Nyheter

– Ingen skam med vaskehjelp

– Å vaske sin egen skit ses på som en del av det å være et helstøpt menneske, sier sosialantropolog Thorgeir Kolshus.

Bilde 1 av 4

Likevel er husvask på fjerdeplass av tjenestene vi kjøper oss i stedet for å gjøre selv. 11 prosent av oss kjøper husvask, ifølge Statens institutt for forbruksforskning. I husstander med inntekt over én million kroner er det hele 32 prosent som kjøper denne tjenesten. Men det skjer ikke nødvendigvis uten at noen hever et øyenbryn, forteller sosialantropolog Thorgeir Kolshus ved Universitetet i Oslo.

– Det å bruke noe av tida si på å vaske sin egen skit ses på som en del av det å være et helstøpt menneske, i Norge. Jeg er ikke fremmed for å ta dobørsten fatt. Det er en sentral del av de norske egalitære verdiene som sitter i ryggraden vår, mener Kolshus.

Jakter skjeletter

I Klassekampen i helgen ble fem sider viet til hjemmeoppgavene vi setter bort, der tre tenketank-ledere snakket om sitt forhold til å kjøpe tjenester til hjemmet.

Kolshus mener diskusjonen rundt Klassekampen-artikkelen bærer preg av at en har jaktet etter skjeletter i skapet til Manifest-leder Cathrine Sandnes.

Han mener det er klare grunner til at en ikke i samme grad er opptatt av om hvor Jonas Gahr Støre får bilen sin vasket.

Prestisje

– Ved bilvask så er det et kunnskapselement, og det er ikke sett på som grunnleggende skittent på samme måte. Det er ikke noe urent med bilen, og det er fortsatt noe prestisje knyttet til å jobbe med bil, hevder Kolshus.

Sosialantropologen har selv gått strengt ut mot folk som kjøper vaskehjelp.

– Mange med lik bakgrunn som meg selv – høyt utdannet og radikal – bruker svart betalt vaskehjelp og rasjonaliserer det bort ved å si at de bidrar til å gi folk arbeid. Samtidig kommer en ikke forbi den litt ulne følelsen av dobbeltmoral. At en ikke unner andre de samme rettighetene som en selv har, og prinsipielt forsvarer.

Dagsavisen har snakket med fire arbeidslivstopper om kjøp av tjenester til hjemmet.

Anniken Hauglie

Arbeids- og sosialminister

– Kjøper du noen tjenester til hjemmet?

– Jeg har vaskehjelp.

– Hvordan sikrer du at tjenesten du benytter deg av gjennomføres hvitt og ryddig?

– Jeg sjekket offentlige registre som Brønnøysund, og godkjenningsordningen for renholdsvirksomheter på Arbeidstilsynets nettsider. Dessuten sjekket jeg referanser, sier Hauglie.

Hauglie tror flere kjøper tjenester til hjemmet som et svar på den såkalte tidsklemma, og vil ikke kalle det skamfullt.

– Mitt inntrykk er at det har blitt mer og mer vanlig at folk kjøper tjenester i hjemmet for å få hverdagen til å gå rundt.

Kristin Skogen Lund

NHO-sjef

– Kjøper du noen tjenester til hjemmet?

– Ja, vaskehjelp en gang hver 14. dag.

– Hvordan sikrer du at tjenesten du benytter deg av gjennomføres hvitt ?

– Jeg kjøper vaskehjelp gjennom et seriøst firma, og jeg betaler 375 kroner timen.

– Hvorfor er det fortsatt til dels skambelagt å ha vaskehjelp, og er dette noe kvinner framfor menn må forsvare?

– Jeg oppfatter det ikke som skambelagt. Men det bør være skambelagt å kjøpe svart.

Ragnhild Lied

Unio-leder

– Jeg vasker selv og maler stort sett huset mitt selv. Det finnes selvsagt visse ting jeg ikke har kompetanse til å fikse, og da kjøper jeg hjelp. Men det er ikke faste oppgaver. Jeg lever etter regelen om at «er det for billig til å være sant, så er det nok det». Jeg betaler aldri kontant.

Lied mener temaet berøres av en kjønnsdimensjon.

– Det virker som de oppgavene kvinner tradisjonelt har gjort i hjemmet, skal de fortsette å gjøre selv, mens det husarbeidet mannen tradisjonelt har tatt seg av, krever kompetanse og kan kjøpes. Det er jo selvsagt feil. Å skifte dekk, male en vegg, skifte en pakning eller polere bilen krever ikke mer kompetanse enn å stryke klær eller vaske huset.

Gerd Kristiansen

LO-leder

– Jeg kjøper ingen tjenester til hjemmet, men oppfordrer alle som gjør det til å lese seg opp på handlehvitt.no. I tillegg må man sjekke opp mot godkjenningsregister for renholdsbransjen administrert av Arbeidstilsynet, sier LO-lederen.

Hun framholder at renholdsbransjen er en bransje med lange stolte tradisjoner, og at det ikke er skambelagt å kjøpe tjenester når ting blir gjort på en ryddig og lovlig måte.

Også LO-lederen tror dette er spørsmål kvinner i større grad må svare på enn menn.

– Dessverre er det fortsatt slik at renhold i hjemmet er et ansvar som tillegges kvinner, og kjøp av tjenester derfor kan gi kvinner mulighet til å prioritere jobb og familie på lik linje med menn.

Mer fra Dagsavisen