Veteranen Christian Grindheim i duell med tidligere VIF-gutt i Brann, sølvinner Amin Nouri i fjor.

I medaljekampen

APEROPET: I morgen er moroa i gang. Men vi må vente helt til mandag.

 

I helga begynner eliteserien i fotball. Vålerenga spiller først mandag. Og gjennom lørdag og søndag er det alle de kjedelige kampene med alle de kjedelige lagene. Likevel med en underliggende sitrende spenning. For det er i gang.

I bunn og grunn er hele helga en lang natts ferd mot mandag. Hvordan gjør Vålerenga det? Har Viking noe å stille opp med i serieåpningen? Svaret får vi mandag på Ullevaal.

Skal man lytte til ekspertene vinner Rosenborg og Sandefjord ender i bunn, mens det for Vålerengas del er snakk om en plassering mellom fjerde og sjuende. I beste fall Europa, i verste fall midt på treet. Men Vålerenga er Vålerenga.

Les også: Jakten på lykke

Treningskampene gjennom vinteren har vist at Vålerenga kan være fantastiske og kjedelige, gode og dårlige, offensive og tafatte. Og for en supporter med noen år bak seg, ser det – selv med Ronny Deila i lederstolen – ut som om Vålerenga skal være Vålerenga også i år. Gode mot de gode, dårlige mot de dårlige – eller en helt uforståelig overraskelse innimellom.

Årets Vålerenga-lag er et utrolig spennende og slagkraftig lag. Spenningen ligger først og fremst i at det også er preget av en rekke unge, fremadstormende spillere. Disse varierer i prestasjonsnivå, og VIF er derfor et lag som kan ende opp nær sagt hvor som helst på tabellen.

Selv tror jeg Vålerenga kan ta medalje. Vil du tippe tabellen, eller se våre tips, så kan du gjøre det hos oss på Aperopet.no.

I årets VIF-mål finner vi svenske Marcus Sandberg, ikke den mest profilerte keeperen i serien, men solid og pålitelig, og antakelig en av de fem beste. Bak ham skal Aslak Falch og egendyrkede Kristoffer Klaesson utvikle seg til å bli enda bedre.

Vi tror Jonatan Tollås Nation og lokale Markus Nakkim er førstevalg som midtstopperduo, men at Ivan Näsberg (laget og født på Vålerenga) puster dem i nakken, med Kristoffer Hay som en backup. Dette er våre svakeste posisjoner, og vi forventer at det kommer inn en voksen midtstopper på denne plassen innen dagen er omme.

På backene er nok svenskene Robert Lundström og Rasmus Lindkvist førstevalg. De har tempo og angrepsvilje, og i flere av de seneste treningskampene har en av disse vært fremste mann på banen når angrepet er blitt avsluttet. Bak seg har de flere alternativer, der bærumsgutten Simen Juklerød i omskoleringsmodus framstår som den mest aktuelle med Näsberg som et alternativ. Madhusan Sandrakumar og Christian Borchgrevink er unge, ekstremt lovende, selvproduserte alternativer bak dette igjen. De vil få muligheter gjennom sesongen.

Defensivt på midtbanen skal vi normalt ha to spillere, hvor Vålerenga-veteran Christian Grindheim og den hjemvendte danmarksproffen Magnus Lekven er trolige førstevalg. Her er imidlertid det innlånte Manchester City-talentet Ernest Agyiri (rekker ikke seriestart, skadet) og Herman Stengel sterke konkurrenter, mens osloguttene Didrik Støer Hagen, Lars Olden Larsen og Felix Horn Myhre er talenter som puster dem i nakken.

Den offensive midtbanen skal ha én mann, mens det er rom for én til på hver sin kant. Aperopet finner Ghayas Zahid, Bård Finne og Muhamed Keita som de tre mest aktuelle her med knallhard konkurranse fra Daniel Fredheim Holm (når han er tilbake fra skade om 5–6 uker) og Henrik Kjelsrud Johansen (overtråkk, ute i et par uker). Magnus Retsius Grødem, Chidera Ejuke, Kevin Ogudogu, i denne rekkefølgen, er de tre unge talentene som står først i køen.

Spiss: Moa Abdellaoue, men dette er også en posisjon hvor Keita, Finne, Grødem, Thomas Elsebutangen og flere av de andre offensive midtbanespillerne kan fylle. I sum mangler det kanskje en spiller med erfaring, muligens en stjerne til, men det ser ut som et VIF-lag som både er klare for sesongen og et lag for framtida.

Det er godt det begynner nå!

Denne spalta er skrevet torsdag morgen, og eventuelle nye spillere i stallen etter dette er dermed ikke vurdert. Overgangsvinsduet stenger i kveld.

Husk morgen­dagens Vålerenga-kick-off på Sentrum Scene!

Vålerenga-tilhengerne Lars Erik Schou, Greger Thorvaldsen, Trond Erik Sandgren og Kjell Henning Thon skriver i Dagsavisen hver fredag, under vignetten Aperopet.