Denne helgen samles dataspillere til Norges største spillmesse. Messen holdes i Lillestrøm og varer til søndag. FOTO: SUNNIVA TØNSBERG GASKI

– Ikke frykt dataspill

Dataspill utvikler ferdigheter vi trenger i arbeidsmarkedet, mener psykolog.

 

– Det er svært utbredt, sier Erling Andersen.

Han er messesjef i Spillexpo og snakker om norske dataspillere som ser på andre spille.

I helgen går landets største spillmesse av stabelen, når rundt 20.000 gutter og jenter samles på Norges Varemesse i Lillestrøm. Der skal de spille, konkurrere og aller helst vinne.

– Det kan være svært spennende og utviklende, sier Chris Kåring.

LES OGSÅ: Når lek blir læring

– Spill er nyttig

Han er psykolog og spillentusiast og mener at mange spill fungerer som IQ-tester med grafikk. Til en viss grad trener du opp hjernen din ved å spille utfordrende spill, og du kan utvikle ferdigheter som kan brukes på andre områder, ifølge Kåring.

– Mange foreldre uroer seg unødig for at barna bruker mye tid på dataspill. Jeg pleier å fleipe med at hvis man ser på TV mer enn halvparten så lenge som barna spiller spill, så har man ingenting man skulle ha sagt, sier Kåring.

Det største utappede potensialet ligger kanskje i såkalte Massive Multiplayer Onlinespill (MMO), ifølge psykologen. Et eksempel på et slikt spill er World of Warcraft.

Kåring mener at slike spill er en uuttømt kilde til å utvikle organisatoriske evner og lederegenskaper. I disse spillene går massevis av spillere sammen og organiserer en serie aktiviteter som er vanskelige og som krever ekstrem grad av samarbeid, forteller han. De har en internstruktur som minner om moderne organisasjonsledelse, ifølge Kåring.

Han mener følgende ferdigheter kan utvikles gjennom spillet:

• Evnen til å holde styr på og analysere store databaser av informasjon.

• God kommunikasjon, tilbakemeldinger.

• Evnen til å fordele oppgaver og veilede grupper av mennesker.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Lek og moro

– Disse egenskapene kunne vi utnyttet bedre, forteller han.

Kåring minner likevel om at spilling ikke handler om kognitive prestasjoner, men først og fremst om lek og moro. Han forteller at spillstjerner er suksessrike fordi de er entertainere som er flinke til å snakke og spøke. Spillstreaming er også en sosial aktivitet, ifølge Kåring, som sammenligner det med et improvisasjonsteater, hvor skuespillere involverer publikum i stykket.

Stor spillkjendis

Joachim Haraldsen (22) er en slik kjendis i den norske spillverdenen. I dag har Haraldsen 110.000 faste abonnenter på Youtube-kanalen sin, samt 39 millioner avspillinger totalt. I tillegg har ham mange trofaste tilhengere som gleder seg til å møte han under spillmessen.

– Jeg er utrolig heldig som kan ha hobbyen min som mitt levebrød, sier Haraldsen.

Spillstjernen forteller at han har et veldig tett forhold til følgerne sine.

– Jeg snakker med dem på sosiale medier så ofte jeg kan, sier Haraldsen.

Chris Kåring sier han skjønner hvorfor spillere som Haraldsen får så mye oppmerksomhet.

– Når vi ser videoopptak av de beste spille så ser det ut som om de spiller piano på tastaturet. Det er klart det er gøy å se på det, sier han.