Nyheter

Hva skal vi med 22 mill.?

– Å bygge en kultur i en klubb er gratis. Så om en rik onkel skulle dukke opp med 22 millioner, vet jeg sannelig ikke, sier KFUM-trener Jørgen Isnes.

EKEBERG (Dagsavisen): I dag møtes KFUM og Fredrikstad i første kvalifiseringskamp med opprykk til 1. divisjon som mål.

Tidligere i uken, skrev vi om Davids kamp mot Goliat. KFUM har et budsjett på 2.6 millioner kroner. Fredrikstad FK økte sitt budsjett i inneværende sesong fra 18 til 22 millioner kroner.

Vi hadde en lengre prat med Jørgen Isnes, treneren til KFUM. Han sier altså at han ikke vet om et slikt budsjett som dagens motstander har ville gagnet kameratgjengen fra Ekeberg.

– Trening er gratis. Å bygge kultur i en klubb er gratis. Å utvikle en spillestil er gratis. Spillerlogistikk er gratis. Samhold kjøpes heller ikke for penger, sier Isnes.

Usanne myter

– Sier dette noe om ambisjonsnivået deres?

– Mange mener å vite at vi er fornøyd med å være i 2. divisjon. Senest ut var Freddy dos Santos (tidligere VIF-spiller, nå ansatt i VIFs markedsavdeling) som i TV 2 sa at KFUM er en klubb uten historie og kultur. At vi ikke vil rykke opp. Det er ikke riktig.

– Hva er riktig, da?

– På mange måter er det klart 22 millioner kunne bidratt til å øke de sportslige resultatene. Vi kunne for eksempel kjøpt en dyr spiss, betalt han høy lønn og håpet at han ville dundre inn scoringer for oss. Men hva ville det gjort med spillergruppa vår, hva ville det gjort med miljøet i hele klubben, og, er det sikkert at spissen hadde skutt oss til suksess?

Les også: KFUM Familiearena: Ja takk!

Spiller uten lønn

KFUM-treneren lar spørsmålet henge i lufta. Han vet at dette med samhold kan oppfattes som en slitt klisjè.

Og han er enig i det FFKs trener Per-Mathias Høgmo sa i Dagsavisen;

– Det handler i bunn og grunn om å bygge opp en best mulig organisasjon. I alle ledd. Vi har over 1000 medlemmer i vår klubb. Tro meg, alle er like viktige. Vi bygger den samme treningskulturen, og den samme spillestilen i alle alderstrinn. KFUM Kameratenes identitet.

Klubben hevder at ingen av spillerne får lønn for å spille fotball på nivå tre. Noen er ansatt i klubben og jobber med yngre utøvere og i akademiet.

– Hvordan klarer dere da, uten å lønne spillerne, å hente gode spillere til klubben?

Les også: Isnes: – Vi er heldige i KFUM

– Samme grunnpilarer

– Jeg tror mange vet hva vi vektlegger. Og vi ligger jo på et rimelig høyt nivå, så kanskje kan veien videre til større klubber skje via spill for oss...?

I dagens A-lag, er det det de kaller for «Holmlia-gjengen», «Ski-gjengen», og «Kåffa-gjengen».

– Fem av spillerne i A-lagstroppen kommer fra området rundt Holmlia, fire fra Ski-området, noen fra andre deler av landet, resten er fra egen junioravdeling. Vi har vært nøye med å bygge relasjoner. Ikke alle passer inn her. Vi har lange samtaler med aktuelle spillere før de ikler seg vår drakt.

– K’n i KFUM står for Kristelig (fullt navn: Kristelig Forening for Unge Menn). Noen fra «Holmlia-gjengen» er muslimer. Kan du si litt rundt dette?

– Ja, med glede. For, vi refererer ikke til trosretninger. Alle religioner har de samme grunnpilarene, det samme fundamentet. Her tar vi vare på hverandre. Vi legger stor vekt på å være høflige. På mange måter gjenspeiler vi samfunnet rundt oss, med spillere fra ulike trosretninger, med ulike bakgrunner. Vi er en klubb i Oslo i 2018.

Jørgen Isnes henter mer kaffe. Selv har han spilt på høyt nivå. Var en talentfull spiller fra Vestli, og spilte blant andre for Skeid. Han er Liverpool-supporter, og legger ikke skjul på at han er stor fan av klubbens tyske manager Jürgen Klopp.

– Ikke misforstå, jeg leker på ingen måte Klopp. Men hans spillestil og hans trenerstil appeller til meg. Snakk om å skape entusiasme blant spillere, supportere og sponsorer.

KFUMs nye anlegg på Ekeberg lar vente på seg. Den kommunale runddansen foregår i mange takter og av mange aktører. Nå ligger hele prosjektet hos plan- og bygningsetaten i Oslo kommune.

På klubbkontorene på Ekeberg er de utålmodige, men vet at ting tar tid i saker som dette. Realistisk sett håper de anlegget står klart i 2020/2021.

– Da vil vi få fasiliteter som selv eliteserieklubber vil misunne oss. Det kan virke som en tiltrekkende faktor for eventuelt nye spillere det også, avslutter Jørgen Isnes.

Les også: Oppgitt Isnes etter nok et feilskjær på hjemmebane (DA+)

Mer fra Dagsavisen