Nyheter

Ishall på historisk grunn

95 år etter at Frogner-jenta Sonja Henie tok sitt første OL-gull i St. Moritz i 1924, er ishallen i hennes navn i ferd med å reise seg der hun la treningsgrunnlaget for tre OL-gull og hele 10 VM-gull. Se bildene her.

Vis-à-vis Frogner stadion, hvor også Oscar Mathisen satte verdensrekord på 10.000 meter i 1913 med tida 17.22.6, og som sto i hele 15 år, kan man se konturene av den nye ishallen. Halve taket er lagt og betongunderlaget for isflaten er på det nærmeste klar.

Saken fortsetter under bildet

SONJA HENIE: Den nye ishallen på Frogner, med kunstløpdronningen  navn, er i ferd med å reise seg bak Frogner stadion. Noe direktør i KID Eli Grimsby (til venstre) og byråd Marthe Scharning Lund er fornøyd med. FOTO: MINA RÆGE

Den nye ishallen på Frogner, med kunstløpdronningen  navn, er i ferd med å reise seg bak Frogner stadion. Noe direktør i KID Eli Grimsby (til venstre) og byråd Marthe Scharning Lund er fornøyd med. FOTO: MINA RÆGE

Les også: Grabben satt i bakken for ny ishall

Det samme er råbygget i inngangspartiet som vil få en glassflate ut mot ishallen, og som vil være felles med den nye flerbrukshallen som skal bygges neste år.

Ytterveggene vil i hovedsak bestå av glass og granitt, hvor granitten spiller på lag med kunstverkene i Frognerparken.

– At vi nå bygger ishall i denne delen av byen er viktig. Dette blir den første ishallen på vestkanten. Vi vet at ishaller genererer en voldsom aktivitet, så dette blir et løft for hele byen og bydelen, sier byråd for næring og eierskap, Marthe Scharning Lund til Dagsavisen.

Hallen blir et anlegg for kunstløp, kjelkehockey, ishockey, kortbane og andre isidretter, og få år et bruttoareal på rundt 4 600 kvadratmeter og inneholder et eget styrkerom, fire store garderober, kontor og møterom. Det vil bli tribuneplasser til i overkant av 300 tilskuere.

Saken fortsetter under bildet

Råbygget på Sonja Henie ishall på Frogner er snart ferdig.

Det nærmer seg stadig med den nye hallen. FOTO: MINA RÆGE

Les også: Dette skal ishallen på Frogner hete

Skøyteegg

Sammen med direktør for Kultur og Idrettsbygg (KID) Eli Grimsby og byråd Marthe Scharning Lund (Ap) var Dagsavisen på befaring i den nye ishallen.

Les også: Sa ja til Frogner ishall

Ishallen er gravd fire meter ned i bakken for å ligge mest diskret i forhold til omgivelsene.

– Nå er råbygget i ferd med å bli fullført, og før jul skal taket være tett. Vi ser at hallen blir slik vi har drømt om. Den legger seg fint i terrenget, og er inspirert av vollen som lå her tidligere, sier Grimsby og peker rundt.

For dem med sans for detaljer, kan takkonstruksjonene minne om en skøyteegg som er snudd opp ned.

Ståldragere

Ni buevalsede ståldragere er nå løftet på plass til én sammenhengende bue. Ståldragerne, som hver og en er rundt 10 tonn tunge og spenner 35 meter, er montert sammen i høyden, rundt 10 meter over bakkenivå

Ståldragerne er spesiallaget til denne ishallen og utgjør en konstruksjon som skal gi assosiasjoner til den fart og eleganse som finnes i skøytesporten.

– Det spesielle med hallen er at den ligger i et område med mye grønt rundt, og at den ligger midt i en park. Det har gjort at vi har måttet være nennsomme i utformingen, sier Eli Grimsby til Dagsavisen.

Saken fortsetter under bildet

Råbygget på Sonja Henie ishall på Frogner er snart ferdig.

FOTO: Mina Ræge.

Mosebelegg

Når hallen er ferdig vil den få et mosebelegg, og følge vollen som lå her tidligere, og som det fortsatt er en del igjen av.

I hvert fall til man begynner byggingen av den nye flerbrukshallen.

Jordal Amfi, som også KID står bak, er blitt forsinket flere ganger på grunn av vanskelige grunnforhold, men skal stå klar til seriestart neste høst.

– Vi har heldigvis ikke hatt slike utfordringer her, og vi er i rute. Det betyr at vi skal åpne hallen før jul neste år, sier Grimsby.

Byråd Marthe Scharning Lund er ansvarlig byråd for den nye ishallen, og var på sitt første besøk på byggeplassen tirsdag.

– Jeg har sett tegningene, men det er spesielt å være her og se hvordan det blir i virkeligheten, sier byråden til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Hun har ansvaret for byggingen av anleggene, og er den som skriver under på «sjekkene», mens byråd Rina Mariann Hansen (Ap) har ansvaret for innholdet i hallene.

Oslo har et voldsomt etterslep når det gjelder idrettsanlegg.

Men prøver å ta igjen noe av etterslepet.

– Skal vi opp på landsgjennomsnittet må vi bygge 500 anlegg til. Det kommer ikke til å skje, siden vi bor mye tettere i Oslo enn andre steder i landet. Men vi har sett et stort taktskifte når det gjelder nye anlegg i byen. Det stikkes spader i jorda stadig vekk, og Rina Mariann Hansen (Ap) løper rundt og klipper snorer, smiler Marthe Scharning Lund.

Mer fra Dagsavisen