Nyheter

Inviterer til nabolagsfestival

Mat, lek og musikk står på plakaten når Torshov transittmottak inviterer hele byen på nabolagsfest.

– Man veit at dagene er lange i et mottak. Man går og bekymrer seg mye. Man lever i en mellomtilstand ofte i flere år. Dette blir en kjempehyggelig dag der vi gjør det vi kan best, synge og spille, og vi skal henge rundt noen timer og ha det fint. Selvfølgelig ville vi være med på det, sier Elivra Nikolaisen, som selv jobbet på asylmottak før artistkarrieren tok av.

Midt i Oslo, mellom Torshovs travle kaféliv og butikker, og grønne Torshovdalen fylt med hundeluftere og late studenter, ligger det et inneklemt transittmottak for flyktninger få vet om.

Torshov transittmottak er drevet av Norsk Folkehjelp, og huser til enhver tid over 150 asylsøkere som venter på å få søknadene sine behandlet.

Dagene på mottak kan ofte være lange, og som asylsøker kan det være vanskelig å bli inkludert i byen man bor i, selv i en smeltedigel som Oslo. Så i dag klokken 15 inviterer mottaket og Oslo World Music Festival til festival, både for nabolaget og hele resten av byen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

God opplevelse

På endagsfestivalen vil en rekke artister opptre, det vil bli servert mat laget av beboerne på mottaket, og det vil være en rekke aktivitetstilbud for barn og unge som tar turen.

Omar Mohamed Ahmed, bedre kjent under artistnavnet OMVR, forteller at han selv bodde på mottak da han kom til Norge som barn. Selv om han selv ikke husker noe fra sin tid i mottak på Sørlandet, kjenner han godt til hverdagen på mottak, som ofte kan være preget av lange dager med mye usikkerhet.

– For meg ligger dette veldig nært. Jeg syntes det er viktig å bidra og kunne gi noe tilbake. Å være artist er en ting, men jeg føler man må bruke sin rolle aktivt. Musikere må også kunne støtte opp om viktige prosjekter og bruke sin stemme, sier han.

– Jeg er født og oppvokst i Oslo, men mamma kom hit på 80-tallet og satt et halvt år på mottak. Så jeg forstår hverdagen her sånn halvveis. Å gi tilbake er noe jeg alltid vil gjøre, skyter Arshad Maimouni inn.

Suksess i fjor

I fjor arrangerte de en tilsvarende festival, som arrangørene omtaler som en suksess. I år vil de gjenta bedriften, men satser på et enda større arrangement.

– I fjor var vi ganske engstelige for hvordan det skulle fungere, at det nærmest ble en «safari». Sånn ble det ikke i det hele tatt. Det ble en festival som ble utrolig fin, og det ga mange frukter i etterkant. Da fant vi ut at vi ville utvide det i år, forteller festivalsjef for OWMF, Alexandra Archetti Stølen.

– Det var ikke mye tvil hos oss da vi ble spurt. Norsk Folkehjelp ser at konseptet passer godt til vårt verdigrunnlag på veldig mange plan. Jeg ser at de som jobber her hadde en god opplevelse i fjor, og jeg ser at beboerne liker å få besøk. De liker at mottaket blir åpnet opp, at folk kan henge rundt og bli kjent med beboerne, også etter festivalen, sier mottaksleder Hugo Limkjær fra Norsk Folkehjelp.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen