Nyheter

– Jeg er bekymra for Oslos gjeld

Raymond Johansen jublet i går over å ha dratt i land en historisk avtale mellom Ap, SV og MDG. Men dragkampene mellom partiene er bare så vidt i gang.

«Nå, er dere blitt ferdige?», spør en eldre herre på turstien ved Østmarksetra i Oslo.

«Nå er vi ferdige. Jeg bare går seiersrunden rundt Ulsrudvannet» svarer en smørblid Raymond Johansen.

På hjemmebane i Østmarka, hvor en ung Johansen svettet på skitrening og hvor han som barn plasket rundt i det som kalles «Pissebukta», har de rødgrønne partiene uforstyrret snekret sammen den første byrådserklæringen i historien mellom Arbeiderpartiet (Ap), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Miljøpartiet De Grønne (MDG). Les hele byrådserklæringen her

– Det er utrolig deilig å ha fått dette til. Byrådserklæringen er faglig tung, og den viser at vi vil noe, sier Johansen.

I går ble enigheten lagt fram. I morgen overtar Johansen & co. makten i Oslo. Over 18 år med Høyre-styre i Oslo er historie.

LES OGSÅ: «Mor Oslo» tar klubba

Flere dragkamper

Etter en lang og intens pressekonferanse, blir Dagsavisen med Johansen på en liten spasertur i høstværet.

– Det har vært en god dag, men jeg har mye igjen. Vi mangler å få på plass resten av mannskapet, sier han og trekker pusten.

Innen onsdag må personkabalen gå opp. Men så begynner en ny dragkamp: Innen 19. november skal partiene være enige om en tilleggsinnstilling til Oslo-budsjettet for 2016. Innenfor et lite handlingsrom skal de rødgrønne sette sitt preg på neste års budsjett og gjøre alvor av politikken de er blitt enige om. Det betyr beinharde prioriteringer av saker og penger.

– Hvilke saker prioriterer dere for neste års budsjett?

– Må du i dag plage meg med alt arbeidet som gjenstår, spør en spøkefull Johansen før han legger til:

– Ja, vi begynner forhandlingene om budsjettet nå. Det er store ting å gripe fatt i, og det blir tøft. Men det er tre uker til vi må levere resultatet. Det viktige for oss er å begynne prosessen med eiendomsskatten, sier Johansen.

LES OGSÅ: Hindringer i veien for bilkutt

Eiendomsskatten

I valgkampen lovet SV og Ap forskjellige modeller for eiendomsskatt og ulike ambisjoner for inntekten: Mens SV ville skattlegge flere og bruke inntektene på gratis aktivitetsskole, garanterte Ap en annen modell, hvor pengene er øremerket 3.000 nye barnehageplasser og 500 nye stillinger i eldreomsorgen. Gårsdagens fasit viser at Aps modell og løfter innfris, mens SV får gjennomslag for gratis halvdagsplass i aktivitetsskolen for 1–4 trinn for åtte bydeler innen 2018.

– Hvordan finner dere penger til begge deler?

– Vi har råd til det, og jeg skal vise velgerne at vi står ved disse løftene. Det er ikke all politikk som handler om eiendomsskattepenger, sier Johansen.

LES OGSÅ: Grønt lys fra Rødt

Trang økonomi

Den nye erklæringen har 58 sider med store og små politiske løfter, men allerede på side én dukker et forbehold opp. Her heter det at: «Hvor langt vi lykkes i å nå målene vil avhenge av det økonomiske handlingsrommet. Hvor stort dette handlingsrommet blir, avhenger av faktorer som er vanskelige å forutsi». Johansen erkjenner at det er utfordringer i horisonten.

– Å si at Oslo kommune er dårlig drevet og har store økonomiske problemer, er feil. Men det er mye vi ikke har oversikt over, som pensjonskostnadene og skatteinngangen. Pensjonskostnadene vil binde opp mye av pengene og skatteinngangen kan bli lavere dersom ledigheten øker i Oslo. Det vil ha stor betydning. Jeg er bekymra for gjeldsgraden i Oslo kommune, forklarer Johansen.

Ifølge budsjettet til det av avtroppende borgerlige byrådet skal Oslos gjeld de neste fire årene dobles. Gjeldsgraden vil øke fra 54 prosent til hele 82 prosent innen 2019.

– Hva kan du gjøre med dette?

– Det er noen økonomiske forutsetninger som ligger til grunn. Gjeldsgraden har økt, men på grunn av lav rente er det forsvarlige rammer. Men vi gjør noen grep: Blant annet stopper vi de offentlig-private-samarbeidene. Oslo kommune kan på gunstigere måte drive det selv. Vi kan ta opp lån med gunstig rente, forklarer han.

Johansen mener det borgerlige byrådet har flyttet for mange store økonomiske beslutninger fra seg selv og over til markedskreftene. Noe som kan være økonomisk ulønnsomt.

– Høyresiden har tenkt at politikk også er noe markedet kan styre. De har flyttet beslutningene vekk fra seg selv. For eksempel har store beslutninger som kontrakter på rusomsorg vært privatisert. Vi ønsker å være en mer aktiv kommune og bruke kommunen mer politisk for å sikre gode velferdstjenester.

Åpen byregjering

Det første Oslos borgere vil merke av skiftet, er at det ikke lenger skal hete byråd. Det skal hete byregjering, og Johansen blir byregjeringens leder. Ledere av bydelsutvalgene skal bli bydelsordførere.

– En byregjering er noe som beslutter, et byråd høres ut som noe som gir et råd. Vi vil kommunisere tydeligere at vi har et parlamentarisk styre og tydeliggjøre ansvaret, forklarer Johansen.

Det er ikke bare et nytt navn, Johansen har større vyer for sin styringstid enn som så:

– I dag aner ikke folk hva et bydelsutvalg er, men det er folkevalgte politikere med ansvar for bydeler på størrelse med store norske kommuner. Å synliggjøre politikken, tørre å flytte debatten ut, være kontroversiell er viktig for meg. Derfor har jeg for eksempel foreslått å flytte bydelsutvalgsmøter til kjøpesentre og ha møter mens folk går forbi. Vi må flytte politikken ut til hvor folk er, forklarer Johansen.

LES OGSÅ: Dette må du fikse, Raymond!

– Må tåle kritikk

Johansen lover å også gjøre Oslo til en mer åpen kommune. I valgkampen var det en stor dragkamp i Oslo om å få offentliggjort avvikene i eldreomsorgen, slik som i Trondheim kommune gjorde. I dag er avvikene fremdeles unntatt offentligheten.

– Jeg ble overrasket over at det var så vanskelig å få ut denne informasjonen. Det er et paradoks at man snakker om å ha mer private kommersielle tjenester for å få større mangfold for å bli bedre. Den beste måten å bedre seg på er å offentliggjøre hva som har gått galt. Det er betenkelig at de store kommersielle aktørene har en del hemmelighold. Det er skattebetalernes penger – vi må vite hva de går til.

– Hvordan blir det for en ny eldrebyråd å bli møtt med nye saker hver dag om feil og avvik?

– Vi må tåle kritikk, og vi har ansvar for alt når vi overtar, men vi kan ikke ta ansvar for alt som har skjedd i fortida, sier Johansen.

LES OGSÅ : Enige om eiendomsskatt i Oslo

Mer fra Dagsavisen