Nyheter

Hudpleie er kvinnenes byggebransje

Ansatte og fagforbund tar oppgjør med Oslos hudpleiesalonger. – Forholdene i Norge er verst av alle land jeg har jobbet i, sier portugisiske Vanessa Carvalho.

Bilde 1 av 2

Nylig vant Carvalho og arbeiderne på hudpleiesalongen Waxing Palace i Oslo en stor seier: De fikk tariffavtale – takket være at de selv tok initiativ til å organisere seg.

Det var Fagbladet som først skrev om saken.

– Jeg har jobbet som hudpleier i 18 år i Portugal, Nederland, Tyskland og Norge. Og jeg må dessverre si at forholdene i mange salonger i Norge er mindre regulerte og aller verst av det jeg har opplevd, sier Vanessa Urbano Carvalho, som er utdannet hudpleier fra Portugal, og har drevet egen salong i hjemlandet.

Saken fortsetter under bildet. 

Vanessa Carvalho, første tillitsvalgte i en norsk skjønnhetssalong

Vanessa Carvalho ble nylig den første tillitsvalgte i en norsk skjønnhetssalong. Foto: Sissel Hoffengh

Skjønnhetens bakside

Hudpleie, voksing, vippe-extensions, hånd- og fotpleie – det er stor etterspørsel etter tjenestene som utføres i hudpleiesalongene. Terapeutene som utfører jobbene er hovedsakelig unge kvinner, ofte med ambisjoner om en karriere i skjønnhetsbransjen. Det som møter dem er et kaos av ulovlige arbeidsforhold og betingelser som minner om slavearbeid.

– Mange av dem som jobber i bransjen er utenlandske jenter. De er redde for å miste jobben og dermed også arbeidstillatelsen om de sier ifra. De vet heller ikke hva slags rettigheter de har, eller hvor de skal henvende seg. Folk blir både fysisk og psykisk syke, jeg har møtt så mange nedbrutte jenter at jeg rett og slett var drittlei, sier Vanessa Carvalho.

Til slutt hadde hun fått så nok at hun mobiliserte kollegaene til å fagorganisere seg, og true med aksjoner.

Les også: Fagforeningene ringes ned av utelivsansatte som tjener ulovlig lite (+)

Får tariff

Det nytter å si ifra. Nå får de ansatte ved Waxing Palace egen tariffavtale.

– Waxing Palace er på ingen måte en versting, understreker Carvalho, som har jobbet ved flere salonger i Norge.

– Jeg vet om mange salonger som utbetaler lønn langt under minstelønn. Ansatte opplever mobbing, umenneskelig arbeidspress, null sosiale rettigheter og trusler om oppsigelse om de sier ifra. Og lønnen? 17.000 kroner utbetalt i måneden, hvem kan overleve på det i Oslo, spør Vanessa Carvalho.

Daglig leder Tanja Jasmin Kvamsdahl som eier og driver Waxing Palace sier det ikke har eksistert noen tariffavtale i skjønnhetsbransjen der hun har jobbet i mange år.

– Det eksisterer ingen tariffavtale for vår bransje, så vår blir den første. Den er ikke forhandlet ferdig ennå, men vi er blitt enige på forhånd om å undertegne, sier hun til Dagsavisen.

Les også: Helsefagarbeidere taper titusener i året på å være ansatt i private sykehjem

Ikke tatt seriøst

Daglig leder Stine Westrum i Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd Oslo jubler ikke. Hun kaller det snarere «en liten seier», men er glad for at de er på vei mot å regulere et tarifftomt område. Ifølge ledelsen hos Fagforbundet har ingen varslet om forholdene før Vanessa Urbano Carvalho og hennes kollegaer tok kontakt.

– Det er et vesentlig poeng at dette er en bransje mange ikke tar seriøst. Men for oss er det en arbeidsplass med folk som har kompetanse, og kvalifikasjonskrav til stilling og lønn, og derfor er seieren til de ansatte hos Waxing Palace ekstra viktig, ikke bare for de ansatte der, men også som symbolsak for andre i bransjen som ikke har turt å si ifra, sier Stig Berntsen i Fagforbundet.

Han har tidlige brukt Elin Ørjasæters betegnelse «kvinnenes byggebransje» om skjønnhetsbransjen, gitt til Fagbladet.

– Vi har sett hårreisende arbeidsavtaler der man truer ansatte med sparken dersom de organiserer seg, snakker om lønn, ikke stiller opp på ubetalte kurssamlinger i helgene eller varsler om bøter dersom folk sier opp og går til konkurrenter, sier Stig Berntsen.

Les også: Aleris-rettssaken kan få store følger for norsk arbeidsliv

Kriminelle nettverk

Fagforbundets Stine Westrum og Stig Berntsen hevder Oslos hudpleiesalonger drives av alt fra glade amatører til kriminelle nettverk.

– Det er så mange ulike selskapsmodeller i bransjen, så det å følge pengestrømmen her er en avansert oppgave, sier Westrum.

– For mange, som for eksempel innehaveren av Waxing Palace, handlet det om uvitenhet. Dessverre stilles det ikke nok krav om kunnskap og kompetanse til folk som ønsker å starte eget firma, sier hun.

– Men vi vet også om andre salonger som drives av kriminelle nettverk hvis virksomhet har flyttet seg fra for eksempel restaurantbransjen, som er mer overvåket, til en bransje som hittil har gått lett under radaren, sier Stig Berntsen.

– Hva skal vi som forbrukere gjøre for å forsikre oss om at vi går til en salong som behandler sine ansatte rettferdig?

– Gå til Waxing Palace. Det er den eneste salongen med lovfestet tariff. Ingen andre, sier Berntsen.

Mer fra Dagsavisen