Andreas Halse i Oslo Ap.

Irritert over at Høyre er tause

Hva mener egentlig Oslo Høyre om forslaget til lavutslippssoner?

 

Det er spørsmålet Oslo Aps Andreas Halse stiller seg, etter at det nå i ukesvis har stormet om Samferdselsdepartementets forslag til forskrift om lavutslippssoner.

– Så langt har vi ikke hørt et pip om hva Oslo Høyre mener, selv om lederen av Oslo Høyre, Nikolai Astrup, også er leder av transportkomitéen på Stortinget. Han har dermed en nøkkelrolle i denne saken og han nok har samferdselsministeren på «speed dial» på telefonen, sier Halse.

Les også: Regjeringen stopper Oslo

– Undergraver

En lovhjemmel til kommunene for å kunne opprette lavutslippssoner, har lenge vært etterlyst for å få gjort noe med den dårlige luftkvaliteten i byene. Forslaget som Samferdselsdepartementet sendte ut på høring i sommer, inneholder begrensninger som mange har reagert på, noe Dagsavisen har omtalt i flere artikler. Blant annet sier forslaget nei til lavutslippssoner og miljødifferensierte bomtakster samtidig, og også nei til gebyr for bensinbiler i lavutslippssonene.

– Forslaget undergraver muligheten til å gjøre noe med luftforurensningen i Oslo, konstaterer Halse.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– God dialog

Han viser også til nye tall fra Folkehelseinstituttet, som tilsier at det årlig er 185 mennesker i Oslo som dør av luftforurensning.

– Dette er en sak ikke bare for Oslo, det er en nasjonal skandale, mener Halse.

– Jeg vil ha en klar melding fra Oslo Høyre til folket og regjeringen om at dette ikke er greit, og at partiet nå vil bruke sin makt og innflytelsen i denne saken, fortsetter Ap-politikeren.

Dagsavisen har vært i kontakt med Nikolai Astrup om kritikken som Halse kommer med. Det har resultert i følgende sms fra Astrup:

«Forslaget er er på høring og jeg har en god dialog med departementet om denne saken.»