Annonse
«BREAKFAST CLUB»: Dagsavisens ungdomspanel er Melchi, Thorbjørn, Thale og Valencia.

I dag kan alle bli kjendis

Kjendiskulturen har forandret seg. Det er både Dagsavisens Breakfast Club og Ingeborg Heldal i Se og Hør enige om.

Annonse
Oslo

 

Av Sissel Hoffengh og Espen H. Rusdal

SE VIDEO OVER

Det er knapt mulig å åpne en nettavis eller et magasin uten å se kjendisene smile mot oss. I TV-ruta dukker de opp ustanselig, populære realityprogram har fått sine egne kjendis-varianter og helt vanlige folk søker å bli kjendiser i eget univers på nettet. Men er det til glede eller irritasjon? Vi tok kjendistemperaturen på Dagsavisens ungdomspanel.

– Enkelte kan nok mene vi lever i en kjendisdrevet kultur. Det er selvrealisering å ha flest mulig følgere på Instagram, trutmunner på Snapchat og utleverende innlegg på Facebook, sier Thorbjørn.

– Men hva er en kjendis? Hvem er kjendiser i 2017? Og er det et positivt ord?

– Det kommer an på. Om man sier at «hun er bare en kjendis», eller «han er bare en kjendis». Da er det sånn at han er ikke noe smart. Han er bare populær, sier Thorbjørn.

– Som Kim Kardashian. Hun er liksom bare kjent for å være kjent, sier Valencia.

– Jeg føler ikke at det er så mange som er positive til Sophie Elise, liksom, sier Thorbjørn.

Kim Kardashian
Kim Kardashian

Andre kjendiser

Ingeborg Heldal, nyansatt utviklingsredaktør i Se og Hør, er ikke i tvil om at kjendisene fortsatt spiller en viktig rolle i folks liv.

– Kjendiser er folk vi kan sammenligne oss med, beundre og forsøke å likne eller føle oss bedre enn. De har gjerne en helt annerledes livsstil enn oss, som vi kan fryde oss over å smugkikke på, sier Heldal.

Nye kjendiser

Men definisjonen på en kjendis er ikke det samme som for 10–20 år siden. I dag er det helt andre folk som blir kjendiser enn tidligere, da det stort sett var popstjerner og folk på film og TV som kunne oppnå kjendisstatus.

– Da jeg var ung, hadde vi blader som Romantikk og Det Nye med Jørn Hoel og Glen Medeiros på coveret. De var kjendiser som vi klippet ut bilder av og samlet i utklippsbøker. Den eneste muligheten en vanlig jente eller gutt fra Levanger eller Kongsvinger hadde til å bli kjent, var om de vant det Nye-piken og -gutten, sier Ingeborg Heldal.

Og legger til at i dag har sosiale medier endret alt.

– I dag kan alle bli kjendis i sin egen krets i større eller mindre grad. Du ser veldig unge bloggere og youtubere som kanskje ingen tok helt på alvor, brått vokse seg kjempestore og få flere følgere og lesere enn etablerte medier, sier Heldal, og presiserer at selve kjendislivet også har endret seg.

– Ta realitystjerner, de er blitt mange flere og de er gjerne kjempepopulære i en kort stund, men blir fort glemt.

Ingeborg Heldal
Ingeborg Heldal

Les også: –Trump? En ok bestefar, ikke president

Nettkjendis

– Er du kjendis med 1.000 følgere på YouTube?

– YouTube er så stor plattform at 1.000 ikke er så mye. Hvis du har 1.000 followers på Instagram, så er det mer enn 1.000 på YouTube. Du finner ikke en random persons Insta ved å se på fresh pages, hvis ikke personen allerede er populær. På YouTube kan du finne hva som helst om du bare søker på noe, forklarer Thorbjørn.

– Har noen av dere over titusen følgere på Insta?

– Ti tusen? Nei, nei, nei. Ikke ti tusen, sier Thale.

– Da må vi begynne å legge ut puppebilder og sånn, ler Thorbjørn.

– Hvor mange følgere må man ha på YouTube for å være kjendis?

– Når du begynner å nærme deg 10K på Instagram – da er du stempla kjendis, sier Thale.

– Sånn 5.000 da kan det diskuteres, skyter Thorbjørn inn.

– Ja, men 10.000, da vet mennesker hvem du er, sier Thale.

Les også: Ungdommens juleråd: – Du SKAL vise at du er glad

Sosiale superstjerner

Kjendisers tilstedeværelse i sosiale medier får det til å virke som om det er blitt en kortere vei mellom store stjerner og fansen. Men her er Ingeborg Heldal tydelig på at vi ikke må la oss lure.

– Kjente mennesker har i større grad tatt grep om sin egen informasjonsflyt, de blogger og tvitrer og foretrekker å kommunisere direkte med fansen selv. Om det kan virke nært og personlig skal vi ikke glemme at superstjerner som Justin Bieber og Beyoncé har stålkontroll på egen kommunikasjon. Se bare på fotoforbudet som ofte dukker opp på konserter og pressekonferanser. I dag vil stjernene bestemme alt selv, til og med hvilke bilder verden får se. Og når de kommuniserer på sosiale medier har de folk som tar seg av kommunikasjonsflyten for dem. Det er ikke så nært som det kan virke.

fast Club 3 (2)
Melchi, Thorbjørn, Thale og Valencia

Ordentlig kjendis

Vi spør panelet om de kan nevne en person de trygt kan si er en ordentlig kjendis. Leonardo DiCaprio og Zlatan blir nevnt. Og Karpe Diem og Nico & Vinz.

– Og Tone Damli, skyter Thorbjørn inn, mens Valencia himler med øynene.

– Hun er den eneste i Norge som er sånn ordentlig kjendis. Uansett hva hun gjør, så kommer det i avisa liksom, slår Thorbjørn fast.

– Tone Damli kan bare gå på do, så kommer det ut i avisen liksom. Se og Hør og sånn. Jeg føler det er sånn at hvis du er gravid og det kommer i alle mediene i hele verden, så er du kjendis, slår han fast.

– Ja, som Beyoncé som venter tvillinger, skyter Thale inn.

– Det er kjendiser på ulike nivåer da. Å være Beyoncé eller Justin Bieber-kjendis er helt annerledes enn å være Tone Damli og Omer Bhatti-kjendis liksom, mener Thale.

– De er Norges versjon da, på en måte, sier Thorbjørn.

– Men har dere samme definisjon på kjendiser som foreldrene deres?

– Nei, slår Melchi fast.

– Pappa har The Beatles, sier Thale.

– Det er sånn «Magnus Carlsen er den største kjendisen i verden», ler Thorbjørn.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Clintoneffekten

De som kan huske tilbake til høsten 1999, husker kanskje at Ingeborg Heldal selv ble rikskjendis i Norge da USAs daværende president Bill Clinton tilfeldigvis stoppet opp og pratet med henne foran slottet under sitt norgesbesøk. I pressen ble den mørkhårede læreren og journaliststudenten øyeblikkelig betraktet som en Monica Lewinsky-look-alike, og bildene av henne og presidenten gikk verden over og gjorde at hun ble invitert på talkshow langt utenfor Norges grenser. Anser hun seg selv fortsatt som kjendis?

– Overhodet ikke. Jeg ble gjenkjent på Strandtorget på Lillehammer en gang, men det er eneste gangen, ler hun.

Vi minner om en overskrift fra Se og Hør i 2009: «Ingeborg Heldal er gravid».

– Det er ungdommens definisjon på en kjendis, det.

– Ha ha ha, det er jo komisk. Men jeg tenker at om du er en ekte kjendis, så gjør det noe med livet ditt, begrenser det på en måte. Og det har jeg aldri opplevd.

Annonse