Nyheter

Hver fjerde krone som betales i formuesskatt havner i Oslo – frykter milliardkutt i velferden

Høyre vil fjerne hele formuesskatten. Det vil bety et milliardtap for Oslo kommune, som er Norges desidert største mottaker av formuesskatt.

Bilde 1 av 2

– Formuesskatten skaper mindre forskjeller og mer fellesskap, og jeg mener det er uansvarlig av Høyre å ville fjerne hele skatten. Dette handler i bunn og grunn om hvem du som politiker er på lag med og hvem du representerer: Folk med vanlige inntekter eller folk med store formuer.

Det sier byrådsleder Raymond Johansen til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Millionunderskudd på krisesenter i Oslo (+)

Arbeidsplasser og eierskap

Etter at Høyres landsmøte tidligere i høst overkjørte ledelsen i partiet og vedtok at de skal fjerne hele formuesskatten, ikke bare deler av den, har vi hatt en omfattende debatt om formuesskatt og virkningene av denne i Norge. Debatten har i stor grad handlet om effekten formuesskatten har på utviklingen av norske arbeidsplasser og norsk eierskap. Men Johansen vil ofte løfte fram et annet viktig perspektiv: Kommuneøkonomien.

Det aller meste som tas inn av formuesskatt havner nemlig ikke i statskassa, men i kommunene der skatten tas inn. Og den kommunen som tar inn aller mest i formuesskatt er Oslo kommune. 

LES OGSÅ: Frykter «blendahvit» skole i Bjørvika (+)

– Hver fjerde krone som betales i formuesskatt betales inn i Oslo, og det finansierer kommunale tjenester som barnehager, skoler og eldreomsorg. Vi beregner at vi vil få inn 3,2 milliarder i 2020. Det tilsvarer 4000 lærere, sier Johansen, og legger til:

– Det er et helt legitimt politisk standpunkt å ville fjerne formuesskatten, men da må vi også få svar på hvordan vi skal finansiere de 4000 lærerne om formuesskatten forsvinner. De som vil fjerne formuesskatten må samtidig fortelle hvordan de vil dekke inn inntektsgapet.

Norsk eierskap

Et av hovedargumentene for å fjerne formuesskatten er at den i realiteten er en skatt på norsk eierskap. Utenlandske eiere av norske bedrifter betaler ikke formuesskatt. Johansen mener løsningen på det dilemaet er å finne måter å skattlegge utenlandske eiere på, ikke å fjerne skatten for nordmenn med formue.

LES OGSÅ: Slik skal de gjenreise den sosiale boligpolitikken

– Det er klart, å jobbe for større beskatning av internasjonale selskaper er riktig vei å gå, og jeg veit at EU jobber mye med dette. Vi ser nå at for eksempel Amazon etablerer seg i Norge, og det blir ekstremt krevende. Vi må jobbe på spreng for å finne ut hvordan vi kan skattlegge et sånt selskap, i stedet for å tenke at svaret er å ta mest mulig fra fellesskapet andre steder også, sier Johansen.

I forslaget til statsbudsjett for neste år setter regjeringen ned formuesskatten gjennom å øke den såkalte aksjerabatten. Det betyr et tap for Oslo kommune på 50 millioner neste år. Nå advarer Johansen mot at fjerning av formuesskatten nødvendigvis vil bety kutt i velferden. Alternativet, å øke eiendomsskatten, er vanskelig nå som regjeringen har satt ned taket for hvor mye kommunene kan hente inn her.

LES OGSÅ: Dos Santos og toppfotballen tar rasisme-grep: – Noen hører faktisk etter (+)

Etter at Høyres landsmøte vedtok å fjerne formuesskatten var partileder og statsminister Erna Solberg raskt ute og gikk langt i å avlyse sitt eget partis vedtak. Hun sa til Aftenposten at det var urealistisk å fjerne formuesskatten i denne eller i neste stortingsperiode. Det betrygger ikke Johansen.

– Det er i så fall positivt, men Høyres landsmøte har vedtatt dette. Ethvert parti må stå til ansvar for det programmet de vedtar. Det er det jeg forholder meg til. Høyre går til valg på Høyres program, sier han.

– Prinsipielt feil

Høyres gruppeleder på rådhuset, Øystein Sundelin, er ikke imponert over Johansens varme forsvar for formuesskatten. Han vil, i likhet med partiet han representerer, fjerne hele formuesskatten.

– Formuesskatten er en dobbeltbeskatning. Man skatter av noe som allerede er skattet av fra før. Det er problemet, sier Sundelin, og skisserer følgende tenkte eksempel:

LES OGSÅ: Solberg støtter boikott av Wizz Air

– La oss si at du er en gründer i Oslo som bygger opp et selskap basert på en kjempegod idé. Plutselig blir bedriften verdsatt til en stor sum. Da må gründeren på en eller annen måte betale formuesskatt for en verdi som kun finnes på papiret. Det er både uheldig og helt prinsipielt feil, sier Høyre-politikeren.

Oslo Høyres gruppeleder Øystein Sundelin. Rådhuset.

ØYSTEIN SUNDELIN. FOTO: MINA RÆGE

Johansen etterlyser svar på hvor han skal hente inn pengene han mister dersom formuesskatten fjernes. Slik svarer Sundelin: 

– Raymond sier han har et problem med å få budsjettet til å gå opp hvis man fjerner skatten. Da har han i så fall et avorlig problem, fordi allerede med nåværende skattenivå sliter han med å få budsjettet til å gå opp. Bystyret er i ferd med å vedta et budsjett der kommunen skal kutte 1,2 milliarder de neste årene. Nesten en milliard skal kuttes i bydelene, sier han, og legger til:

– Det verste som kan skje for kommunens økonomi er at færre skaper verdier og betaler skatt. Å fjerne formuesskatten kan bidra til å få flere i jobb, skape flere verdier og gi flere skattekroner til Oslo, sier Sundelin.

Les også: Reagerer på kommunale boliger: – Det kan da ikke være så vanskelig

Mer fra Dagsavisen