Nyheter

Høyre vil importere regjeringens ostehøvelkutt til Oslo

Nå vil Høyre ha regjeringens kontroversielle avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform til Oslo.

Bilde 1 av 2

– På samme måte som i næringslivet må kommunen tenke gjennom hvordan vi driver og se om vi kan effektivisere prosesser og jobbe på en annen måte, for eksempel gjennom digitalisering eller ved å ta i bruk velferdsteknologi, sier finanspolitisk talsperson i Oslo Høyre, Anne Rygg, til Dagsavisen.

I 2015 innførte regjeringen avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE). Kort fortalt betyr det et flatt kutt i driftsbudsjettene til statlige virksomheter. Tanken er å hente ut midlene som blir tilgjengelige som følge av digitalisering og effektivisering. Da reformen ble innført lå det flate kuttet på 0,5 prosent, men dette er seinere blitt oppjustert.

Reformen har møtt hard motbør fra blant annet ansatte i sykehusene, rettsvesenet og kulturlivet, som mener den rammer hardt og går ut over tjenestene.  

Samtidig som byrådets budsjett for Oslo for 2020 skal vedtas, legger opposisjonspartiene fram sine alternative budsjetter. I sitt forslag foreslår Høyre at Oslo kommune skal kopiere ABE-reformen. I sitt budsjett legger partiet inn et flatt kutt på 1 prosent hos kommunens virksomheter, med enkelte unntak.

LES OGSÅ: Bydelen sier nei til å ta i bruk splitter ny barnehage etter foreldreprotester

Skjermer enkelte

Sykehjemsetaten blir aller hardest rammet av ABE-reformen, med et kutt på 50 millioner neste år. Til sammen regner Høyre med å spare i overkant av 106 millioner på å hente ut gevinstene av avbyråkratisering og effektivisering.

Anne Rygg, Oslo Høyres finanspolitiske talsperson.

Samtidig skjermer de enkelte sektorer i kommunen, blant annet bydelene, Velferdsetaten og Utanningsetaten fra kuttene.

ABE-reformen i staten har fått mye skryt fordi den har bidratt til mindre byråkrati og mer effektivisering, men har også sine sterke kritikere. Et av hovedargumentene mot reformen er at politikerne slipper å prioritere hvor det skal kuttes når de velger den type flate kutt, ofte kalt «ostehøvelkutt».

– Jeg mener vi har prioritert. Vi er for eksempel tydelige på å skjære ned i byrådsavdelingene og byrådslederens kontor, som er rene administrative stillinger på rådhuset. Vi skjærer også ned digitaliseringsprosjektet Origo med 35 millioner. Det er tydelige kutt. Enkelte etater og bydelene får ingen kutt, mens i andre etater mener vi det er rom for effektivisering, sier Rygg.

LES OGSÅ: Høyre vil jobbe tettere med Raymond

Satser på skole

Når de henter inn penger med den ene hånda, har Høyre mer penger å bruke med den andre. Den største enkeltsatsingen i Høyres alternative budsjett er styrket grunnfinansiering av grunnskolen med 216 millioner.

– Vi vet at enkelte skoler må låne penger for å skaffe lærebøker til elevene og som bryter loven ved at de ikke har nok lærerressurser. Vi ser også at resultatene i Oslo for lesing, skriving og regning går nedover, noe som uroer oss veldig. Det henger sammen med at skoler ikke klarer å følge opp forpliktelsen om å tilpasse undervisningen til hver enkelt elev, sier Rygg.

LES OGSÅ: Nå banker byrådet gjennom nytt vannanlegg for Oslo til store protester

Mer fra Dagsavisen