Nyheter

– Ja, vi er venninner for livet

Hvordan blir dronningen av den norske kultureliten og en barnehageassistent med innvandrerbakgrunn venninner og hverandres forbilder? Åse og Faridah har svaret.

Søndag åpner årets Abloom-festival, en møteplass i Oslo for familier og barn med nedsatt funksjonsevne. Faridah Nabaggala er festivalens grunnlegger. I år har hun med seg selveste Åse Kleveland på laget.

Valgløfter

Faridah Nabaggala (46) og Åse Kleveland (68) har opp gjennom årene utviklet et nært vennskap. De to ble kjent under kommunevalget i 1999. Den gangen var Åse Kleveland ordførerkandidat i Oslo, og Faridah Nabaggala jobbet som barnehageassistent og hadde en seks år datter som skulle begynne på skolen.

– Jeg var ute i valgkamp. En vakker dag ringte telefonen, og jeg hørte en blid, syngende stemme i den andre enden: «Hei, mitt navn er Faridah Shakoor og jeg har en datter som skal begynne på skolen neste år og vil gjerne vite hva du har tenkt å gjøre for henne».

– Jeg foreslo at vi skulle møtes, sier Åse Kleveland.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Modig telefon

Faridah Nabaggala ler godt når hun minnes den dagen. Men husker også hva som gjorde at hun faktisk turte å ringe den profilerte politikeren og kulturkjendisen.

– Jeg hadde kommet til Norge i 1992, avsluttet norskkurset og fått meg jobb, så jeg var ganske stolt av meg sjøl. Men det norske skolesystemet visste jeg lite om. Jeg var rett og slett en bekymret mamma til en liten seksåring som skulle begynne på skolen. Og så var det valg. Skulle jeg stemme måtte jeg sette meg inn i hva de forskjellige politiske partiene sto for, sier Faridah Nabaggala. Hun husker ennå den morgenen hun var på vei til jobb og noen stakk til henne en flyer med bilde av Åse Kleveland.

– Jeg tenkte: Oi, hun har jeg sett på TV, det ansiktet kjenner jeg. Jeg lurer på hva hun har tenkt å gjøre for mitt barn, sier Faridah Nabaggala, og bestemte seg for å ringe og spørre.

– Da jeg omsider tok mot til meg banket hjertet så hardt at jeg trodde det skulle hoppe ut av brystet. Jeg spurte meg selv: «Faridah, tør du egentlig dette der?».

Les også: Her lærer Oslo kommune at man blir stygg om man røyker hasj

Te hos Åse

Faridah ble oppriktig sjokkert da en sekretær satte henne over til Arbeiderpartiets ordførerkandidat med en gang.

– Jeg tenkte at nå gjelder det å ordlegge seg riktig her. Overbevisningen om at det jeg hadde på hjertet var viktig ga meg mot.

Åse Kleveland forslo at de skulle møtes dagen etter.

– Jeg hentet henne på jobben i min gamle sportsbil som jeg har hatt i 50 år. Og der i solskinnet sto Faridah, som jeg aldri hadde møtt før, og var et eneste stort smil. Vi dro hjem til meg og drakk te og snakket om skolepolitikken i Oslo. Og mange andre ting, vi ble kjent, sier Kleveland. Hun vet ikke om det er vanlig at politikere gjør slikt.

– Men det er kanskje heller ikke så mange politikere som får en slik telefon? smiler hun.

Les også: Gir ut diktsamling med folks sinte brev til Oslo kommune

Forfriskende

De to fant fort tonen. Åse Kleveland hadde den gangen ingen venninner med minoritetsbakgrunn.

– Og i en valgkampperiode var Faridahs direkte henvendelse utrolig forfriskende. Oslo var en ganske annerledes by den gangen, jeg kjente for eksempel ikke mange kvinner med innvandrerbakgrunn. Jeg ble imponert over hennes pågangsmot og følte at dette var en fantastisk sjanse for oss begge, sier Kleveland. Faridah Nabaggala på sin side ble blåst av banen av den norske superkjendisens gjestfrihet.

– Jeg har aldri møtt noen som har tatt imot meg så åpent, sier Faridah Nabaggala, som også inviterte Åse Kleveland hjem til seg i den lille leiligheten på Oslo øst. Ifølge Kleveland skortet det heller ikke på gjestfriheten der. Siden har de to holdt kontakten, selv da Kleveland i en periode bodde i Sverige.

Nye utfordringer

For noen år siden fikk Faridah Nabaggala en sønn som ble født med nedsatt funksjonsevne. Hun, som hadde jobbet mye med barns oppvekstkår på Tøyen i Oslo, opplevde helt nye utfordringer.

– Dette var et liv jeg ikke kjente til. Foreldre med minoritetsbakgrunn er gjerne ekstra utsatt om de får funksjonshemmede barn, mange isolerer seg i et miljø som allerede er på siden av det norske samfunnet, sier Faridah Nabaggala.

Selv har hun kjempet som en tiger for at sønnen skulle kunne leve og utvikle seg som andre. Og i 2012 startet hun Abloom-festivalen som en felles møteplass for å løfte fram barna mange holdt skjult.

Forbilder

Når årets festival går av stabelen på søndag er det altså med Åse Kleveland på laget. Tema denne gang er gode forbilder. For Åse Kleveland er venninnen så avgjort et stort forbilde.

– Hun har en helt imponerende kampvilje. Og så gir hun aldri opp, sier Åse Kleveland.

– Det har vært imponerende å følge henne gjennom tider av motgang og problemer, og se hvordan hun med all sin ustoppelige energi og klokskap har funnet løsninger.

– Hva var det ved Åse Kleveland som gjorde henne til et forbilde for deg?

– Evnen til å se mennesker rundt seg. Evnen til å lytte. Helt siden første dagen vi møttes opplevde jeg at hun så meg, ikke hudfargen eller bakgrunnen min, men det mennesket jeg er. Jeg vil si det så sterkt som at hun er min sjelevenn, sier faridah Nabaggala.

Mer fra Dagsavisen