Flere kilder Dagsavisen har snakket med vil bytte ut dagens leder Jan Bøhler (t.h.) med Raymond Johansen (t.v.) FOTO: ARNE OVE BERGO OG FREDRIK BJERKNES

Jan Bøhler kan bli vraket som leder i Oslo Ap

Flere sentrale kilder mener tida er inne for et lederskifte i Oslo Ap. De vil bytte ut dagens leder Jan Bøhler med Raymond Johansen.

 

Av Marie Melgård og Eira Lie Jor

I 12 år har Jan Bøhler vært leder av Arbeiderpartiets største fylkeslag, Oslo Arbeiderparti.

Når fylkeslaget setter ned ny valgkomité i morgen, er det mange som mener det er på tide å takke Bøhler for den årelange innsatsen.

Flere sentrale kilder Dagsavisen har snakket med understreker at det ikke er misnøye i Oslo Ap som utløser kravet om Bøhlers avgang, men heller et ønske om fornyelse.

LES OGSÅ: Kongen av 
Groruddalen

– Hyggelig å bli nevnt

Med Ap i posisjon i Oslo er det en ny tid som krever nytenkning, forklarer flere kilder. Skal man beholde makten også etter kommunevalget i 2019, må det nye krefter til, argumenterer de.

Mannen «alle» ønsker som ny leder av Oslo Ap, er byregjeringsleder Raymond Johansen.

Johansen skriver at han setter pris på å være ønsket.

– Det er alltid hyggelig å bli nevnt av mange. Oslo Arbeiderparti er et demokratisk parti. Nå settes det ned en valgkomité som skal få gjøre sin jobb fram mot årsmøtet i mars, skriver han i en tekstmelding til Dagsavisen søndag ettermiddag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Trenger fornyelse

Leder av homonettverket i Oslo Ap, Jon Reidar Øyan, mener det er viktig å vurdere mulighetene.

– Oslo Ap står i en ny situasjon. Etter 18 år i opposisjon, nå er vi i posisjon. Da er det naturlig at valgkomiteen ser på sammensetningen av ledelsen opp mot dette, sier Øyan.

Han synes Bøhler har gjort en god innsats de siste 12 årene, men mener det er interessant dersom Johansen kunne tenke seg å påta seg ledervervet.

– Vi i homonettverket vil kunne stille oss bak det dersom Johansen vil, sier han.

Bøhler avventer

Jan Bøhler skriver at hans fokus nå er på å styre hovedstaden, sammen med Johansen.

– Raymond og jeg har vært nære venner og kampfeller i 26 år, og sammen med hele Oslo Ap bruker vi nå all vår energi på å ta tak i den nye store oppgaven det er for oss å styre Oslo, skriver han i en tekstmelding.

Han ønsker ikke å kommentere et eventuelt lederskifte før valgkomiteen er ferdig.

– Når det gjelder hvordan partiledelsen skal sammensettes, vil jeg forholde meg til valgkomiteen når den er nedsatt.

LES OGSÅ: Høyre: 2.000 færre private plasser i Oslo. Ap: – Skremselspropaganda

En samlende kandidat

Etter det Dagsavisen erfarer er Øyvind Slåke innstilt som valgkomitéleder. Alle Aps lokallag i Oslo vil spille inn sine forslag til valgkomiteen som legger fram sin endelige innstilling ca. én uke før årsmøtet.

Flere kilder tror Bøhlers stilling vil bli utfordret av lokallagene. Også i 2010 var det snakk om å bytte ut Bøhler, den gang med Jonas Gahr Støre.

Kildene som ønsker seg Johansen peker på at han er en samlende figur for Ap i Oslo, som tidligere har vært kjent for personkonflikter og bråk, og at Johansen på sin korte tid i Oslo-politikken har klart å skape stor begeistring i fylkeslaget.

Andre lederkandidater som trekkes fram er nåværende gruppeleder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, og stortingsrepresentant Marianne Marthinsen.

Ledervervet i Oslo henger også tett sammen med nominasjonen til Stortinget, en kabal som legges til høsten. Enkelte peker på at Oslo Ap har for vane at lederen får sikker stortingsplass. Det kan tale både for og imot Johansens kandidatur.

LES OGSÅ: – Ap-kjendisene forstår ikke politikk