berører mange i et lite lokalsamfunn som Våler, sier mottaksleder Ola Cato Lie på Haslemoen til Dagsavisen.

– Jeg kjenner ikke alle detaljene i saken, men det er helt ukjent for meg at foreldrene gjentatte ganger skal ha bedt om at barnet måtte bli innlagt på sykehus, sier Ola Cato Lie som ikke har andre opplysninger enn at foreldrene oppsøkte helsetjenesten med det syke barnet onsdag morgen.

Ifølge Lie sendte Helsetjenesten en av foreldrene og datteren til kommunens legekontor, mens moren var igjen på mottaket og passet de tre andre barna. Legekontoret fungerer som legevakt.

– Legen var alene på vakt og fikk det syke barnet innlagt på Innlandet Elverum sykehus. Sykehuset ligger bare et par kilometer unna, så det kan ikke ha tatt lang tid, sier Lie.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Politiet forseglet rommet

I 22-tida samme kveld døde barnet på sykehuset, og moren og de tre barna ble hentet til sykehuset. Samtidig ble politiet varslet om dødsfallet. Politiet rykket ut til mottaket og forseglet familiens rom.

– Når et lite barn plutselig dør er det rutine at saken skal etterforskes av politiet. Det er det viktig for meg å understreke, sier Lie.

Foreldrene og de tre barna var torsdag på sykehuset ennå, der de får oppfølging og krisehjelp, sier Ola Cato Lie.

– Hva skjer i dag?

– Vi flagger på halv stang og forsøker å informere så godt vi kan – også om praktiske ting.

Lie henviser til Helsekontoret i kommunen for flere detaljer om hendelsesforløpet.

– Vi har ingen kommentarer til Dagsavisen om denne saken. Vi har taushetsplikt, sier en ansatt på Helsekontoret som presenterer seg ved fornavn.

– Ikke en gang om det stemmer at det noen uker har gått en influensaepidemi ved mottaket?

– Ingen kommentar.

Mye blålys

Da nyheten om dødsfallet ble kjent for beboerne sent onsdag kveld, spredde det seg  en sorg- og sinnereaksjon som varte langt utover natta.

– Brannalarmen ble utløst flere ganger og brannvesenet rykket ut. Ambulanser ble tilkalt fordi flere andre beboere parallelt var syke. Det er «normalsituasjon» her,  fordi beboerne har vært gjennom så mye. Det var mye blålys her en stund, men etter hvert trakk folk seg unna og tilbake på rommene sine – og vi fikk roet ned situasjonen, sier Lie.

Obduseres

– Vi fikk melding om dødsfallet fra sykehuset klokka 22 i går kveld  og dro til både sykehuset og Haslemoen. Der pratet vi med nærstående og «frøs situasjonen» på avdødes sist kjente oppholdssted, sier politiadvokat Henning Klauseie ved Hedemark politidistrikt til Dagsavisen.

Politiet har både i går og i dag hatt kontakt med det avdøde barnets familie.

– Barnet skal nå obduseres ved Rettsmedisinsk institutt for å finne dødsårsaken. I tillegg har sykehuset varslet Helsetilsynet om dødsfallet, sier Klauseie.