Artist Maria Mena (31) opplevde å bli kalt neger flere ganger i en taxi.

«Jeg har ikke kjent på dette før. Når du sitter i baksetet og blir kalt neger flere ganger.»

KOMMENTAR: Dette er en historie om tre av de siste kveldene i Oslo og et parallellsamfunn jeg vil advare mot.


Tirsdag kveld ringte telefonen hjemme hos oss. Det var min kones venninne Maria Mena. Den velkjente artisten hadde kjørt taxi, og for en gangs skyld hadde hun vært anonym. Sjåføren visste ikke hvem hun var. Jeg kommer til å bruke Marias egne ord om det som så skjedde, men la oss starte med lørdag kveld først. NRKs seniorreporter Anders Magnus satte en støkk i seerne da han fortalte en historie om «svenske tilstander» og «parallelle samfunn» i enkelte Oslo-bydeler. Søndre Nordstrand ble nevnt. En venn som bor på Holmlia kommenterte det slik på Facebook:

«Jeg har bodd i Søndre Nordstrand siden 1981. Skal ikke påstå at jeg har oversikt over alt og alle her. Men om det skulle være hold i Dagsrevyens beskrivelser, mener jeg at jeg i det minste burde greid å registrere et snev av en slik tilstand. Det har jeg ikke gjort. Derimot har jeg sett mange andre utviklingstrekk, både positive og negative. Vi har mye å være stolt av her. Og en del å bekymre oss over. Som at våre politikere ikke ser verdien av å øke innsatsen for å gi barn og ungdom en god start i livet. Det er ett parallellsamfunn som bekymrer meg mer enn noe annet, og det er journalistenes eget. Da kan man dessverre ende opp med beskrivelser og konklusjoner som ikke samsvarer med den virkeligheten folk flest opplever».

Kommentar: «Statistikken holder ikke for NRK. Vi lever i 2017. Vi har alternative fakta.» (Hege Ulstein)

Vi hopper videre til mandag kveld. Jeg fikk se en utstillingsmodell for det multikulturelle Oslo, men selv tror jeg at de knapt reflekterer over den samme problemstillingen. De var alle fra Holmlia. Punktum. Men hva tenker de når de leser hatske kommentarfelt på Facebook eller ser NRKs reportasje om et parallellsamfunn de formodentlig ikke kjenner seg igjen i? Det var 1. divisjonskamp i innebandy i hallen jeg hadde dugnadsvakt. Fire minutter før slutt ledet Vålerenga 7-4 over Holmlia-jentene. Da det gjensto 20 sekunder av kampen reduserte Holmlia til 7-6. Fem sekunder før slutt ble det 7-7. En mann på tribunen ropte «dette er det sykeste jeg har sett». Fem sekunder senere brølte han igjen. Da scoret Holmlia vinnermålet, 7-8, i siste sekund. Tre mål på 20 sekunder. Jeg har knapt sett maken til vinnerinstinkt. Denne gjengen var sterk i samholdet.

Så er det blitt tirsdag kveld og telefonen ringer. Her er Maria Menas egne ord om hva hun akkurat hadde opplevd under en taxitur: «Jeg driver med popmusikk, sier jeg. Han svarer at han ikke hører på negermusikk. Jeg blir så perpleks. Jeg har brukt ordet neger sjøl, og har måttet lære meg ikke å bruke det i tide og utide. Neger og homse, jeg har lært at det ikke er greit. Jeg gir folk litt slingringsmonn, men han sier det så mange ganger at jeg føler meg mindre. Jeg blir satt i bås, sånn skikkelig. Jeg gir ham sjansen, jeg ønsker at han skal komme ut av det og ikke si ordet neger lenger. Så jeg sier at han kanskje har hørt om meg? Kanskje du har hørt Home for Christmas, spør jeg, jeg tenker at det er den sangen flest har hørt. Nei, sier han. Jeg hører ikke på negermusikk. Da melder jeg meg ut. Vil ikke være med på denne samtalen lenger. Da sier han: du snakker ganske godt norsk, hvor lenge har du vært her? Jeg klarer bare å svare at jeg er født her, har vokst opp på Grünerløkka og Sagene og Holmlia».

Da tenkte jeg igjen på parallellsamfunn, men først og fremst på sangstjerner som fyller alle radiostasjoner før jul, landslagsspillere i fotball og en englandsproff fra Romsås som sist helg scoret tre mål i en Premier League-kamp. Og at det finnes en innebandygjeng fra Holmlia som jeg håper aldri må sette seg inn i en taxi og bli kalt neger. For da har vi et alvorlig parallellsamfunn – mellom dem som synes det er greit å bygge stereotyper og dem som gråter når de blir møtt av det. «Det er bare det at jeg ikke har kjent på dette før. Når du sitter i baksetet og blir kalt neger flere ganger. Jeg tror det kanskje er fordi jeg er kjendis at jeg har sluppet unna. Men hvordan er dette for andre jenter?» spurte Maria Mena på telefonen.