Nyheter

Isolasjonen under korona gikk ut over livskvaliteten til Eva (94). Da var det én ting som hjalp

Da koronaen kom mistet mange eldre nesten all sosial kontakt over natten, og ensomheten gikk ut over livskvaliteten. Men for snart 95 år gamle Eva Presthaug var den ukentlige telefonkontakt med besøksvennen høydepunktet.

– Denne hørselen er vemmelige greier. Pang, så hører man ikke noe. Og så fort som det kommer, sier Eva Presthaug og ber meg prate høyt og tydelig.

Vi har satt oss ute i sola på Ljabrubakken Omsorg+, der hun har bodd siden de åpnet for fire år siden.

Der bor hun i egen leilighet, og skulle kunne ta del i de mange aktivitetene som de eldre kan dra nytte av på Omsorg +.

Les også: Korona fikk besøksvennene til å tenke nytt

– Det er så mye som skjer, at jeg nesten ikke får tid til alt, sier 94-åringen.

Men denne våren ble annerledes.

Stort behov for flere besøksvenner i Røde Kors. Tone Voster er besøksvenn for Eva Presthaug. 
Einar Grøndalen (Røde Kors).

Eva Presthaug og besøksvennen Tone Voster. Foto: Mimsy Møller.

Stengt ned

12. mars kom koronaalvoret over oss, og Norge ble stengt ned.

For Eva Presthaug betød det at alle sosiale aktiviteter ble lagt på is, og hun ble isolert i sin egen leilighet, uten å kunne ta imot besøk.

– Vel, jeg har noe sånn blodtrykksgreie, og det kom noen to ganger i uken for å måle blodtrykket. Så gikk de igjen, sier 94-åringen tørt.

I fem år har Tone Voster (59) vært Evas besøksvenn. To timer annenhver uke har hun kommet på besøk til Eva, de fire siste årene på Ljabrubakken Omsorg +.

– Da setter hun på kaffen, og vi setter oss ned og skravler. Ofte har hun med seg noe til kaffen også, men Tone er sånn sunnhetsapostel som bare baker knekkebrød og sånne greier. Så det hender hun går ned og kjøper vafler til oss, humrer Eva.

– Jeg er vestlending, og fæl til å skravle. Og du er ikke helt borte du heller, sier hun humoristisk og kikker bort på Tone som er fra Stavanger.

– Det hender jeg tenker at jeg skal spandere en TT-drosje, og dra bort på Sæter for å gå på konditori, men vi skravler så fælt, at vi aldri får tid til det, sier Eva med en smil.

At tonen er god, er det ingen tvil om.

– Jeg pleier å si at hadde vi vært like gamle, og møtt hverandre tidligere, vill vi blitt gode venner. Eva er en positiv og nysgjerrig dame som ser lyst på livet. Vi har alltid mye å snakke om, sier Tone Voster.

Les også: – Besøksvenn, er også for unge!

Slutt på kosen

Men i midten av mars ble det slutt på kosen.

– På grunn av denne koronagreia ble alt opphørt. Jeg kunne knapt nok gå ned i resepsjonen for å bestille middag, sier Eva.

– Det bare utviklet seg, og ble verre og verre. Isolasjonen gikk ut over min livskvalitet, sier hun ærlig.

Men selv om de fysiske møtene stoppet, gjorde ikke kontakten med Tone det.

– I 12 uker kunne jeg ikke fysisk besøke Eva. Men vi løste det ved å snakke samme på telefonen. Vi hadde en avtale om at jeg ringte henne hver mandag, sier Tone.

Les også: Noen som passer for en visitt?

Føler seg ensomme

Røde Kors har sammen med Opinion gjennomført norsk koronamonitor under pandemien. Frem til juni var 10.589 nordmenn spurt. Av de over 80 år sier 31 prosent at de føler seg mer ensomme på grunn av koronapandemien.

– Det er stort behov for flere besøksvenner i Røde Kors. Svært mange av de vi besøker er eldre uten stort sosialt nettverk, og mange venter fortsatt på besøk. Vi planlegger en rekrutteringskampanje nå i høst, og vi håper derfor flere melde seg som frivillige besøksvenner når de kommer tilbake fra ferien, sier Einar Grøndalen, Røde Kors, nasjonale programmer til Dagsavisen.

– Denne pandemien har synligjort behovet for frivillige. Det har vist samfunnet at ensomhet kan være vanskelig, sier han videre.

Saken fortsetter under bildet

Stort behov for flere besøksvenner i Røde Kors. Tone Voster er besøksvenn for Eva Presthaug. 
Einar Grøndalen (Røde Kors).

Einar Grøndalen, Røde Kors, nasjonale programmer. Foto: Mimsy Møller.

Røde Kors har over 10.000 frivillige besøksvenner som besøker i private hjem og på institusjoner. Rundt 20.000 får besøk. Men behovet er mye større.

– Her i Oslo har vi ventelister på mennesker som ønsker seg en besøksvenn. Koronapandemien er et forvarsel. Vi får et økende antall eldre, og vi ser mer isolasjon og mer alvorlig ensomhet. Det må en nasjonal dugnad til for å møte utfordringen, sier han.

Karantene

Stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson (SV) er selv besøksvenn, og skulle møtt Eva og Tone, men måtte holde seg hjemme i påvente av svar på koronatesten han tok, da han hadde symptomer.

I stedet deltok han via videosamtale på mobiltelefonen.

###

Stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson (SV) måtte holde seg hjemme i påvente av svar på koronatest, men deltok via telefonen. Foto: Amanda Iversen Orlich

– Jeg er bekymret over omsorgen mange eldre ikke får. Jeg foreslår flere ressurser til kommunene for at de kan ansette flere folk, men vi kan også gjøre ting. Vi snakker mye om dugnad. Da må vi huske at dugnaden også bør hjelpe de eldre, som har bygget landet vårt. Mange er enslige som gjerne vil snakke med en person, som kan være deg. Vi trenger flere besøksvenner, sier Wilkinson til Dagsavisen.

– Jeg er selv besøksvenn i Røde Kors. Jeg trodde at jeg bare skulle hjelpe en annen person, men personen jeg har møtt var en gave til meg. Jeg har lært så mye, sier SV-representanten.

Lettere hverdag

Heldigvis for Eva, Tone og andre i samme situasjon, ble hverdagen lettere da vi kom til juni.

Eva kunne igjen ta imot besøk.

– Jeg kan treffe Tone i leiligheten min, eller som her, ute på terrassen. Så lenge vi holder avstand og passer på smittevernreglene går det bra, sier Eva, og innrømmer at hun er lei hele koronaen.

94-åringen er en høyst oppegående dame, og holder hodet klart ved å løse kryssord.

– Jeg elsker å løse kryssord, og særlig de i Se og Hør. Der er det mye bilder av personer som jeg kjenner, og som er en del av løsningsordet, sier hun.

Eva greie seg stort sett i sin egen leilighet, og har sine faste rutiner.

– Først spiser jeg frokost, så tar jeg en liten frokostdupp på sofaen etter det. Det hender jeg går ned i resepsjonen for å se om det er noen der, eller jeg går bort på nærbutikken og kjøper noen pakker Fjordland,  sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen